Slovenija

Pranje denarja v NKBM?

Ljubljana, 13. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Direktor Urada za preprečevanje pranja denarja Klaudij Stroligo je pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje ozadje napada na novinarja Mira Petka, potrdil, da je Urad obravnaval vprašanje sumljivih transakcij v koroški podružnici NKBM.

Stroligo o pranju denarja v borznih hišah

Pretepeni novinar Miro Petek je pisal prav o sumljivih poslih koroške podružnice NKBM
Pretepeni novinar Miro Petek je pisal prav o sumljivih poslih koroške podružnice NKBM FOTO: POP TV

Poleg pričanja v primeru napada na novinarja Mira Petka je Stroligo opozoril tudi na to, da je Urad za preprečevanje pranja denarja po sodni poti blokiral denar nekaterih borznih hiš. Za katere hiše gre, na Uradu še ne želijo povedati, novica pa je precej razburila borzne posrednike. Stroligo je za 24 ur povedal, da morajo borzne hiše, kljub temu, da ne poslujejo z gotovino, Uradu prijavljati sumljive transakcije. Čeprav na Uradu do sedaj niso prejeli niti ene prijave, po Stroligovih besedah vedo, da se pranje denarja v borznih hišah dogaja.

Draško Veselinovič odgovarja

Borzni posredniki menijo, da gre pri mnenju Urada za preprečevanje denarja za posploševanje in da borzne hiše ne kršijo zakonodaje množično.

Direktor Ljubljanske borze Draško Veselinovič je medtem za 24 ur povedal, da transakcije na borzi ocenjujejo na podlagi različnih indikatorjev, s katerimi ugotavljajo ali gre za posle brez pravega ekonomskega ali pravnega razloga, posle z nenavadno naravo ali pa ima transakcija celo značilnosti gospodarskega kriminala. V kolikor gre za sumljive posle opravljajo preglede in transakcijo prijavijo.

Borzni posredniki o mnenju Urada za preprečevanje denarja menijo, da gre za posploševanje in da borzne hiše ne kršijo zakonodaje množično. Po besedah Marka Prijatelja iz Združenja članov Ljubljanske borze borze ne kršijo zakonodaje množično, Urad pa ima na voljo pooblastila, da kršitve odkrije in jih prijavi. Prijatelj tudi meni, da je potrebno podvomiti v učinkovitost Urada, saj ta v zadnjih sedmih letih ni odkril niti enega konkretnega primera pranja denarja.

Podrobnosti o NKBM še nerazkrite

Parlamentarne preiskovalce so zanimale predvsem podrobnosti v zvezi s sumom pranja denarja v koroški podružnici, o katerih je, še pred napadom nanj, podrobno pisal Večerov novinar Miro Petek. Stroligo, sicer nekdanji kriminalistični inšpektor, je potrdil, da je Urad obravnaval vprašanje sumljivih transakcij v NKBM, nekaterih podrobnosti in ugotovitev pa v odprtem delu seje ni želel razkriti, saj gre za uradno in poslovno tajnost. Povedal je le, da so našli določene razloge za sum, da gre za kaznivo dejanje pranja denarja, o čemer so obvestili pristojne organe pregona. V zvezi s tem je že bil podan utemeljen sum, vendar pa je tožilstvo na podlagi ugotovitev policije zadevo zavrglo.

Člane komisije je zanimalo predvsem sum o pranju denarja v povezavi z preprodajo dovolilnic za tovornjake, ki naj bi bil opran tako, da bi ga na koroško podružnico banke položili kot depozite za posojila. Komisija bo o omenjeni zadevi zaslišala tudi policijo, Stroligo pa je zatrdil, da Urad zadeve ni obravnaval.

Stroligo zanika poznanstvo s Petkom

Člane komisije je tudi zanimalo ali je novinar Petek na kakršen koli način stopil v stik s Stroligom, saj naj bi po informacijah članov komisije Stroligo osebno po telefonu poklical Petka. Stroligo je to zanikal ter zatrdil, da novinarja Petka osebno ne pozna in se še nikoli nista srečala.

Seja, ki je bila zaprta za javnost, se bo s ponovnim pričanjem Stroliga nadaljevala v torek. Na osnovi Stroligovih informacij pa bodo zaslišali še kriminaliste in slovenjgraške tožilce, ki so se s tem primerom ukvarjali v preteklosti.

SORODNI ČLANKI