Slovenija

'Predlagatelji preiskave želijo samo ustvariti dvom, da je nekaj šlo narobe'

Ljubljana, 28. 08. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, N.V.
Komentarji
438

Neuravnovešena dejanja, lomastenje po ustavi in poslovniku državnega zbora; vse to parlamentarna opozicija očita predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič. Ali s tem, ko ne želi sklicati seje za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi pretresala tudi poslovanje Gen-i-ja, ko ga je vodil premier Robert Golob, brani demokracijo ali zgolj svojega predsednika in njegove posle? Janez Janša pravi, da je to blokiranje ustanovitve celo zrelo za kazensko ovadbo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Klakočar Zupančič in preiskovalna komisija
    02:57
    Iz 24UR: Klakočar Zupančič in preiskovalna komisija
  • Iz 24UR ZVEČER: Urška Klakočar Zupančič o zahtevi za odreditev preiskovalne komisije
    08:42
    Iz 24UR ZVEČER: Urška Klakočar Zupančič o zahtevi za odreditev preiskovalne komisije
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo ustanovljena preiskovalna komisija?
    03:46
    Iz 24UR ZVEČER: Bo ustanovljena preiskovalna komisija?

In kako odgovarja Urška Klakočar Zupančič na očitke in pod kakšnimi pogoji bo dovolila ustanovitev komisije? V oddaji 24UR ZVEČER je dejala, da je domneva, da ona ne dovoli ustanovitev preiskovalne komisije, napačna. 

"Edino, kar sem storila, je, da potem ko je bila vložena zahteva za odreditev nove parlamentarne komisije oziroma sprejem akta o odreditvi parlamentarne preiskave, sem to zadevo predala zakonodajno-pravni službi, ki je opravila svoje delo," je pojasnila. In po njenih besedah je zakonodajno-pravna služba ugotovila številne pomanjkljivosti, ki so tako obsežne, da bi bila odreditev takšne preiskave v nekem delu tudi nedopustna. 

"Skladno z že obstoječo parlamentarno prakso sem pozvala predlagatelja, naj glede na ugotovitve zakonodajno-pravne službe ustrezno popravi svojo zahtevo, do sedaj teh popravkov še nisem dobila," je dodala. A kot je dejala, gre za parlamentarno prakso, katere velik ustvarjalec je bil po mnenju SDS najboljši predsednik DZ-ja France Cukjati. "Cukjati je redno zavračal zahteve za odreditev parlamentarne preiskave, če niso bile skladne z mnenjem zakonodajno-pravne službe."

Vendar ustava narekuje, da mora predsednica DZ-ja sklicati sejo, če to zahteva vsaj četrtina poslancev. Kot je Klakočar Zupaničeva ob tem opozorila, je to sicer res, ampak se mora na tej seji obravnavati dopustna vsebina. "In če te vsebine ni, potem seje ni mogoče sklicati." 

Lahko tečeta dve preiskavi o isti zadevi?

Kot je pojasnila, je zakonodajno-pravna služba ugotovila, da se zahteva za parlamentarno preiskavo delno prekriva z drugo že obstoječo preiskavo in zato akta o odreditvi parlamentarne preiskave, če bi sledil dobesedno zahtevi, ni mogoče izdati.

Ni sicer prvič, da bi sočasno delovali dve parlamentarni komisiji o isti zadevi, navsezadnje sta obdobje koronavirusa in politično odgovornost preiskovali dve komisiji. Eno je vodil Robert Pavšič iz LMŠ-ja, drugo Suzana Lep Šimenko iz SDS-a. In kdo je takrat kršil ustavo?

"To ni prav, ne moreta teči dve preiskovalni komisiji o isti stvari, ker to ustvarja pravno negotovost in je poseg v pravno varnost, tega se ne sme početi," je bila kritična Klakočar Zupančičeva. "Po mojem mnenju je bilo takšno ravnanje oziroma stanje nepravilno in v neskladju z našim pravnim redom in pravno varnostjo."

'Njihova želja predstavlja poseg v pravno varnost in ustvarja pravno negotovost'

Klakočar Zupaničeva bi dopustila ustanovitev preiskovalne komisije, če bi v strankama SDS in NSi dopolnili zahtevo, a odvisno od tega, kako jo bodo dopolnili, če bo to ustrezno in če bodo konkretizirali svoje navedbe. "Ne samo, da se sedaj deloma prekriva, gre tudi zato, da je nedoločno opredeljen javni interes, ni opredeljen namen in predmet parlamentarne preiskave, ugotovljen pa je bil tudi domneven poseg v delitev oblasti, kar pomeni, da gre lahko celo za poseg v pristojnosti kazenskega sodišča, računskega sodišča in KPK-ja."

A njihova zahteva predstavlja poseg v pravno varnost in ustvarja pravno negotovost, je dodala. "Mi kot nosilci oblasti smo prvi, ki moramo spoštovati pravo in delovati v njegovem okvirju, da dajemo zgled državljanom in državljankam," je bila jasna.

