Slovenija

Rupel se zapleta

Ljubljana, 25. 09. 2006 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Urad predsednika republike je obtožil zunanjega ministra Rupla, da se vse bolj zapleta v neresnice.

Urad predsednika: Zunanje ministrstvo in vlada sta imela dovolj časa, da bi pravočasno sprožila postopke za imenovanje novega veleposlanika, da bi ta lahko bil prisoten v Španiji v času predvidenega državniškega obiska
Urad predsednika: Zunanje ministrstvo in vlada sta imela dovolj časa, da bi pravočasno sprožila postopke za imenovanje novega veleposlanika, da bi ta lahko bil prisoten v Španiji v času predvidenega državniškega obiska FOTO: POP TV

Po oceni urada sta namreč zunanje ministrstvo in vlada imela dovolj časa, da bi pravočasno sprožila postopke za imenovanje novega slovenskega veleposlanika v Madridu, tako da bi lahko bil prisoten v Španiji v času predvidenega obiska predsednika republike Janeza Drnovška.

Urad predsednika se je s tem odzval na nedeljsko sporočilo ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), da Slovenija veleposlanika v Španiji nima zato, ker je prejšnji predčasno končal svoj mandat. V uradu predsednika so danes poudarili, da je mandat prejšnjega veleposlanika potekel 15. julija in da je bil uradno odpoklican že s 1. avgustom.

Da sta vlada in ministrstvo storila vse, je napisal Rupel v pismu španskemu kolegu Miguelu Moratinosu, v katerem mu je v petek izrazil obžalovanje, ker do obiska ne bo prišlo. V njem je tudi zatrdil, da je urad predsednika republike za tekoče leto prejel dovolj sredstev za uresničitev predvidenih mednarodnih dejavnosti predsednika države, vključno za obisk v Španiji, Janša pa je celo ponudil dodatna sredstva iz proračunskih rezerv za rešitev nastale situacije, vendar ta ponudba ni bila sprejeta.

Urad predsednika se je s tem odzval na navedbe MZZ, ki je na očitke iz urada predsednika republike, da vlada ni pravočasno predlagala novega veleposlanika v Španiji, v sporočilu za javnost v nedeljo poudaril, da je zadnji slovenski veleposlanik v Španiji Tomaž Lovrenčič veleposlaniško mesto zapustil, "predno je bilo mogoče zagotoviti prihod novega veleposlanika".

