Slovenija

Proti le poslanci LDS

Ljubljana, 29. 10. 2007 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci so po tragediji v Globalu vendarle sprejeli zakon, ki naj bi uredil razmere na področju zasebnega varovanja.

Poslanke in poslanci so po nujnem postopku z 42 glasovi za in šestimi proti sprejeli novelo zakona o zasebnem varovanju, s katero naj bi popravili neurejene razmere na področju varovanja diskotek in nočnih lokalov, ki so jih odkrili ob tragediji pred Globalom.

Pred Globalom je umrl 20-letni Gorazd.
Pred Globalom je umrl 20-letni Gorazd. FOTO: POP TV

Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Zvonko Zinrajh, je vlada spremembe pripravila zaradi pomanjkljivosti, ki so jih zaznali na področju zasebnega varovanja, povezane predvsem z možnostjo učinkovitega ukrepanja v primeru kršitve zakona. Med poglavitnimi rešitvami je izpostavil, da se postopek izdaje licence družbam za zasebno varovanje, ki so v kakršnem koli postopku, zaustavi do pravnomočnost odločbe. Onemogoča se tudi pridobitev licence podjetju, ki je pravnomočno spoznano za odgovorno za določene prekrške za dobo štirih let.

Natančneje se določijo tudi pogoji za začasen odvzem licence, predvsem pa se daje notranjemu ministrstvu možnost začasnega odvzema licence, kjer pritožba ne zadrži izvršbe. Poleg tega se lahko lokal, kjer se izvaja takšno varovanje, zapečati in pritožba na takšen sklep ne zadrži izvršbe. Uvaja se nov prekršek za podjetje, ki ne sklene ustrezne pogodbe s podjetjem, ki ima ustrezno licenco za varovanje, ali pa je v nasprotju s predpisi, ki opredeljujejo področje javnih zbiranj.

Spreminja se tudi področje podeljevanja službenih izkaznic, kjer se zaostrujejo pogoji za pridobitev izkaznic glede na varnostne zadržke. Določajo se pogoji za odvzem službene izkaznice, pri čemer bo ta vezana na posameznika in ne na podjetje. Licenca za načrtovanje in izvajanje varnostnih sistemov se deli na dve licenci, in sicer načrtovanje varnostnih sistemov in izvajanje sistemov tehničnega varovanja.

Zakon predvideva tudi prostovoljno združevanje v zbornici in določa pogoje za reprezentativnost zbornice. Za področje usposabljanja, kjer so po Zinrajhovih besedah opažali določene pomanjkljivosti, so opredelili pogoje, pod katerimi se lahko pridobi javno pooblastilo za izobraževanje na tem področju, ter določili, da lahko zbornica izvaja usposabljanje, če seveda izpolnjuje predpisane pogoje.

Po novem zakonu se postopek izdaje licence družbam za zasebno varovanje, ki so v kakršnem koli postopku, zaustavi do pravnomočnost odločbe.
Po novem zakonu se postopek izdaje licence družbam za zasebno varovanje, ki so v kakršnem koli postopku, zaustavi do pravnomočnost odločbe. FOTO: POP TV

Proti noveli glasovalo šest poslancev LDS

V koalicijskih poslanskih skupinah so namreč menili, da je sedaj veljavna zakonodaja na področju zasebnega varovanja pomanjkljiva in neustrezna ter da ministrstvu za notranje zadeve ni dajala podlage za ukrepanje pred tragedijo pred Globalom. Menijo, da bo spremenjeni zakon povečal varnost, omogočil boljši nadzor in bolj učinkovito ukrepanje ter prinesel več reda na področju zasebnega varovanja. Po mnenju Branka Grimsa (SDS) pa so opozicijski poslanci z glasovanjem proti noveli zakona o zasebnem varovanju letos poleti onemogočili, da bi bil ustrezno postavljen zakonski okvir, ki bi zmanjšal možnost tovrstnih tragedij.

Novelo so podprli v poslanskih skupinah koalicijskih SDS, NSi, SLS in DeSUS, proti je glasovalo šest poslancev LDS, v opozicijskih SD, Zares in SNS pa so se glasovanja vzdržali.

Opozicijski poslanci so bili po drugi strani prepričani, da je imelo notranje ministrstvo dovolj podlage za ukrepanje v primeru Global že v obstoječem zakonu, predvsem glede začasnega odvzema licence družbi Vip varovanje, ter da ni nobene potrebe, da se zakon sprejema po nujnem postopku. Aleš Gulič (LDS) je denimo tega opozoril, da gre za "trojanskega konja", saj je vlada dogodke pred Globalom zlorabila za "spreminjanje čisto drugih stvari". Tudi po mnenju Pavla Gantarja (Zares) je zakon v svojih prvih verzijah poskušal uveljaviti "vse tisto, kar v prvem poskusu junija in julija letos ni uspelo". V tem procesu se je vendarle zgodil pozitiven preobrat, meni Gantar, saj je ministrstvo v kompromisnem predlogu odstopilo od najbolj radikalnih predlogov glede ukinitve pristojnosti zbornice.

