Slovenija

Razpis za sofinanciranje invalidskih podjetij

Ljubljana, 09. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije bo za sofinanciranje razvoja invalidskih podjetij v letošnjem letu namenil 435,8 milijona tolarjev.

Namen razpisa je sofinanciranje investicijskih programov razvoja invalidskih podjetij, njegov cilj pa je znižati število brezposelnih delovnih invalidov.

Invalid
Invalid FOTO: Dare Čekeliš

Gre za tiste invalide, ki so prijavljeni na republiškem zavodu za zaposlovanje, predmet razpisa pa je med drugim odpiranje novih delovnih mest za delovne in ne tudi za vse druge kategorije invalidov. Invalidska podjetja se lahko prijavijo na razpis s programi, katerih stroški izvedbe ne presegajo 50 milijonov tolarjev in ki omogočajo zaposlitev enega brezposelnega delovnega invalida na dva milijona tolarjev prejetih sredstev.

Predmet razpisa zajema tudi razvojne programe invalidskih podjetij, usmerjene v ohranitev delovnih mest za invalide, nadalje uvajanje novih tehnologij in tehnološko prenovo, povečanje deleža invalidov v številu redno zaposlenih, izdelčno in tržno preusmerjanje invalidskih podjetij ter pripravo in izvajanje programov usposabljanja in izobraževanja invalidnih oseb.

Predmet razpisa pa niso naložbe v investicijsko vzdrževanje in objekte. Na razpis se lahko prijavi invalidsko podjetje, ki zaposluje najmanj pet delavcev za nedoločen čas s polnim delovnim časom, od tega najmanj 40 odstotkov invalidov. Tisti, ki bodo prejemniki razvojnih sredstev po tem razpisu, se ne morejo prijaviti na naslednja dva razpisa.