Slovenija

Referenduma ne bo

Ljubljana, 12. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Društvo za teorijo in kulturo hendikepa je izrazilo ogorčenje nad ravnanjem Sveta invalidskih organizacij Slovenije, ker kljub zadostnemu številu podpisov ne bodo zahtevali razpisa referenduma o predlogu zakona o invalidskih organizacijah.

invalid v državnem zboru
invalid v državnem zboru FOTO: Dare Čekeliš

Društvo je zaradi tega na predsednika državnega zbora Boruta Pahorja naslovilo odprto pismo. Predsednica društva Elena Pečarič je za 24 ur povedala, da Pahorja v pismu javno poziva, da se politika končno opredeli glede vedenja, ki se ji zdi nedopustno in ni v korist demokratičnih načel v državi.

Šuštaršič zavrača očitke

Referendumska pobuda Sveta invalidskih organizacij Slovenije (SIOS) o predlogu zakona o invalidskih organizacijah (ZIO) je "v celoti uspela", saj so v 45-dnevnem roku za zbiranje podpisov zbrali nekaj več kot 58.000 podpisov.

Boris Šuštaršič očita društvu YHD, da ne deluje v korist invalidov
Boris Šuštaršič očita društvu YHD, da ne deluje v korist invalidov FOTO: POP TV

Po novinarski konferenci so podpise v državnem zboru predali predsedniku DZ Borutu Pahorju, ob predaji pa so pojasnili, da odstopajo od referendumske pobude, "vendar pa vztrajajo na formalni izročitvi pridobljenih referendumskih podpisov, ki naj jih DZ prejme na vpogled in jih hkrati neformalno obravnava za več kot 11-kratno ljudsko iniciativo za čimprejšnji sprejem ZIO". Šuštaršič je na novinarski konferenci pojasnil, da je možnost za takšno potezo obstajala že od vsega začetka zbiranja podpisov, zato zavrača očitke društva YHD, da je šlo za manipulacijo.

V nacionalnih invalidskih organizacijah ocenjujejo, da v Sloveniji ni nobenega invalidskega vprašanja, ki bi opravičeval referendumsko odločanje, je poudaril Šuštaršič.

Predlog ZIO je po njegovem mnenju kvalitetno in strokovno pripravljen, možnosti za uveljavljenje svojih stališč pa so imele vse invalidske organizacije, tudi YHD. Predlog ZIO so na novinarski konferenci kot kvaliteten označili tudi predstavniki drugih invalidskih organizacij.

Ob predaji podpisov v DZ je Šuštaršič Pahorju pojasnil, da so bili prisiljeni izoblikovati svojo referendumsko pobudo zaradi nasprotne pobude YHD. Za odstop od referenduma so se odločili predvsem zaradi drage izvedbe le-tega, predvsem v času, ko primanjkuje finančnih sredstev za socialne transfere. Pahor je ob tem izrazil upanje, da odstopanje od referenduma kljub dovolj zbranim podpisom ne bo omajalo zaupanja v institut referenduma. Po njegovih besedah bi bilo koristno, če bi pred dokončnim sprejemom ZIO invalidske organizacije našle kompromis, sprejem ZIO pa bi lahko odpravil razlike med invalidskimi organizacijami.

V dopisu, ki ga je SIOS ob predaji podpisov izročil Pahorju, so poleg pojasnila o odstopu od referendumske pobude zapisali tudi, da je analiza ravnanja YHD v času zbiranja podpisov za referendumsko pobudo SIOS pokazala, da se YHD sicer predstavlja kot invalidska organizacija, dejansko pa "neformalno izkazuje status organizacije podobne parapolitični organizaciji, ki je po naši zakonodaji nelegalen in nelegitimen, za katero pa očitno stojijo posamezni politiki iz dnevne politike". "Javni pogrom" nad zakonom o invalidskih organizacijah razkriva, da YHD, Mirovnemu inštitutu in drugim sploh ne gre za koristi slovenskih invalidov, ampak jih neposredno zanima le uveljavljanje ideoloških zamisli, dnevna politika in prenos javnih finančnih sredstev FIHO v integralni državni proračun, kakor tudi da se izpodbije že uveljavljeno avtonomno financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, so še zapisali v SIOS.

Kot je znano, v YHD s svojo pobudo niso uspeli. Podpise so začeli zbirati 20. maja, do izteka 45-dnevnega roka pa so uspeli zbrati okrog 9000 od potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma.