Slovenija

Rop in Gaspari v Washingtonu

Washington, 27. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski finančni minister Anton Rop je danes pripotoval v Washington, kjer se bo skupaj z guvernerjem Banke Slovenije Mitjem Gasparijem in njegovim namestnikom Samom Nučičem udeležil letnega srečanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke.

Gaspari in Nučič sta v ameriško prestolnico, kjer zaradi srečanja obeh ustanov že potekajo protesti proti "izkoriščevalski globalizaciji", pripotovala že v četrtek. Po besedah Senke Maver, ki na IMF zastopa Slovenijo, se bodo vsi trije srečali s predstavniki IMF in WB ter sodelovali na sestanku Razvojnega odbora WB in Monetarnega in finančnega odbora IMF (IMFC) v okviru belgijske konstituence.

Odbor za razvojni WB in IMFC imata po 24 članov, ki so znotraj razdeljeni v posamezne konstituence. Slovenija je del belgijske, pri čemer seje odbora vodi belgijski finančni minister Didier Reynders, sodelujejo pa finančni ministri držav članic te konstituence, torej ministri iz Avstrije, Belorusije, Češke, Madžarske, Kazahstana, Luksemburga, Slovaške, Turčije in Slovenije. Za IMFC velja podobno, le da na sestankih sodelujejo guvernerji nacionalnih bank, ki jih vodi guverner belgijske Guy Quaden. Seji odbora za razvoj WB in IMFC bosta potekali v soboto.

Po besedah Maverjeve bo tema Ropovih pogovorov v okviru WB predvsem to, kako lahko Slovenija, ki je leta 2000 stopila med razvite države po bruto domačemu proizvodu, pomaga pri dejavnostih WB (pomoč državam v razvoju). Rop se bo sestal tudi z izvršnim direktorjem IMF Willyjem Kiekensom. Guverner Gaspari pa se bo pogovarjal o tekočem sodelovanju med IMF in Slovenijo. Minister in guverner bosta Washington zapustila po nedeljskem plenarnem delu srečanja IMF in WB.