Slovenija

Problematično nameščanje rediteljev na prireditve: kakšne so njihove pristojnosti?

Ljubljana, 07. 05. 2024 20.26 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Staša Lozar
Komentarji
17

Okoliščine množičnega pretepa v Vitanju še niso razjasnjene. Podjetje UNI7, ki so ga najeli za varovanje dogodka, je bilo ustanovljeno šele pred dvema mesecema in ni včlanjeno v Zbornico za razvoj zasebnega varovanja. Kot je razbrati s poslovnih strani, ima samo enega zaposlenega. Kdo so torej bili varnostniki, ki so pretepali udeležence prireditve Majsko Vitanje? Na zbornici sicer že leta opozarjajo na problematičen status rediteljev in na sistemsko neurejenost področja varovanja, kar lahko predstavlja velika varnostna tveganja.

Poslovni registri razkrivajo, da podjetje UNI7, ki so ga v Vitanju najeli za varovanje sobotne prireditve, obstaja le dva meseca. Prav tako očitno sploh nima redno zaposlenih varnostnikov, ni pa niti član Zbornice za razvoj zasebnega varovanja, zato zbornica nima možnosti, da bi zoper družbo ukrepala, opozarja Branko Slak iz omenjene zbornice.

Pri čemer v zbornici pravijo še, da so že pred šestimi leti začeli notranje ministrstvo opozarjati na, kot so tedaj zapisali, problematično in nesistemsko nameščanje rediteljev na javne prireditve. Zaradi česar da je stanje marsikdaj kritično, z velikimi varnostnimi tveganji in marsikdaj nezakonito. "On ima nalogo, da opozarja, odvrača, svetuje, ne pa da uporablja fizično silo," pojasnjuje Slak.

Varnostniki pa imajo možnost uporabe fizične sile, lahko uporabijo sredstva za vklepanje in vezanje. Uporabijo lahko plinski razpršilec, psa ali celo orožje. A Slak odločno: "S tega posnetka lahko potrdim, da je bila uporaba fizične sile nestrokovna in nesorazmerna."

"Gre za navaden tepež oseb, ki so bile že obvladane," meni tudi Miroslav Žaberl iz fakultete za varnostne vede, ki opozarja še, da so pooblastila dovoljena zgolj in samo na prireditvenem prostoru. "Tu je še poseben problem, ker se je vse dogajalo izven prostora, kjer noben nima pravice intervenirati, tam je pristojna le policija."

Medtem v uredništvo dobivamo nova in nova pisma očividcev, ki eden za drugim zanikajo policijska poročila, da naj bi pretep začela dva civilista. "Začelo se je s tem, ko smo videli, da varnostniki pretepajo Vitančana, ki je bil v lisicah, eden izmed varnostnikov ga je tudi davil s kolenom," je zapisano v enem od pisem. Žaberl je ob tem kritičen tako do rediteljev kot do varnostnikov, da so tam zato, da zagotavljajo varnost. "Kar so izvajali, je pa nevarnost."

