Slovenija

Servis med ali po operaciji

Novo mesto/Ljubljana/Nova Gorica/Maribor, 05. 04. 2007 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.M./T.V./D.K./M.S.
Komentarji
1

Poleg novomeške se tudi v izolski bolnišnici ubadajo z okvarami operacijskih miz. Drugje težav nimajo.

mize
mize FOTO: POP TV

V novomeški bolnišnici imajo pet operacijskih miz italijanskega proizvajalca Sordina, ki pa so bile že večkrat v okvari. Tudi v izolski bolnišnici so se pojavile okvare na dveh operacijskih mizah, a o zamenjavi še ne razmišljajo. V preostalih treh bolnišnicah, v Murski Soboti, Mariboru in ljubljanskem onkološkem inštitutu, pa so z mizami vsaj zaenkrat zadovoljni.

Jože Ferk, SB Maribor
Jože Ferk, SB Maribor FOTO: POP TV

"Kakšnih večjih okvar ni bilo, tako da smo lahko normalno delali," je povedal Jože Ferk, organizacijski vodja v Splošni bolnišnici Maribor. Zadnja dva tedna so delo sicer prekinili, "vendar ne zato, ker bi bile mize pokvarjene", pravi Ferk, "ampak zato, ker je bilo treba v operacijskih dvoranah namestiti dodatno opremo".

Predvidoma v torek naj bi v mariborski bolnišnici znova pričeli operirati v dvoranah, kjer sta nameščeni tudi dve operacijski mizi italijanskega proizvajalca.

Pušča olje

V izolski bolnišnici so lani dobili dve težko pričakovani operacijski mizi. Okvare so pogoste, pravijo v bolnišnici. "Po moji oceni so bile mize vsaj vsakih 14 dni na servisu, najpogosteje zaradi puščanja olja in pa tudi tehnično so bili nekateri deli slabše sestavljeni," pravi Gregor Ravnikar iz bolnišnice v Izoli.

Okvare so moteče

Strokovni direktor SB Novo mesto Josip Smodej
Strokovni direktor SB Novo mesto Josip Smodej FOTO: POP TV

V bolnišici Novo mesto so pet operacijskih miz, na katere so čakali več let, dobili konec lanskega leta. Uporabljati so jih začeli januarja letos, ko so za delo z njimi usposobili vse osebje. Na mizah v novem operacijskem bloku vsak dan opravijo od 35 do 40 operacij.

Serijske napake, zaradi katerih so imeli serviserje dobaviteljev operacijskih miz skoraj vsak dan v bolnišnici, povzročajo zastoje. "Seveda je to moteče, še posebej pri tako natrpanem programu kot je pri nas," je povedal strokovni direktor Josip Smodej.

Če je treba, operacijske mize popravijo tudi med operacijo
Če je treba, operacijske mize popravijo tudi med operacijo FOTO: POP TV

V podjetju Soča Oprema so se na vprašanja o slabi kvaliteti dobavljenih miz odzvali s pojasnilom, da so doslej imeli "nekaj intervencij, katerih poglavitni vzrok je bila odprava napake v tovarniški nastavitvi hidravličnega sistema pri mizah".

Napaka na opremi sicer ni običajna, po njihovih zagotovilih pa "vsekakor ne gre za okvaro, saj operacijska miza kljub temu še vedno nemoteno deluje in v ničemer ne vpliva na varnost pacientov".

Če je treba, popravijo tudi med operacijo

Direktor Soče opreme Bojan Bokalič pravi, da so bile njihove intervencije v bolnišnicah "zelo kratke in niso v ničemer vplivale na normalen potek dela v operacijskih blokih". Tako naj bi med servisiranjem "enostavno zamenjali ploščo ali steber operacijske mize" in to celo med operacijami.

Ker se je v novomeški bolnišnici ista napaka pojavila na več mizah iz določene serije, se je dobavitelj opreme po posvetu s proizvajalcem odločil, da "v izogib nadaljnjim neprijetnostim" vse mize iz te serije zamenjajo z novimi. Garancijski rok je sicer dve leti od dneva prevzema opreme v bolnišnicah, v tem času pa stroške za odpravo okvar nosi proizvajalec opreme.

Slabe izkušnje s skupnimi nabavami

operacija
operacija FOTO: POP TV

S skupnimi javnimi naročili ministrstva za zdravje imajo v novogoriški bolnišnici slabe izkušnje. "Pri teh projektih ne nameravamo nikoli več sodelovati," je za 24ur.com povedala Katjuša Bizjak, vodja javnih naročil v Splošni bolnišnici Nova Gorica, kjer se sami odločajo za najboljšega ponudnika medicinske opreme.

Eden od poglavitnih razlogov je "kup nepotrebnega birokratskega dela" pri izvedbi skupnih javnih naročil, kar je po besedah Bizjakove povezano tudi z "neučinkovito informacijsko podporo ministrstva za zdravje". To naj bi poskrbelo za koordinacijo javnih naročil. Izvedba informacijske podpore, ki je bila zaupana zunanjemu izvajalcu, pa je bila v preteklosti, ko se je novogoriška bolnišnica še udeleževala skupnih javnih naročil, v praksi izjemno slaba, pravi Bizjakova.

"Ni enotne informacijske baze medicinskih pripomočkov, vsaka bolnišnica uporablja svoj šifrant nabav," našteva pomanjkljivosti Bizjakova. Zagotavlja, da je njihova ekipa pri javnih naročilih dovolj izkušena in sposobna pri pogajanjih s ponudniki doseči ugodno ceno medicinske opreme.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
05. 04. 2007 18.16
Še dobro, da vsa ostala oprema deluje neoporečno in je ni treba popravljati ali celo vračati nazaj! Očitno je, da je glavni problem našega zdravstva dobavitelj operacijskih miz, legionela ter pediatrična klinika. Tam se bo seveda zgodba ponovila, nekoliko modificirana:: najprej ne bo prave opreme, potem ne bo kadra, na koncu pa sploh ne bo pacientov! Vse bo na leasing, razen otrok!