Njihova zahteva pa je, kot je omenila, preširoko zastavljena, pravzaprav niti ni jasno, na kaj točno se nanaša. "Ko mi preiskujemo, moramo jasno vedeti, kaj preiskujemo, koga, zakaj in kaj bomo s tem ugotovili in kaj bo iz tega sledilo," je pojasnila. "Parlamentarna preiskava ni sredstvo za politično igranje med strankami in ker to očitno postaja, bi bilo potrebno, da se čimprej sprejme novela zakona o parlamentarni preiskavi, katere predlagateljica sem sama."

In kot je dejala, predlagatelji te zahteve nimajo nobenega resnega namena ugotavljati nekaj, za kar še sami ne vedo, kaj. "Želijo samo ustvariti nek dvom, da je šlo nekaj narobe."

"S tem, da se vrže nek sum na nekoga brez kakršnih koli jasnih navedb, dejstev in tudi vsaj malo dokazov, ne morem kot pravnik, kot nekdo, ki verjame v pravno državo, pristati na to, da se mora nekdo braniti, zato ker nekdo vrže sum na nekoga brez kakršne koli utemeljitve," je nadaljevala Klakočar Zupančičeva. "To v pravni državi ne gre, tisti, ki nekaj očita, naj tudi to dokaže."

Tega, da SDS razmišlja o kazenski ovadbi in da so jo označili za neuravnovešeno, ni želela komentirati.

