Slovenija

Računsko sodišče: Vlada naj razreši Grilja

Ljubljana, 08. 10. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Računsko sodišče je na vlado naslovilo poziv za razrešitev direktorja Davčne uprave RS (DURS) Stojana Grilja, saj DURS ni izkazala zadovoljivih ukrepov za odpravljanje ugotovljenih nepravilnosti. Finančno ministrstvo bo predlog vladi, kako naj ukrepa, pripravilo do seje prihodnji teden.

Stojan Grilj
Stojan Grilj FOTO: POP TV

Računsko sodišče je vlado v ponedeljek pozvalo, naj razreši v.d. direktorja slovenske davčne uprave Stojana Grilja. Nezadovoljni so z ukrepi, s katerimi naj bi odpravili nered v davčnem knjigovodstvu. Zahtevajo tudi odstop v.d. direktorja centra vlade za informatiko (CVI) Marina Siliča, ki so ga tudi kazensko ovadili zaradi suma, da je ponaredil uradno listino.

Vlada je poziv računskega sodišča, naj razreši Grilja, danes posredovala finančnemu ministrstvu, ki bo pripravilo predlog za ukrepanje. Ministrstvo za finance bo v najkrajšem času posredovalo predlog vladi, tako da bo ta lahko o tem odločala naslednji teden. Uradniškemu svetu pa je finančno ministrstvo danes posredovalo predlog za začetek natečajnega postopka za položaj predstojnika DURS. Grilj je namreč tako kot drugi predstojniki organov v sestavi ministrstev in vladnih služb od junijske uveljavitve zakona o javnih uslužbencih vršilec dolžnosti DURS. Prvi razpisi za imenovanje rednih direktorjev so bili že objavljeni.

Finančno ministrstvo v škripcih

V skladu z zakonom o računskem sodišču se huda kršitev obveznosti dobrega poslovanja ugotovi v primeru, da gre za nezadovoljivo odpravljanje pomembne nepravilnosti ali pomembne nesmotrnosti. V konkretnem primeru gre za nepravilnosti pri vodenju davčnega knjigovodstva, zaradi katerih DURS nima ažurnih in popolnih podatkov o obremenitvah in plačilih davčnih zavezancev, kar je nedopusten odmik od standarda, ki naj bi veljal za davčno knjigovodstvo.

Letos spomladi je računsko sodišče objavilo, da zaradi nepopolnih in neažurnih podatkov v davčnem knjigovodstvu ne more izreči mnenja o pravilnosti delovanja Durs-a. Zaradi neujemanja nekaterih podatkov o davkih v letu 2001 se pregleda poslovanja v letu 2000 in 1999 sploh niso lotili. Dursu so naročili, da mora v roku dveh mesecev predložiti ustrezno poročilo, v katerem mora poročati o ukrepih za odpravo nepravilnosti pri vodenju davčnega knjigovodstva, kar je Durs tudi storil. Vendar pa računsko sodišče s poročilom ni zadovoljno.

V pismu vladi so napisali, da pozivajo k odstopu v.d. direktorja Dursa Stojana Grilja. Celotna afera je neprijetna tudi za finančno ministrstvo, saj vedo, da nepravilnosti Dursa ni bilo mogoče odpraviti v šestdesetih dneh, po vsej verjetnosti pa bo Stojan Grilj ob predlogu za njegov odstop opozoril, da omenjeno ministrstvo in vlada doslej nista imela razumevanja za zagotovitev potrebnih finančnih sredstev, ki bi pomagala odpraviti sistemske težave.

Na udaru tudi direktor CVI

Računsko sodišče zahteva tudi odstop v.d. direktorja centra vlade za informatiko (CVI) Marina Siliča, ker naj bi v poročilu CVI navajal neresnice v zvezi z oddajo določenih naročil male vrednosti v letu 2002. Zaradi tega odzivno poročilo, po njihovem mnenju izgublja verodostojnost zaradi česar si je Silič prislužil tudi kazensko ovadbo, sumijo pa ga kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja uradne listine. Kljub temu se je Siličev predstojnik Mirko Bandelj odločil, da vlada z razrešitvijo počaka, saj se mu v zvezi s tem pozivom, kot je sam dejal, porajajo dvomi, med drugim tudi o tem, da naj bi Silič ponaredil verodostojno listino.