Slovenija

SCT in Primorje bi Markovec gradila že jutri

Ljubljana/Ajdovščina, 11. 07. 2008 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi Darsove odločitve, da razveljavi razpis za izgradnjo predora Markovec, bo ob prometnem kaosu Slovenija trpela, menita SCT in Primorje.

Največji slovenski gradbeni podjetji SCT in Primorje sta sporočili, da bosta "ne le v svojem interesu, pač pa predvsem zaradi zaščite interesov slovenskih uporabnikov cest in slovenskega gospodarstva, z vsemi pravnimi sredstvi skušali odgovornim organom Darsa preprečiti še nadaljnje povzročanje in povečevanje že povzročene škode s sprejemanjem nezakonitih odločitev."

Nadzorni svet Darsa se je zaradi sprememb in dodatnih zahtev tako na tehničnem kot varnostnem področju odločil upravi predlagati, da ne izbere nobenega ponudnika.
Nadzorni svet Darsa se je zaradi sprememb in dodatnih zahtev tako na tehničnem kot varnostnem področju odločil upravi predlagati, da ne izbere nobenega ponudnika. FOTO: Kanal A

Kot sta še zapisali, sta bila prav SCT in Primorje najugodnejša ponudnika na omenjenem razpisu, ki sta edina, (kar je ugotovila tudi Državna revizijska komisija), oddala pravilno ponudbo. Nadzorni svet Darsa je s svojim sklepom upravi družbe, tako SCT in Primorje, odredil sprejem ponovno pravno napačne in nezakonite odločitve, zaradi česar bo Slovenija, še zlasti pa Primorska, še dolgo trpela veliko škodo zaradi popolnega zastoja in prometnega kaosa pred Koprom. "Ta odločitev namreč pomeni, da bo zlasti ob prometnih konicah tisoče voznikov v avtomobilih še naprej ure in ure čakalo v vročini ali mrazu. Tako gradnja odseka avtoceste med Koprom in Izolo, ki jo SCT že gradi brez predora Markovec, še dolgo ne bo služila nikomur, razen pravnikom."

Poudarili so še, da - v kolikor bi Dars na razpisu izbral konzorcij družb SCT in Primorje -, bi lahko z gradnjo pričeli praktično že jutri, predor pa bi bil zaključen v najkrajšem možnem roku, morda pa celo pred njim.

Dars razveljavil razpis

Kot je znano, je uprava Darsa včeraj na predlog nadzornega sveta razveljavila razpis za izbiro izvajalca gradnje predora Markovec in se odločila za pripravo novega razpisa. Ta bo po besedah predsednika uprave Darsa Tomislava Nemca pripravljen predvidoma do konca septembra letos.

Dars je že v začetku marca med tremi prispelimi ponudbami na razpis izbral skupino italijanskih podjetij v skupnem nastopu (Vidoni, Oberosler cav. Pietro in Intercantieri Vittadello). Poleg Italijanov sta se za gradnjo potegovala tudi konzorcij, ki ga sestavljata SCT in Primorje, ter avstrijski Strabag. Včeraj se je že oglasil Vidoni, ki z Darsovo odločitvijo ni zadovoljen in bo razmislil o nadaljnjih ukrepih.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comment
12. 07. 2008 20.33
vagabund, ja ravno zaradi raznih Zidarjev imamo take pufe v tujini. Tis si en navaden kekec. Raje Italijanu 10m Eurov kot Zidarju 50 ! Kar se pa tiče obračanja kapitala, pa ja, naši ga dobro obračajo, ampak samo v eno smer, proti SCT-ju, in zakaj? Za nič !
vagabund
12. 07. 2008 14.12
Piz.. ste neumni, raje dat dnar italijanom kot svojim slovenskim podjetjem?! Ne razumem vas res ne. Raje 'Zidarju' kot Italjanu! Lastni kapital je treba doma obračat ne pa dajat dnar v tujino, od tam imamo itak že kredite ... tako da ...
Prvo Borec
12. 07. 2008 07.32
Kako se sploh upajo priglasiti k projektu !! Ta tunel bi morali narediti za povrh !!
za_ra
11. 07. 2008 22.56
Slovenija bo trpela tako dolgo dokler bo Zidar živ!
fmluder
11. 07. 2008 20.08
Pa dajte no, kaj ste res slepi da ne vidite kakšna štala je nastala s super poceni šentviškim predorom. Pa naj še Markovec vrtajo, ker imamo preveč dnarja, pa še teren je tako lahek za izvedbo, da bo super hitro, poceni in varno zgrajeno.
Buena Vita
11. 07. 2008 18.47
bomo videli kaj poreče evropsko sodišče
comment
11. 07. 2008 17.52
Ja jutri bi začeli, pa nadaljnih 10 let. SCT je lahko le pometač ceste po končanem predoru!
Ro-Zy-YoZi
11. 07. 2008 15.56
Slovenija trpi, predvsem pa naši žepi odkar Zidar kraljuje na slovenskih cestah....torej odavno. In menim, da je bolje, da je dren na primorskem le še to poletje, da Vidoni v miru prihodnje leto naredi posel kot se zagre in pokaže tem našim slovencljem (na oblasti) da se lahko zgradi en objekt tudi brez nepotrebnih aneksov in dodatnih miljonov.... Pa da vidmo frajerje
gabrijela.t
11. 07. 2008 15.55
ne vem kaj jim ni jasno...razpis bo tolkkrat razveljavlen, dokler ne dobijo Italijani posla...če ne bo moral DARS podkupnine vračat:)
captivo
11. 07. 2008 15.50
fljuskus
11. 07. 2008 15.43
Itak, da bi že začeli gradit, kasirat pa tudi....