In če dodaja, da je zdaj na potezi Policija, pa Slak poziva še notranje ministrstvo, da naj po vseh letih opominjanja na težave, uredi preverjanje psihofizičnih sposobnosti rediteljev, njihovo usposobljenost ter nadzor, ki da zdaj praktično sploh ne obstaja. 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej355
08. 05. 2024 19.47
+1
A je veliko varnostnikov (in rediteljev) pretepacev, ki komaj cakajo, da nekoga pretepejo? JA A eni ljudje na prireditvah delajo probleme in nad drugimi (tudi nad varnostniki) izvajajo hudo nasilje (tudi z orozjem)? JA A so takoimenovani strokovnjaki, ki zdej komentirajo dogajanje, nesposobni in bi si zarad svojih butastih izjav zasluzili kksno kazensko ovadbo al pa dve? JA Policija, sodisca in izvedenci nek nasilni incident secirajo vec let (na podlagi vseh izjav pric, vecimi posnetki iz vec zornih kotov itd.), takoimenovani strokovnjaki  (ki glede na njihovo obnasanje in izjave vec kot ocitno to niso) pa samo na podlagi enega posnetka (na katerem se sploh nic ne vidi - razen, da je prislo do nekega fizicnega konflikta) zakljucijo, da se je slo za nezakonito in nestrokovno ravnanje varnostnikov / rediteljev. Ne poznajo niti zakonske podlage (in to naj bi bili strokovnjaki!), npr. kdaj lahko varnostnik / reditelj sploh uporabi fizicno silo. Fizicno silo lahko uporabi vsak drzavljan (kar vkljucuje tudi varnostnike in reditelje) ali v silobranu sebe, koga drugega ali pa, da storilca kaznivega dejanja na kraju zadrzi do prihoda policije. Zanima me tudi od kje "strokovnjaki" (ce niso bili tam), vejo tocno kaj se je dogajalo, kdo je bil vpleten, koliko ljudi je bilo vpletenih, ali je bil kdo oborozen, kako mocno so se upirali itd. Zanima me tudi kaj je njihova definicija "da je nekdo obvladan". Samo zato, ker je nekdo na tleh al pa vklenjen ne pomeni avtomatsko, da je obvladan in da ne predstavlja vec groznje (se zmeraj ti lahko razbije zobe, potegne noz iz zepa itd.) Ce bi "strokovnjaki" imeli kaksne prakticne izkusnje na terenu (ne da samo v tri krasne pametujejo in filozofirajo), bi to vedeli. Skratka, ce so varnostniki / reditelji prekoracili zakon, naj se jih seveda kaznuje. Prav tako ostale udelezence (pretepace). Ne zagovarjam nobenega (nezakonitega) nasilja. Sovrazim pa, da eni nesposobnezi kr neki na pamet pametujejo, brez da bi vedeli kaj se je sploh dogajalo. Pocakaj, da bo preiskava zakljucena, da boja vsa dejstva jasna, pol pa komentiraj...
ajdanakolesu
08. 05. 2024 08.40
+1
Jaz za razliko od drugih mislim, da v Sloveniji krepko primanjkuje veselic v vsaki vasi in mestu, kjer bi se fantje izživeli tako za šankom kot pod njim. Fantje imajo v DNK zarezan mačizem in morajo kdaj kakšnega na gofljo...in veselice naj bi bile poligon za obračunavanje...varnostniki pa naj bodo zadolženi, da poberejo smeti po tleh in pomagajo pri tovoru v marico ali v rešilca. Odvečno energijo morajo sprostit nekje, ker jih zapiramo doma, nastradajo žene, otroci, babice in dedki. Ne moreš bedaka prevzgojit v sodni dvorani.
konc
07. 05. 2024 21.37
+4
Včasih so rekli, pa še danes drži, da morata za vsako neumnost biti vsaj dva. To seveda ne upravičuje takih dejanj. Resnici na ljubo je pa tako, če imaš na kupu več blesavih ljudi, so takšne scene praktično samoumevne. Igraj bedaste igre in dobil boš temu primerno nagrado.
NeXadileC
07. 05. 2024 21.27
+2
Kaj pomeni "uporabijo psa"? To bi moralo biti natačno opredeljeno. Marsikaj drugega tudi.
RTVjeZAKON
07. 05. 2024 21.44
+2
To greš lahko prebrati zakon o zasebnem varovanju kjer imaš vse definirano
Anže Erjavec
08. 05. 2024 13.38
To je natancno opredeljeno. Lahko se uporablja samo za zaznavanje snovi.
400 000
07. 05. 2024 21.26
+10
Lol balkan fusarji malo za vikend. Naloga varnostnika je da skrbi za red ne pa da tepe človeka na tleh. Pa nima veze kaj jee človek delal. Če je kršil zakon se ga pridrži do prihoda policije.
Nightrider
07. 05. 2024 21.26
+0
Na veselici mora bit pretep in oslovske dirke. Brez tega negre
SREBRNIBREG.
07. 05. 2024 21.24
+2
Nobenih varnostnikov ne rabijo na takšnih prireditvah. To smo včasih opravljali vaščani sami pa ni bilo nebenega vojnega stanja. Tudi, če se je kdo zravsal se je pač zravsal.
ceta69
07. 05. 2024 21.24
+2
v sloveniji imamo strokovno izobražene ljudi.......................
RTVjeZAKON
07. 05. 2024 21.16
+4
Pogoj za odprtje varnostnega podjetja je, da podjetje zaposli varnostnega managerja in ima licenco za varovanje javnih prireditev. To podjetje prevzame varovanje veselice in podpiše pogodbo z podizvajalci drugih varnostnih podjetji. Kje je tukaj problem novinarji? Tudi član zbornice ne rabiš biti. V tem primeru je bil samo problem prekoračitve ukrepa varnostnikov.
Anže Erjavec
08. 05. 2024 13.43
Tocno tako, skoraj sigurno ste vi tudi varnostnik in vemo da je veliko napihovanja v clanku. Reditelji se uporabljajo samo za informiranje in opozarjanje in obvescanje in preprecevanje vstopa samo z ograjami, ne s fizicno silo. Ne rabijo bit kvalificirani in nimajo ukrepov. Varnostniki so pa pac prekoracili in bi moral za to odgovarjat vodji, ne pa zdaj celi sloveniji po medijih...
SREBRNIBREG.
07. 05. 2024 21.02
+5
V Avstriji ni nobenih rešilcev in varnostnikov ob gasilskih veselicah pa vse lepo deluje. Pri nas pa kompliciramo kot, da je veselica atomsko zaklonišče ali izstrelišče.