Slovenija

Referendum dviguje prah

Ljubljana, 19. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

RTVS je ohromljena zaradi slabe organiziranosti, meni Janša, opozicija pa svari pred poskusom politične podreditve.

Predsednik vlade Janez Janša: Bolj kot trenutno vodstvo in zaposleni na RTV je problematična sistemska ureditev javne televizije
Predsednik vlade Janez Janša: Bolj kot trenutno vodstvo in zaposleni na RTV je problematična sistemska ureditev javne televizije FOTO: POP TV

"Razlogi za sprejem novega zakona o RTV Slovenija tičijo predvsem v trenutnem stanju na javni RTV in tudi v evropski primerljivosti Slovenije na tem področju," je na tiskovni konferenci povedal predsednik vlade Janez Janša. Neizkoriščenost potencialov v nacionalni RTV hiši naj bi bila po premierjevem mnenju prav tako "pomemben razlog za nov zakon".

Po Janševem mnenju stanje na RTV Slovenija "ni dobro". Ob tem je izpostavil slabo organiziranost in neučinkovito ter neracionalno poslovanje, ki je "bolj kot s trenutnim vodstvom oziroma zaposlenimi povezano s sistemsko ureditvijo".

Janša: Politični nadzor pod krinko civilne družbe

Naša ocena je, da zaenkrat potekajo stvari zelo dobro in ljudje čedalje bolj spoznavajo, da je glas za na referendumu glas za svobodo javne besede, za evropske vrednote in pričakujemo zelo pozitiven izid v nedeljo in se ga tudi veselimo. Predsednik sveta SDS Branko Grims

Novi zakon po njegovem prepričanju postavlja tudi bistveno višja merila in "preprečuje prikrito politizacijo preko t.i. civilne družbe", med razlogi za sprejem novega zakona pa je omenil tudi dejstvo, "da smo po zakonu državljani Slovenije enaki". "Po sedanjem zakonu državljani neposredno ne morejo niti predlagati niti posredno sodelovati pri imenovanju članov organa upravljanja, torej sveta RTVS, saj lahko člane predlagajo le vodstveni organi določenih društev in zvez," je pojasnil Janša. Novi zakon po njegovem prepričanju "bistveno popravlja to nelogičnost".

Premierja moti nekdanji komunistični funkcionar

Janša je omenil, da Svet RTVS kot organ upravljanja že drugi mandat vodi nekdanji predsednik politične stranke, ki je v svetu "kot predstavnik neke športne zveze". S tem je Janša namignil na vlogo predsednika Sveta RTVS Janeza Kocjančiča, sicer predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Kocjančič je bil v obdobju pred odpravo enopartijskega sistema v nekdanji Jugoslaviji in prvimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji tudi predsednik slovenske podružnice jugoslovanske komunistične stranke - ZKS.

Razlogi za referendum so po Janševem v "krizni situaciji, ko se denimo znotraj LDS ukvarjajo z iskanjem novega predsednika, v ozadju pa je po njegovih besedah tudi boj za primat v opoziciji med SD in LDS".

Janša je med drugim izpostavil tudi, da je v Sloveniji potrebna "bolj dinamična in v prihodnost zazrta javna RTV". Povedal je še, da referendum predstavlja pomembno obliko odločanja, in povabil volivke in volivce, naj se v nedeljo udeležijo glasovanja ter podprejo novi zakon o RTV Slovenija.

Kocjančič zavrača Janševe očitke

Kocjančič je v izjavi zavrnil Janševe navedbe in poudaril, da je bil v svet RTVS izvoljen na legitimen način kot predstavnik krovne športne organizacije. "Slovenska ustava ne omejuje pravice bivšim predsednikom političnih strank, da bi volili ali bili izvoljeni v kateri koli organ," so sporočili iz službe za odnose z javnostjo RTVS.

Rop (LDS) in Potrč (SD): Popolna podreditev RTVS

Kritikam predsednika vlade se je pridružil tudi vodja opozicije Anton Rop (LDS), češ da vlada in vladajoča koalicija na zadnjih parlamentarnih volitvah "nista dobili mandata za ukinitev in popolno politično podreditev RTV". Vladna koalicija naj bi dobila mandat za pospešen umik politike iz gospodarstva, iz javne uprave in za zagotovitev še večje pluralizacije medijev, je prepričan Rop. Vendar pa se po mnenju predsednik LDS, "nič od tega ne dogaja".

Predsednik Sveta RTVS Janez Kocjančič: Predsednika vlade spravlja v slabo voljo dejstvo, da javno televizijo nadzira in upravlja nekdanji vodilni funkcionar komunistične stranke
Predsednik Sveta RTVS Janez Kocjančič: Predsednika vlade spravlja v slabo voljo dejstvo, da javno televizijo nadzira in upravlja nekdanji vodilni funkcionar komunistične stranke FOTO: Dare Čekeliš

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč se je na novinarsko konferenco premiera Janše odzval s sporočilom za javnost. V njem je zapisal, da Janša od državljank in državljanov pričakuje, da mu "zaradi zmage na volitvah poklonijo absolutno oblast tudi na javni RTV. To ne bo več javna, ampak Janševa RTV," je sporočil Potrč. Po njegovem mnenju se razprava o zakonu o RTV dodatno zamegljuje in politizira. V SD pa menijo, "da nikomur, ki ni trenutno na oblasti, celo Janša ne sme vzeti pravice soodločanja o usodi javne RTV". Zato naj bi bila po Potrčevem mnenju udeležba na referendumu in glasovanje proti zakonu o RTV še "toliko pomembnejše".

Kritiki govorijo o uvedbi 'mehkega despotizma'

V prostorih državnega sveta je potekala predstavitev zbornika razprav z naslovom Za javno Radiotelevizijo Slovenija. Manca Košir, sicer profesorica na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in predstavnica neparlamentarne Junijske liste, je nov zakon primerjala z "mehkim despotizmom". Po njenem mnenju se bo z uveljavitvijo novega zakona zmanjšala moč t.i. kritičnega državljana. Profesor komunikologije Slavko Splichal vladi zameri, da ni upoštevala mnenja strokovnjakov. Splichal meni, da bodo volivci na referendumu odločali o tem, ali bo javna televizija z novim zakonom pod "državnim nadzorom".

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA