Slovenija

Seaway se požvižga na okolje?

Begunje na Gorenjskem, 21. 05. 2007 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sosedje ladjedelnice Seaway po požaru v podjetju še glasneje opozarjajo na njene negativne vplive na okolje.

Po požaru v Seawayju v okolici tovarne še glasneje opozarjajo na njene negativne vplive na okolje
Po požaru v Seawayju v okolici tovarne še glasneje opozarjajo na njene negativne vplive na okolje FOTO: Kanal A
"Ker je pravica po varnem in zdravem okolju ustavna, bomo izkoristili vsa sredstva, da se končno zganejo odgovorni," so opozorili krajani in člani iniciative, ki so prepričani, da za probleme vedo vsi, vendar jih nihče ne želi reševati. Tako naj bi tudi inšpekcijske službe klonile kapitalu, novi paradni konj slovenskega gospodarstva Seaway pa je brez uzde. "Če na naše prijave ne reagirajo občinski redarji, občinska civilna zaščita in okoljski inšpektor v Kranju, potem je čas, da se vse prijavi kot soodgovorne za krivično delo," so še zapisali v javni prijavi.

Ljudje, ki živijo v bližini Seawayeve ladjedelnice v Zapužah, že dalj časa opozarjajo na nevarnosti ladjedelnice in na njene negativne vplive na okolje. Še posebej glasni pa so postali po nedavnem požaru v Seawayevi tovarni plovil. Tako so danes v javni prijavi odgovornih oseb in znanega povzročitelja splošne nevarnosti skupaj s civilno iniciativo Dolina Draga in s komisijo Krajevne skupnosti Begunje zahtevali takojšnjo zaustavitev vseh dejavnosti podjetja Seaway na lokaciji Zgoša-Zapuže.

Javni poziv so opremili s številnimi fotografijami, ki naj bi dokazovale njihove trditve. Ob njih pa so zapisali, da mora Seaway za nadaljnje opravljanje svoje dejavnosti izpolniti vse predpisane pogoje za varno obratovanje. To vključuje pogoje za delo z nevarnimi kemikalijami, požarno infrastrukturo, presojo vplivov na okolje za celotno industrijsko cono ter izgradnjo požarnega bazena.

Seawayeva jadrnica
Seawayeva jadrnica FOTO: POP TV

Po njihovem mnenju je očitno, da gre v primeru Seawaya za popolnoma neodgovorno in do okoljske ter požarne problematike nedopustno ravnanje. "Razumljivo je, da imajo prostorsko stisko, ni pa razumljivo, da tovornjaki in avtomobili parkirajo na pločniku, ki je hkrati dvosmerna šolska pot, ter da se z odpadki in nevarnimi kemikalijami dela zelo nestrokovno ter s tem ogroža okolico," opozarjajo.

Poleg tega krajani trdijo, da so v objektu, kjer je izbruhnil požar, opravljali proizvodnjo brez ustreznih uporabnih dovoljenj. Za te prostore so namreč imeli registrirano projektiranje in izdelavo lesenih modelov, ne pa izdelovanje večtonskih plovil, o Seawayu, kjer vse obtožbe zanikajo, trdijo okoliški prebivalci.

Hkrati opozarjajo, da bodo ob prostorski stiski zaradi požara verjetno odslej v Seawayu še bolj improvizirali in bodo dejavnosti potekale v prostorih, ki za to niso ustrezni, kar bo še povečalo požarno nevarnost. "Nikakršen ekonomski razlog ne more in ne sme biti razlog za povzročanje splošne nevarnosti," menijo.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.