KOMENTARJI (438)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisani zasedli vlado
29. 08. 2024 18.01
+1
Garantirano jo že preganjajo nočne more kaj bo,ko vse pride na dan kar jim je odfrčalo v lastne žepe. Logično,da je klakočarka proti preiskavi saj se bo celotno gibanje svobode zaradi manipulacij,kraje državnega denarje in vse ostalega znašlo za zapahi še preden jim bo uspelo pobegniti v Dubaj.Državna blagajne popolonoma opustošena denar in donacije za oskodovane v poplavah poniknil,delijo se samo drobtinice čaka pa se še na krajo ostalega denarja EU katerega naj bi unija prispevala še za poplavljene.Seveda se borijo na vse pretege,da se zaščitijo pred preiskavo.Na Dubaj sem šel po neke artikle ter na lastna ušesa slišal,da so si tam golobiči že pokupili zemlješča kamor se bodo naselili nekateri so pa že družine preselili tja.Zavedeni in praznoglavi golobovi pristaši še pa vedno plešejo pod hlapčevskim njihovim pastirjem pleši pleši oj golube moj.Hahahahaha
Smuuki
29. 08. 2024 11.08
+3
Kako je danes biti član svobode in nemočno gledati kako tvoji liderji afne guncajo. Mene bi bilo sram se poistovetiti z njimi. Uršiki malo dogaja. Njeno duševno zdravje v primeru potrebnega zdravniškega spričevala ne gre skozi
scipio
29. 08. 2024 08.23
Ta opozicija je najboljša za Slovenijo. Naj to tudi ostane. Na mnoga leta!
Darko32
28. 08. 2024 21.02
+5
Na tej točki moramo dati prav SDS-ovcem in to zaradi tega, ker se vsi, kateri so kakor koli povezani z SLovensko sodnijo lotevajo dokaznih postopkov tako, da pred tem priredijo, prikrijejo kronske dokaze in potem nasprotnika izsiljujejo, da naj nekaj dokaže. Ko jim vrže naprej lokacije prirejanja ali pa prirkivanja dokazov pa se delajo češ, da ne razumejo in se na takšen način poskušajo lotiti prirkivanja koruptivnih delovanj. Zato me čudi izjava te ženske, da kot pravnica poskuša nekaj takšnega počenjati. Zato se moram strinajti z ostalimi komentarji, ki pravijo, da je potrebno raziskati določene zadeve. Če so SDS-ovci brcnili v temo se naj to jasno ugotovi. Če pa imajo prav pa se kaznuje tudi njo z odpoklicem in prepovedjo dela v sodstvo in odvzemom pravosodnega izpita. To, kar ona počenja je samo dokaz, da se korupcija pri nas samo še stopnjuje. To, da sodniki dirigirajo kako naj se piše zakonodaja in pri tem niso opravili lustracije pove vse.
ap100
28. 08. 2024 20.59
+1
na sejmu je pokazala edino dejavnost, ki jo zna
joco99
28. 08. 2024 20.39
+6
ženska ti si za določeno ustanovo
E.Nigma
28. 08. 2024 20.38
-3
Dark Knight
28. 08. 2024 20.33
+7
Komentarji levakov samo dokazujejo mojo trditev in sicer to, da se v levih vrstah zbira izključno negativna selekcija človeštva.
Japa Jade
29. 08. 2024 08.35
-2
Jao Darker, nisem ne levi ne desn, ampak taki nagnusni komentarji, kot je tvoj in več tvojih, pa zrastejo le na zelniku desnuhov, da se probam mal po SDS-ovsko izražat.
Japa Jade
29. 08. 2024 08.36
-3
Vi SDS-ovski kadri prav vzpodbujate sovraštvo v Sloveniji, toliko okoli selekcije...
Smuuki
29. 08. 2024 11.12
+1
Tudi izobrazba je velik problem v vaših vrstah. Pogovarjamo se o funkcionalnem znanju ne spričevalih katere vam natisnejo kakršne si želite. Če ni sovraštvo vaš volilni program kaj potem je? Vaš volilni program je kratek. ANTI JANŠA.
kapljač1
28. 08. 2024 20.33
-4
Zadnji čas postaviti okvirje dopustnega, že da se parlament dokončno zresni. Bravo Urška !
odpisani zasedli vlado
28. 08. 2024 20.31
+5
Garantirano jo že preganjajo nočne more kaj bo,ko vse pride na dan kar jim je odfrčalo v lastne žepe. Logično,da je klakočarka proti preiskavi saj se bo celotno gibanje svobode zaradi manipulacij,kraje državnega denarje in vse ostalega znašlo za zapahi še preden jim bo uspelo pobegniti v Dubaj.Državna blagajne popolonoma opustošena denar in donacije za oskodovane v poplavah poniknil,delijo se samo drobtinice čaka pa se še na krajo ostalega denarja EU katerega naj bi unija prispevala še za poplavljene.Seveda se borijo na vse pretege,da se zaščitijo pred preiskavo.Na Dubaj sem šel po neke artikle ter na lastna ušesa slišal,da so si tam golobiči že pokupili zemlješča kamor se bodo naselili nekateri so pa že družine preselili tja.Zavedeni in praznoglavi golobovi pristaši še pa vedno plešejo pod hlapčevskim njihovim pastirjem pleši pleši oj golube moj.Hahahahahaha
VladaPada
28. 08. 2024 20.13
+4
Sami sebe preiskujejo, ko bi jih pa nekdi drugi pa pravi, da to ni pravo. 🤣🤣🤣 100% nekaj ne štima.
Svetlana na brezovi metli
28. 08. 2024 19.55
+5
Urška ,ko bo konec parlamentarne kariere se prijavi na Albania ima talent z Murkom bi dominirala v duetu.Pa Murko nea zameri.
Smuuki
28. 08. 2024 19.49
+0
Strah ima veeeelike oči. Bravo uršika samo potrjuje da je čas za ukrepanje. Svojega branijo
avgust.
28. 08. 2024 19.42
+4
Ko Urška ali kateri od svobodnih spregovori, vsi plačani levi zagovorniki strumno v bran. No, nekaj se o spremembah na tem portalu govori (lastništvo, pa to). Zanimivo bo.
peresni
28. 08. 2024 19.13
-3
Ko Urška spregovori, vsi desni prijatelji tu gor stojijo mirno cel dan.
Smuuki
29. 08. 2024 11.15
+3
Ko uršika spregovori samo čakaš lahko kakšno bo spet prekucnila. Preseneča samo sebe. Na njeno obnašanje ima večji vpliv vreme, položaj lune kot znanje,olika in omika. Žal takle mamo. Vsi zardevamo ko strelja kozle ona se smeji. Ni vam lahko ko ob vsem tem vedenju morate iskati besede pohvale. 😀😀😀😀😀
Marcus Aureliuss
28. 08. 2024 18.55
+0
In vse to moramo mi prenašati na položaju samo zato, ker Jajo noče v penzijo in morajo biti taki levaki zato na oblasti ...
E.Nigma
28. 08. 2024 19.10
-1
Bombardirc1
28. 08. 2024 19.40
-4
E.Nigma
28. 08. 2024 20.40
Verus
28. 08. 2024 18.48
+2
5:30 mora vedet kaj bodo s preiskavo ugotovili :) A se je malo gospe zareklo ;) Kaj maš ti za v naprej vedet kaj bo preiskava ugotovila?
plejadanka
28. 08. 2024 18.38
+3
Pravno negotovost v drzavi politika povzroca odkar obstaja,da o pravni varnosti ne zgubljam besed. Pravna varnost je ,brez pardona,zagotovljena zgolj t.i.eliti in zanjo pravna negotovost ne obstaja.
amedeo
28. 08. 2024 18.17
+0
dej janez, pejt v penzijo že enkrat...
E.Nigma
28. 08. 2024 18.27
+1
A nebibti raje tam se brigal v okolici NM za naše težave če že svoje ne
E.Nigma
28. 08. 2024 18.14
Svet, ko besede mojih staršev dobijo čisto drug pomen. Če Neboš!!! šole naredil boš pa al ceste pometal ali pa boš na socialni končal, ker za druga NEBOŠ !! Žal mi je, da sem vsaj poklicno končal.