Slovenija

Simšičeva o težavah mesta

Ljubljana, 09. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

O težavah, ki pestijo Ljubljano, je po devetih mesecih županovanja govorila ljubljanska županja Danica Simšič. Nerešenih vprašanj je veliko - od gradnje vzpenjače na Ljubljanski grad do gradnje džamije. Vzpenjače še nekaj časa ne bo zaradi pomanjkanja denarja, o gradnji džamije pa bodo mestni svetniki odločali prihodnji mesec.

Danica Simšič
Danica Simšič FOTO: POP TV

Mestna občina je za gradnjo džamije konec julija od države končno dobila še zadnji dokument, ki ga je potrebovala - to je soglasje h gradnji z Ministrstva za okolje in prostor.

"Takoj, ko smo ga dobili, sem o tem obvestila vse nevladne organizacije, varuha človekovih pravic in seveda tudi gospoda muftija," je povedala Simšičeva.

Projekt sicer napreduje, vendar počasi. Zdaj je v izdelavi dokumentacija, potem pa bo o gradnji na eni od prihodnjih sej razpravljal mestni svet.

Večje težave imajo z gradnjo vzpenjače, ki ji po zadnji anketi Ljubljančani sicer niso najbolj naklonjeni. Tudi v mestni hiši so odločili, da ne spada med prednostne projekte.

Računalniška animacija sporne vzpenjače na Ljubljanski
Računalniška animacija sporne vzpenjače na Ljubljanski FOTO: POP TV

V proračunu ni proračunskih sredstev za realizacijo projekta Vzpenjača. Razmišljali so celo o prekinitvi pogodbe z izvajalcem, vendar so izračuni pokazali, da bi bilo finančno breme v tem primeru še večje. "Takoj po tem smo začeli iskati možnost zasebnega investitorja, nekaj interesa je, treba je videti, kako naprej," je še dodala Simšičeva.

Zaradi pomanjkanja denarja pa je Ljubljana še vedno brez obljubljenih avtomatov za parkirne listke. Mestna občina bo namreč ponovno iskala izvajalca, razpis pa nikakor ne bo, kot je poudarila županja, narejen tako, da bo komu pisan na kožo, kot se je to dogajalo v preteklosti.

Simšičeva je spregovorila je tudi o reorganizaciji Holdinga Ljubljana in med drugim poudarila, da se od začetka županovanja zavzema za ureditev aktov holdinga v smislu, da bodo transparentni in da bodo omogočali neposredno odgovornost. Rešitve glede tega na MOL iščejo že nekaj časa, pri inštitutu za javno upravo pa so naročili tudi natančno analizo obstoječega stanja ter pripravo potrebnih ukrepov za spremembo aktov. S tem se je po njenih besedah seznanil tako ljubljanski mestni svet kot župani obljubljanskih občin, ki so tudi družbeniki holdinga. Ob tem Simšičeva opozarja, da je za spremembo aktov ljubljanskega holdinga potrebna vsaj 92-odstotna večina na skupščini, MOL pa ima tam "le" dobrih 85 odstotkov glasov.

Ob tem je spomnila, da je bila na njen predlog za pripravo aktov o skupnem organu vodenja ljubljanskih javnih podjetij ustanovljena posebna komisija, ki je županjo ravno te dni zaprosila za širša pooblastila, saj ne želi pripraviti le omenjenih aktov, ampak tudi ustrezne predloge za spremembo aktov Holdinga Ljubljana. "Pred nami je še zelo naporna pot, pot do likvidacije holdinga, ki jo predlaga mestni svetnik Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), pa bo še toliko težja, saj je zanjo potrebno 100-odstotno soglasje vseh družbenikov holdinga." O tej problematiki bodo na Jazbinškov predlog sicer govorili tudi na seji mestnega sveta konec tega meseca.

Na novinarsko vprašanje o Slovenski investicijski banki (SIB), odškodninskih tožbah v zvezi s tem in prihodnjih potezah MOL je Simšičeva povedala, da je bilo do sedaj po nasvetu pravnih strokovnjakov zaradi afere SIB vloženih šest odškodninskih tožb. Tako so tožbe vložene zoper nekdanjega prokurista javnega podjetja Energetika Igorja Pogačarja, borzno hišo Publikum, SIB banko, nekdanjega predsednika uprave omenjene banke Vlada Klemenčiča in člana uprave Simona Petriča ter revizorsko hišo ITEO Abeceda. "Sedaj je na potezi sodišče, mislim pa, da sem glede afere držala dano besedo in storila vse, kar je bilo v moji moči, da se zadeve razjasnijo."

V zvezi s kadrovsko prenovo mestne uprave - tudi o tem je ljubljanska županja spregovorila zaradi novinarskega vprašanja - Simšičeva pravi, da bo potrebno nekatere oddelke tudi formalno bolje povezati med seboj, saj so do sedaj pozornost usmerjali predvsem boljši vsebinski povezanosti uprave. Tako bodo v prihodnje pripravili reorganizacijo mestne uprave, ki jo bo moral potrditi mestni svet, "temu pa bodo sledili tudi predlogi za nekatere kadrovske spremembe v upravi".

Ljubljanska županja je nekaj pozornosti namenila še prihodnji prometni ureditvi slovenske prestolnice in med drugim povedala, da se zavzema za zaprtje ožjega mestnega središča za promet. Vendar bo pred tem potrebno izpeljati še nekatere druge zadeve, med njimi je denimo dokončanje notranjega obroča mestne obvoznice. V zvezi s tem bo sicer po njenih besedah še kar nekaj težav z odkupom zemljišč, saj nekateri denacionalizacijski postopki na območju, kjer bo potekala obvoznica, še niso končani.

Simšičeva je še omenila, da so priprave mestnega proračuna za prihodnje leto v polnem teku, saj želi MOL proračun sprejeti do konca leta, "da bi lahko prihodnje leto z nekaterimi zadevami začeli čim prej".