Slovenija

Preiskovalna komisija o primeru Petek

Ljubljana/Opatija, 08. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci SDS in NSi so prvopodpisani na zahtevi za ustanovitev preiskovalne komisije za razsvetlitev ozadja napada na novinarja Večera Mira Petka. Zahtevam po pojasnitvi napada na novinarja Petka pa je izrazila tudi Srednjeevropska skupina Evropske novinarske zveze.

Poslanci SDS in NSi vlagajo zahtevo za ustanovitev državnozborske preiskovalne komisije za razsvetlitev ozadja napada na novinarja Večera Mira Petka, ki jo je podpisalo 38 poslancev DZ. Kot je povedal poslanec Mirko Zamernik, so se pod zahtevo podpisali posamezni poslanci iz vseh parlamentarnih strank, razen iz Demokratične stranke upokojencev.

Po njegovih besedah je glavni namen komisije osvetliti ozadje napada, poseben poudarek pa naj bi dali morebitni odgovornosti nosilcev javnih funkcij v tem primeru. Poslanec NSi Janez Drobnič pa je poudaril, da jih zanimajo predvsem naročniki tega napada. Po Drobničevem mnenju bi lahko ustanovitev komisije tudi koristila neodvisnemu novinarstvu, saj ni dobro, da so novinarji pod pritiskom, o čem pisati in o čem ne. Za ustanovitev preiskovalne komisije je sicer potrebnih najmanj 30 poslanskih podpisov.

Srednjeevropska skupina Evropske novinarske zveze (EJF), ki se je v teh dneh zbrala v Opatiji na letnem srečanju, se je pridružila zahtevam podobnih organizacij, da je treba brez odlašanja pojasniti napad na novinarja Večera Mira Petka. Predstavniki novinarskih organizacij in sindikatov, ki v Nemčiji, Avstriji, Švici, Češki, na Slovaškem, Madžarskem, Hrvaškem in v Sloveniji združujejo več kot 70.000 članov, so ugotovili, da storilcev in naročnikov napada še vedno niso prijeli in da s preiskavo očitno zavlačujejo.

EJF je prav tako z zaskrbljenostjo ugotovil, da pritiski na novinarje očitno naraščajo, je sporočil predstavnik Slovenije Branko Maksimovič. Namesto pravih povzročiteljev so vse pogosteje kaznovani novinarji, kot prenašalci slabih ali nezaželenih novic. Raziskovalno novinarstvo je ob upoštevanju poklicnih etičnih načel pogoj za nadzorno vlogo medijev, vendar ga takšni napadi in pritiski spodkopavajo in onemogočajo. Srednjeevropska novinarska skupina je pozvala vlade in parlamente v srednje in vzhodnoevropskih državah, naj odločno preprečijo takšne težnje. Zaskrbljenost glede primera Petek sta že izrazili tudi novinarska mreža za Jugovzhodno Evropo (SEEMO) in Mednarodna novinarska zveza (International Federation of Journalists).