Kljub odsotnosti veleposlanika pa po navedbah MZZ slovensko veleposlaništvo v Madridu normalno deluje in je bilo vključeno v pripravo Drnovškovega obiska. Dejstvo, da Slovenija trenutno nima veleposlanika v Madridu, so sicer v uradu predsednika v nedeljo izpostavili kot argument, ki naj bi postavljal na laž trditve vlade, da je "storila vse", da bi do Drnovškovega obiska v Španiji prišlo. Predsednik republike je obisk odpovedal, potem ko vlada njegovemu uradu ni odobrila dodatnih proračunskih sredstev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alojz Ovni?
26. 09. 2006 14.18
Ne,ne, to pa ne , Rupel je pa že preveč preizkušen v farbanju naroda,tako,da on se zaplesti pa ne more. Povejti mi kje je še kakšen način režima kjer on še ni bil.
pomi@auspuh.com
26. 09. 2006 13.50
Rupel se pa ne more zaplesti. Vedno je vedel, kam piha veter in v katero smer lahko lula.
trava@pinkponk.com
26. 09. 2006 13.11
Kr'en nisem vzela zelo resno sam odgovorila sem ti.To pa je vse.Kar se tiče vlade pa tudi zelo preveč zapravlja ,da imajo oni polno rit.Za ostale pa jih ne briga.Se pa strinjam tudi s tem kar si napisal.
Kr'en
26. 09. 2006 12.13
Trava to si pa zelo osebno vzela. Strinjam se z marsičem kar je tukaj napisano in strinjam se z vami, da bi lahko marsikdo marsikaj prišparal. Vsi vidimo kako predsednik države razsipa z denarjem, vlada pa recimo špara. Ampak kako špara vlada. Tako, da ukinja razvoj, vladni uslužbenci pa se pasejo v brezdelju. Tako, da denar iz Evrope nazaj vrača in še bi se dalo naštevati. Naša vlada špara po sistemu: je treba šparat pa nej kušta ku če. Problem ni, da je predsednik zapravu 3mio evrov v pol meseca, problem je moč. Kdo ima večjega? Kdo je večji car? Trpijo tako ali tako vsi drugi. Včeraj je bilo na Studiu City enkratno anketno vprašanje. Ali se lahko zgodo madžarska zgodba tudi pri nas? In najboljši je bil prvi odgovor ene gospe, Slovenci nimamo jajc. Požremo vse kar nam skuhajo. Da se razumemo zgodbi Slovenska in Madžarska pa nimata prav velikih razlik. Pa če se vrnem nazaj k polemiki Rupel. To da se v vse petlja še Rupel je samo pesek v oči javnosti. Rupel se spet boji ker ne ve kaj bo z naslednjimi volitvami, mal ga j... katero rit mora polizat, da bo še naslednji mandat zunanji minister. Dejstvo je kot je omenil nekdo v teh postih, Rupel mora papa, ker je zunanje ministrstvo v breznu.
ja2rise@email.si
26. 09. 2006 11.59
ali res ne vidite, da je vse skupaj samo zato, da vlada odvrača pozornost drugam...da lahko v miru počne kar hoče...
ja2rise@email.si
26. 09. 2006 11.57
Prav smešno je ko takole govorčite o denarju, ki ga je zapravil Drnovšek... Ali se je sploh kdo vprašal ali pa pogledal podatke o tem koliko dejansko porabi Drnovšek, koliko pa urad predsednika kot institucija, ki ima zaposlene, ima prostore, ki jih vzdržuje...
trava@pinkponk.com
26. 09. 2006 11.26
Veš kaj Kr'en kar se tiče plače smo grozno na podnu.Če je za vas 250.000.00 sit na mesec zelo velik denar ste pa smešni.Nisem jaz govorila o svojih potrebah če bi imela toliko denarja jaz osebno mi ne bi bilo treba delat nikoli več in kot se vi rekli bi ostalo še za naslednike.Govorila sem na splošno.,pa je seveda izpadlo čudno.No saj sem čudno tudi napisala.Se opravičujem ni bilo tako mišljeno.Tudi g.Drnovšku če bi znal pravilno gospodariti z denarjem bi mu še vedno nekaj ostalo še za naslednje leto.Vem da so taka potovanja draga vendar se še vedno da kaj prišparat.Če mi lahko s tako malo plačo prišparamo da nekaj ostane do prihoda naslednje bi lahko tudi g.Drnovšek in ostali na vladi.
Kr'en
26. 09. 2006 10.56
Rupel - Človek, ki se obrača po vetru. Njega že od kar je na sceni ne jemlem resno. Očitno zna pa dobr riti lizat, da ga prenašajo tko levi kot desni. Janša in Drnovšek - isto sranje drugo pakovanje. Do vsega sta prišla preko trupel, če jima je to kul pa nej jima je. Verjetno bo čez par let Janša kandidiral za predsednika in ga bo čudežno vest zapekla pa bo potem hodu mal tko za dušo, mogoče ne v Bolivijo, bo pa šel v Vatikan. Ne bo pač delu oblačkov nad nebom, se bo pa zato kadilo okoli njega iz drugih napravic temu namenjenih. Pri Drnovšku smo bli kreteni ko je bil še "normalen" ker smo imeli dušo in nismo znali živet, zdej smo pa spet kreteni, ker mamo dušo pa še vedno ne znamo živet. Pri Janši smo spet kreteni zato, ker imamo dušo pa ne znamo živet in ko ga bo njega duša srečala bomo spet kreteni in tako naprej in tako naprej. Torej kar se tiče politikov si bom sposodil rek bivših južnih bratov: Lako tuđim k..... po koprivama. Gospa ali gospod pod imenom Trava bi vam pa povedal, da jaz osebno bi s 3mio Evri živel do konca in verjetno bi veliko ostalo še mojim naslednikom. Vi pa očitno ali res ne veste kaj pišete ali pa je bil to lapsus, ampak 3 leta s 3mio Evri, bogato, moram priznat. Pomeni, da že danes zaslužite 1 mio Evrov na leto, vsa čast. Jst pri tem denarju verjetno sploh ne bi vedel, da 24ur obstaja.
balon200
26. 09. 2006 09.21
