Slovenija

Sestavljena komisija v primeru Petek

Ljubljana, 20. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V DZ so po več kot mesecu dni določili sestavo preiskovalne komisije, ki ugotavljala ozadje in vzroke napada na novinarja Mira Petka. Komisiji bo predsedoval Mirko Zamernik iz SDS.

Preiskava v primeru Mira Petka bo končno stekla
Preiskava v primeru Mira Petka bo končno stekla FOTO: 24ur.com

Komisija DZ za volitve, imenovanja in administrativne zadeve je po več kot mesecu dni vendarle določila sestavo preiskovalne komisije, ki bo ugotavljala ozadje in vzroke napada na novinarja Mira Petka, raziskala pa naj bi tudi morebitno vpletenost in politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v tem primeru. Presenetljiv obrat je povzročil Leo Kremžar (LDS) z odločitvijo, da odstopi od kandidature za predsednika preiskovalne komisije (člani kadrovske komisije so mu sicer podporo zagotovili že na začetku novembra). Namesto njega naj bi torej komisiji predsedoval Mirko Zamernik (SDS), sicer tudi prvopodpisani pod zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, medtem ko bo Kremžar njegov namestnik. In še člani: Danica Simšič (ZLSD), Janez Podobnik (SLS+SKD), Alojz Sok (NSi), Vojko Čeligoj (DeSUS), Sonja Areh Lavrič (SNS), Peter Levič (SMS) in Roberto Battelli (narodnosti). Državni zbor bo imenovanje preiskovalne komisije po vsej verjetnosti potrdil še danes.

Predsednik Kviaza Jožef Školč (LDS) je navzočim uvodoma pojasnil, da je ključ do rešitve zapleta v rokah poslancev iz vrst koalicije Slovenija (SDS, NSi), ki se vse do danes niso odločili o (ne)sodelovanju v preiskovalni komisiji. Odlok o sestavi in imenovanju devetčlanske komisije bi morali uvrstiti že na oktobrsko sejo državnega zbora, saj poslovnik določa, da državni zbor komisijo imenuje praviloma na isti seji, na kateri sprejme akt o odreditvi parlamentarne preiskave. Izjemoma lahko to stori takoj na naslednji seji, a tudi to nam ni uspelo, je dejal Školč in tako okrcal poslance opozicijskih SDS in NSi. Janez Janša (SDS) pa je grajo zavrnil in ponovil stališče, da institut manjšinjske parlamentarne preiskave pripada opoziciji in da lahko zaplet reši le LDS, ki ga je tudi povzročila s tem, ko je predlagala svojega kandidata za predsednika. Po Janševih besedah gredo v tej smeri, torej da takšne komisije ne more voditi nekdo iz vrst koalicije, tudi stališča mednarodnih novinarskih organizacij in mnenje novinarja Petka.