Slovenija

Pristranska izbira?

Ravne na Koroškem, 12. 07. 2006 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sistemska tehnika je na obrambno ministrstvo vložila zahtevek za revizijo postopka izbire dobavitelja oklepnikov.

Kot je povedal direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik, zaradi domnevnih nepravilnosti v postopku razmišljajo tudi o tožbi na upravnem sodišču.
Kot je povedal direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik, zaradi domnevnih nepravilnosti v postopku razmišljajo tudi o tožbi na upravnem sodišču. FOTO: POP TV

V Sistemski tehniki želijo dokazati, da je bila njihova ponudba boljša od ponudbe izbranega trzinskega Rotisa, ki zastopa finsko Patrio, in opozarjajo na več kršitev.

Na kaj opozarjajo?

Pogajanja o nakupu oklepnikov finskega proizvajalca Patria med strokovno komisijo obrambnega ministrstva in podjetjem Rotis potekajo že od 27. junija. Minister za obrambo Karel Erjavec vseskozi vztraja pri odločitvi, da je ponudba Rotisa bila boljša od ponudbe Sistemske tehnike, v primeru, da se mu dokaže nasprotno, pa je pripravljen tudi odstopiti.

Opozarjajo na neprimerno uporabljeno metodologijo izbora, pristranskosti pri ocenjevanju tehničnih učinkovitosti obeh ponudnikov in na neenakopravno ravnanje v izvedbi testiranj obeh vozil. Sistemska tehnika izpostavlja še nepreglednost ocenjevanja komercialnih učinkovitosti obeh vozil oz. cene in "površno ocenjevanje koristi za slovensko gospodarstvo".

Ravenska Sistemska tehnika, ki je v lasti skupine Viator & Vektor, je po objavljenem izboru od obrambnega ministrstva že zahtevala obrazložitev oddaje naročila, obrazložitev pa je prejela pred tednom dni. Kot navajajo v ravenski družbi, so se po preučitvi obrazložitve potrdili dvomi o korektnosti izvedbe postopka. Prepričani so, da je obrambno ministrstvo pri izvedbi izbire dobavitelja kolesnikov kršilo osnovne principe naročil, financiranih z javnimi sredstvi, ter nekorektno in nepravilno izvedlo postopke naročila.

Spomnimo:

Ministrstvo za obrambo je na razpisu za dobavo pehotnih bojnih vozil (oklepnikov 8x8) za Slovensko vojsko izbralo Rotis. Za nakup predvidoma 136 vozil, kolikor jih potrebuje vojska, je skupno predvidenih 63 milijard tolarjev proračunskih sredstev.

Koliko vozil bo ministrstvo za ta znesek dejansko dobilo, je odvisno od uspešnosti pogajanj. Povprečna cena vozila, glede na opremljenost, znaša 2,5 milijona evrov, najnižja pa 1,7 milijona evrov, je dejal minister za obrambo Karl Erjavec.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inkir
12. 07. 2006 19.51
Tale Erjavec je pa tapravi .To naj bi bil obrambni minister.Saj ko že odpre usta,se ti zazdi ,da bi bilo bolje ,če bi bil minister za kmetijstvo.Pa še tam je vprašanje kakšne bedarije bi klobasal.
GSG-9
12. 07. 2006 19.16
Hmm....zanimivo, od kje ti podatek da je 40 oklepnikom počil oklep. Želimo podrobnosti
pimo
12. 07. 2006 19.07
A je že kdo iz ST pojasnil, zakaj je počil oklep pri 40 oklepnikih Krpan, ki so jih izdelali za SV? A je to slučajno kakšna referenca za naprej , a so kakšno vozilo prodali kakšnemu tujemu kupcu???? Pa kaj lds-ova mafjiska naveza misli, da bo pod pretvezo razvoja Raven in okolice dobila posel in prodala SV navaden klump od oklepnika. Dejstva ki se bodo pokazala z časom so ,da ljudje zaradi izgubljenega posla ne bodo prav nič manj imeli, kajti oni bi delali za enak denar kot bodo sedaj lahko za patrio, je pa gotovo, da si botri ne bodo mogli razdeliti tega kosa pogače, kot so to delali v preteklosti, kaj pa imamo od njih , je lahko na ogled v hangarjih v Pivki, to so med drugim tudi povsem neuporabni tanki T55 za katere so šle težke milijarde, pa se zelo redki obregnejo ob to dediščino lds-a.