Pravni inštitut: Mate bi lahko odvzel licenco; Janša dvomi

Inštitut za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani je sicer za Zbornico za zasebno varovanje izdelal pravno mnenje, v katerem je inštitut ugotovil, da je imelo ministrstvo za notranje zadeve vso zakonsko podlago, da bi podjetju VIP Varovanje še pred tragedijo pred Globalom odvzelo licenco. Predsednik vlade Janez Janša je v petek podvomil v verodostojnost slednjega pravnega mnenja, saj lahko "avtentično razlago o zakonodaji poda le državni zbor". Prav to mnenje bi namreč lahko bilo sicer podlaga za interpelacijo zoper notranjega ministra Dragutina Mateja, ki so jo že napovedali v opozicijskem Zares.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boštjan Sever
30. 10. 2007 07.42
to je MAFIJA pol pa se naj gremo na volitve kaj bos hodo volit demokracijo al pa svoj lastni pogreb ker je videt da v nasi drzavi doben ne odgovarja ampak samo potiskajo zogico malo enemu nalo drugemu tak da na koncu neveš kdo pije kdo placa. MATE -BRUCAN PA STA TAK PRAVA JAMES BONDA
Luka Kovi? 1
29. 10. 2007 22.02
Zakon o zasebnem varovanju ureja področjena katerem se srečuje temeljni javni interes o redu in miru z zasebnim interesom trženja storitev, ki zagotavljajo to dobrino. Seveda pa se kot je očitno s ponudbo teh storitev kot izhaja iz podatkov, ki curljajo na dan ukvarjajo ponudniki "službe, organizacije" vprašljivega značaja. Žalostno je, da so morali umretiumreti mladi ljudje, da se je pričel postopek prevetritve določb zakona, ki naj bi pristojnemu organu državne uprave - ministrstvu za notranje zadeve - onemogočale pravočasno ukrepanje na tem področju. Zakon velja dve leti, nepravilnosti so znane ob tragičnem dogodku v Lipi so prihajala na dan podobna dejstva, nepravilnosti so bile ugotavljane pa nič; zadnji tragični dogodek je ministrstvo vzpodbudil, da je v 14 dneh pripravilo spremembe zakona, ki jih je sprejel DZ. V glavnem gre za spremembe, ki bodo omogočale odvzem licence, česar pa že do sedaj veljavni zakon ni onemogočal, kot to ugotavljajo strokovnjaki iz Inštituta za javno upravo pri PF. Iz tega lahko povzamem, da gre za kozmetične popravke, ki v ničemur ne bodo spremenili stanja na področju, ki ga ureja zakon. Članek omenja dvome, ki se porajajo v zvezi z mnenjem IJU in s tem v zvezi trditve, da tolmačenje zakona daje DZ. Slednje je točno. Tolmačenjesvojega akta pač daje tisti, ki ga je sprejel v tem primeru tolmačenje zakona pač daje zakonodajalec, ta pojasni, kaj je mislil z določeno določbo. Če v določbi npr piše, da mora biti prošnja podpisana s svinčnikom, lahko zakonodajalec pojasni, da je z besedo svinčnik mišljeno vsako pisalo ne gledena tos kakšnim polnilom je polnjeno grafitom črnilom ipd. takšno tolmačenje je obvezno za vse, ki določbo uporabljaj. Če strokovnjaki podajo mnenje, da lahko prosilec prošnjopodpiše s svinčnikom, ki ima grafitno "minco, da pa bil po njihovem mnenju ustrezen tudi podpis s pisalom, ki ni svinčnik in pušča sled črnila itd. To je pač mnenje o posamezni določbi, ki bi lahko sprožilo nadaljnje razprave npr. kakšne barve ali kemične sestave mora biti sled. skratka Tolmačenje je obvezno, mnenje pa je mnenje, ki je neobvezno, ima sicer svojo težo, ki je seveda temelji na strokovnem ugledu tistega, ki ga je podal, ni pa obvezno in je možno o njem razpravljati. Mislim, da je mnenje IJU pravno korektno. Ne vidim tudi potrebe po uradnem tolmačenju soločbe o odvzemu licence. Ksj tolmačiti, če zakon ne govori o pravnomočni odločbi o prekršku? Ali naj DZ pojasni, da o tem v zakonu ni govoril Ali bodo uradniki MNZ zoper tako tolmačenje sprožili ustavni spor? Ali pa bodo na pomoč poklicali SDS Vseznalca (razume se na medijsko, prometno, in vsako drugo zakonodajo)g. GRIMSa
Nauders
29. 10. 2007 21.54
namesto da bi najprej morilca zaprli, oni kvačkajo v parlamentu ? ? wtf? papirologija k******
tadeja.krapez@gmail.com
29. 10. 2007 21.49
Vedno je bilo tako in upam, da tako tudi bo.Znanstvena ali doktrinarna razlaga ni brez učinka Ta učinek je lahko velik, toda vedno samo zaradi avtoritete argumenta, ne pa zaradi argumenta avtoritete, enako velja tudi za sodno razlago. Torej je vedno pomenbna avtentična razlaga, ki jo poda državni zbor, to je pri nas zakonodajni organ.
misicast20@email.si
29. 10. 2007 20.54
za vsako sporno stvar, o hrvaški, o predsedniku, o glasovnicah....sprašujejo PRAVNO FAKULTETO, kjer so vrhunski pravniki....zdaj , ko jim pa ne ustreza njihovo mnenje pa pravjo, da lahko avtentično razlago zakona poda le državni zbor.....OD KDAJ PA TO?????? lepo vas prosm....
jaksur@hotmail.com
29. 10. 2007 18.39
Ja ni več daleč ,ko bo Janezek držal v rokah niti vsej vej ablasti v svojih vrlih rokah .Pol se pa lohka počasi poslovimo od "kvazi demokracije " s katero nas filajo na vsakem koraku...
strelka23
29. 10. 2007 09.37
Državni zbor?S svojimi nizko šolanimi poslanci?A ni za kaj takega primerna pravna stroka?Čez eno leto bo pravne nasvete dajal poslanec državnega zbora na podlagi 6 razredov osnovne šole.Super.
izotop
29. 10. 2007 08.55
Zanimivo, kako se je Global opral odgovornosti. Meni se zdi to, da so pac prekinili sodelovanje z njimi skoraj enako z nic.