Rupel je verjetno zelo veliko prispeval v doborobit Slovenije, kar je vredno velikega spoštovanja, vendar je prišel čas da odstopi, saj očitno ni kos aktualnim izzivom. Slovenija ta trenutek potrebuje na zunanjem ministrstvu svežega in sposobnega človeka, Rupel je že dovolj časa zunanji, verjetno je tudi že utrujen in še sam ne ve, da ne deluje več maksimalno. Pravijo, da je politika droga, mogoče Rupel zato ne more odnehati, pomagajmo njemu in Janši, da ga odstavi.
Mislm, a se od rupla lohk kej drugačnga prčakuje, tapru je zunanji minister pri Ropu, pol teče do Janše da kasira še en mandat, mogoče bo zdej teku k Pahorju še po enga.Najbolj bolan je pa to, da gre špancem razlagat da Drnovšek ni mogu pridt ker mu je denarja zmanjkal, haloooooo
bbcaf
26. 09. 2006 08.54
Predsednik se obnaša neresno in ko so ljudje to (sicer pozno, a vendarle) opazili, bi rad z manevrom "primite tatu" preusmeril pozornost s sebe.
pimo
26. 09. 2006 08.45
Ja Drnovšek je car kot fizična oseba v svojem privatnem življenju, kjer zastopa sebe , in pa mogoče njegovo gibanje. Z svojim sedanjim obnašanjem, pa ne more predstavljati Slovenije v razvitem svetu, kjer izpade totalen tepec. Mimogrede , od velikih besd, kako se stvari urejajo v Darfurju, vemo samo to, da je njihova vlada naročila dodatne vojaške zmogljivosti z katerimi bo preprečila vtikanje v njihove notranje zadeve, se pravi ,če je kakšna sprememba , je na slabše. Naši mediji, pa poročajo o nekih demonstracijah v Londonu, kjer je neka gručica protestirala proti vladi v Kartumu in iz tega naredijo skorajšnjo rešitev problema v Darfurju in to seveda po Drnovškovi zaslugi. Pa saj niste resni, vsi resni analitiki, ki so dosedaj povedali svoje mnenje, trdijo, da tam ni prostora za Slovenijo, ker imajo tam prevelike interese Amerika in Kitajska. Pa s tem ne oporekam plemenitim drnovškovim željam po boljšem svetu, resen pogled na situacijo nam pa govori, da je vsako posredovanje brez vsakega efekta, dokler ni zadoščeno apetitom velikih. Pa še z eno stvarjo me Drnovšek ni prepričal o svoji visoki stopnji zavedanja, z katero naj bi presegel domače razprtije. To je seveda njegova trenutna preobrazba na stopnjo petletnega otroka, ki se v trgovini prine po tleh ,če ne dobi zahtevane sladkarije, lahko bi se začel zavedati, da s tem ne bo dvignil priljubljenosti njegovega političnega pola, kar je že nekaj časa njegov namen.
boschko1@yahoo.com
26. 09. 2006 08.21
Bravo jimi.hendrix, bravo, točno tako.
jimi.hendrix@email.si
26. 09. 2006 07.59
Če ima Predsednik vlade možnost, da se na davkoplačevalski denar s helikotperjem vozi nad hišo svoje ljubice, ne vem zakaj potem ne bi Drnovšku odobrili več denarja, ga bo sigurno korisetneje porabil. Od indijancev, kot jim pravite nkeateri bo sigurno več odnesel, kot pa od panoramsekag leta. Lp
boschko1@yahoo.com
26. 09. 2006 07.59
cikular, bravo! Na zalost nasi fantje ne razumejo nic. Najvecji trans pa jim je ko kak bajuk al pa jansa senilno predavata 3 ure in ne povesta nic pametnega. Al kaj jest vem koga imajo radi tisti ki so proti predsedniku?? Dr. Drnovšek je car. Govorim za to zadnje obdobje. Samo je pac zavest povprecnega cloveka se vedno na taki ravni, da pac ne razume kaj on govori...
theykilledKenny
26. 09. 2006 07.58
Čudne stvari se dogajajo v naši Sloveniji! :O
vv1
26. 09. 2006 07.50
Čisto kratek komentar: ne odobravam Drnovškovo početje, ji temelji na njegovih lastnih interesih, zato se po eni strani strinjam da so mu pipco zaprli. Ampak da je glasen ta hijena od Rupla, naj javno pove koliko denarja zapravi njegovo ministrstvo za nič, pa da ne omenjam njegovih astronomskih stroškov za luksuzne hotele.
Profet
26. 09. 2006 07.31
Za Drnovška prva leta slišati ni bilo,zelo malo je porabil mislim da se vlada spreneveda treba ocenit ves 4 letni mandat in pogledat koliko je porabil,se pravi če je porabil na začetku nič in potem malo več se to poravna,da pa taka zadeva vpliva na delovanje predsednika je pa zelo žalostno,Bolivija je pomembna tudi za Slovenijo(novi val politike in zagotavljanje nemoten dotok nafte)Dafur(zopet nafta)možen dogovor z ZDA da Slovenija opozori na kršitve človekovih pravic in s tem pripelje zahod na to območje z modrimi čeladam.Vse je to igra politike nič ni zastonj vse ima svoj namen
mirjana.ck@siol.net
26. 09. 2006 07.14
Zanimivo kako nekoga moti Bolivija, Indijanci, denar, porabljen za obisk, ....a je to edini denar davkoplačevalcev, ki je bil po vašem nepotrebno zapravljen?..če je temu tako, živimo v "čudežni deželi, kjer tečeta med in mleko!"
slaba.vest@gmail.com
25. 09. 2006 23.01
Kam je šel denar? Ja v Bolivijo k Indijančkom, pa za mal koke in dimnih znakov, pa dalajlami in indijskim gurujem. Pa tud Aborigini so kaj dobil in razni zamorčki in ljudožrčki so nas obiskal. Pa mal sprituizma smo delal. Tud razne sprte plemenske afriške frakcije bi gostil in Križnarja v Darfur pošiljal. Pa kruhka pekli in vodico pil na Zaplani in zdravo živel ter dohtarje v rit pošiljal.... Pa za čigav denar? Za DAVKOPLAČEVALSKI!!!!