Slovenija

RKS bo pomagal prizadetim Irancem

Ljubljana, 29. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
0

V reševalni akciji ob katastrofalnem potresu v Iranu sodelujejo reševalci z vsega sveta. Slovencev med njimi sicer ni, se je pa v akcijo priprave najnujnejše pomoči aktivno vključil Rdeči križ Slovenije, ki bo v prihodnjih dneh na prizadeto območje poslal prvo pošiljko.

Pri Rdečem križu Slovenije se morajo odločiti, kako bodo prvo pošiljko poslali v Iran. Vlada je namreč za stroške prevoza humanitarne pomoči predvidela milijonov tolarjev proračunskih sredstev. "Trenutno je še v iskanju prevoznik, ne ve se še, ali bo šla pošiljka po cesti ali z letali, iščemo kombinacijo najcenejšega in najhitrejšega. Zainteresirani smo, da gre pomoč čim prej v Iran," je dejal Ciril Klanjšček z Rdečega križa Slovenije.

Rdeči križ Slovenije bo v kratkem v Iran poslal sto postelj z odejami
Rdeči križ Slovenije bo v kratkem v Iran poslal sto postelj z odejami FOTO: Reuters

Najprej bodo poslali sto postelj z odejami. Vse naslednje pošiljke pa so odvisne od tega, koliko denarja bodo za žrtve potresa prispevali prostovoljci. "Ne bomo pa pošiljali pomoči v obliki denarja, ampak v obliki materiala, ki ga bomo pošiljali po specifikaciji potreb, ki jih bo izrazil Rdeči križ Irana," še dodaja Klanjšček.

Razmere v Iranu so kaotične, pravijo reševalci. Govorili smo s predstavnico mednarodne organizacije vodnikov reševalnih psov, ki nam je povedala, da so svoje delo v Iranu končali, saj so pod ruševinami le še trupla. "Reševalne skupine so delno že zapustile Iran, predvsem Švicarji in nekaj Nizozemcev," je še dejala Christiane Geitzer in dodala, da bodo kmalu s prizadetega območja domov odpotovali še Nemci in Avstrijci.

Na potresno območje je prispelo od 10 do 15 reševalnih skupin iz različnih držav. Slovencev med njimi ni, čeprav imajo trije reševalci mednarodno licenco in bi v akciji lahko sodelovali. V Iran se niso podali zaradi dopustov in osebnih zadržkov. "Upam, da so ti osebni razlogi res tako močni, da prenesejo kritiko. Kajti, če se nekdo odloči za reševalno dejavnost, potem je treba v tako katastrofalnih razmerah, kakršne so v Iranu, potisniti dopuste in osebne razloge na stran," pravi Dušan Nečak z Mednarodne organizacije vodnikov reševalnih psov. Zdaj je že prepozno, še pravi Nečak. Ljudje, ki jih je prizadel potres, v tem trenutku najbolj potrebujejo hrano, šotore, odeje in postelje. Vendar pa humanitarna pomoč v Iran prihaja zelo počasi.