Slovenija

Protest zaradi mostu na Muri

Ljubljana, 03. 07. 2006 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je zaradi gradnje mostu in ceste na območju Hotize izročila Hrvaški protestno noto.

Skupna gradnja mostov je nekaj, kar ima simboličen pomen in v resnici si je Slovenija želela takšnega skupnega simboličnega dejanja, ki se žal ni dogodilo, ampak je sosednja država storila po svoje. Dimitrij Rupel

Slovensko zunanje ministrstvo je hrvaškemu veleposlaništvu v Ljubljani izročilo protestno noto, s katero je protestiralo zoper enostranske posege Hrvaške na območju Hotize.

Na tem območju je Hrvaška zgradila most čez reko Muro ter povezovalno cesto do maloobmejnega prehoda Hotiza-Sv. Martin na Muri, ki bo povečala poplavno ogroženost naselij ob Muri, zato bo imela škodljive posledice za slovensko državno območje, so sporočili z MZZ.

Hrvaška stran je omenjeni most in cesto zgradila brez sodelovanja oziroma soglasja Slovenije. Zunanji minister Dimitrij Rupel je sporočil, da je MZZ izročilo noto Hrvaški in ob tem poudaril, da sta se državi dogovorili, da bosta most gradili skupaj.

O referendumu nihče resno ne razmišlja. Do referenduma bi prišlo, če bi bilo zbrano potrebno število 40.000 glasov. Slovenija podpira vstop Hrvaške v EU. Rupel na POP TV o možnostih izvedbe referenduma o vstopu Hrvaške v EU

V noti je MZZ izpostavil, da je takšno hrvaško ravnanje v nasprotju z obveznostjo spoštovanja stanja na dan 25. 6. 1991, ki izhaja tudi iz izjave o izogibanju incidentom, ki sta jo državi podpisali junija lani na Brionih.

Hrvaško ravnanje je tudi v nasprotju z določbami pogodbe med vladama držav o urejanju vodnogospodarskih razmerij in določbami sporazuma med o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS).

Hrvaška: Most zgrajen na hrvaškem ozemlju

Hrvaško zunanje ministrstvo navedbe slovenskega zunanjega ministrstva zavrača. V noti - njeno vsebino je objavilo na svoji spletni strani - trdi, da je most zgrajen na "nesporno državnem območju Republike Hrvaške" in da so dela izvedli "v skladu s predhodno doseženimi vsemi potrebnimi dogovori z uradnimi telesi Republike Slovenije v okviru izvajanja maloobmejnega sporazuma med državama (SOPS)".

Mejni prehod Hotiza
Mejni prehod Hotiza FOTO: POP TV

Hrvaško zunanje ministrstvo tudi v celoti zavrača navedbe slovenskega, da bi z gradnjo mostu in povezovalne ceste do maloobmejnega prehoda Hotiza-Sv. Martin na Muri Hrvaška kršila katerikoli dvostranski sporazum med državama. Ob tem navaja, da je slovenska vlada z uredbo 3. marca lani potrdila, da je Hrvaška maloobmejni prehod Sv. Martin na Muri-Hotiza zgradila na svojem državnem ozemlju in da ga bodo uporabljali pristojni organi obeh držav, kar tudi počnejo od 7. marca lani.

Hrvaško ministrstvo še dodaja, da ne more "pristati na poskuse politizacije vprašanj, povezanih z odnosi glede meje", piše v sporočilu na spletni strani.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
04. 07. 2006 12.20
ma te c**ani si pa res prvošjo kar hočjo,.. mi pa kar tiho,....ko da naši niso vedel da gradijo hrvati most,.TO JE PA ŽE PREVEČ!!!!!!!
?rni panter 1
04. 07. 2006 10.48
Hehe, reklama je pa posrečena. Hrvaška je zakon. Ma sedaj ko smo v Natu in ker moramo zaradi članstva kupit za 62 miljard sit oklepnikov ki jih ne potrebujemo, bi lahko v Piranski zaliv zapeljali eno letalonosilko in spremno ladjevje, pa malo potapljali tiste ribiške in policijske barke ki stalno kršijo nedotakljivost našega ozemlja. Kako bi potem zgledalo ko naši dragi sosedje ne bi več uspeli bluzit po naših vodah? A bi se potem sapli v Brulju in še kje,... Pa še nekaj. Hrvaška ima čudovito morje, ma zaradi mene lahko potonejo vsi otoki in odteče jadransko morje, jaz že 5 let ne hodim tja na dopust,...Bi rekli oni: ma ko vas j...
ebola@siol.net
04. 07. 2006 10.44
To je črna gradnja..porušite ..he he...slovenčki smotani..da nas Hrvatjeki tak vozijo..
iqsto@yahoo.co.uk
04. 07. 2006 07.53
Bravo vsaj za protestno noto. Je pa res, da če bi nas čakal, da ceste zgradimo, še most še nebi zgradil
iqsto@yahoo.co.uk
04. 07. 2006 07.47
Najbl na živce mi gre reklama na začetku članka. skor najbl na živce.
goso
04. 07. 2006 01.04
Takorekoč obvezen odgovor Hrvatov je, da gradijo na svojem in da smo mi v zmoti. Kje so geometri?