Slovenija

Pozor pred nasiljem med 'zmenkanjem'

Ljubljana, 24. 11. 2009 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Urad za enake možnosti ob dnevu akcij proti nasilju nad ženskami opozarja mlade na nasilje med zmenki. Ta tema je po mnenju urada pri nas še zmeraj tabu.

V. d. direktorice urada Tanja Selecl je povedala, da se morajo mladi zavedati, katere oblike vedenja so v odnosu nesprejemljive in jim je "treba reči ne", saj lahko privedejo do nasilja. "Obstajajo stereotipi, da v najstniških partnerskih odnosih ni nasilja, ampak da je nasilje nekaj, kar se dogaja samo v družini oz. v zvezah odraslih. V resnici pa velikokrat pride do nasilja že v času t. i. zmenkanja, le da nekaterih elementov mladi ne prepoznajo kot nasilje," pravi Seleclova.

Da bi bila o tem mladina bolje obveščena, so v uradu pripravili zloženko, v kateri pojasnjujejo, da so nekatera dejanja nasilna. Hkrati v njej piše, kje poiskati pomoč, objavljena pa je tudi raziskava o pogostosti pojavljanja takega nasilja.

'Želimo opozoriti, ne strašiti'

Sara Slana iz omenjenega urada pa je povedala, da ni namen akcije sejanje strahu med ljudi, ampak opozarjanje, da lahko med zmenki pride tudi do nasilja. To je po njenih besedah pri nas še vedno tabu tema, kar vpliva na mlade, da nasilja ne prijavijo in le redko poiščejo pomoč pri strokovni službi. Raziskava je pokazala, da so študentje bolj tolerantni do nasilja kot študentke, do nasilja pa po navadi pride že v prve pol leta.

Raziskava je tudi pokazala, da je z nasilnimi ljudmi 'zmenkalo' 10,2 odstotka študentk in 5,9 odstotka študentov. Najpogostejši razlog za nasilje naj bi bilo ljubosumje na njene oziroma njegove prijetelje in prijateljice. Relativno visok odstotek študentov je odgovorilo, da bi dekletu, ki bi jih udarilo in nato svoje dejanje obžalovalo, to tudi odpustilo. Študentke pa so se strinjale, da dekleta nad fanti izvajajo več psihičnega nasilja kakor fantje nad dekleti.

25. novembra obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. S tem dnem se začnejo tudi svetovni dnevi akcij proti nasilju nad ženskami, ki bodo potekali vse do 10. decembra, dneva človekovih pravic.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kleopatra-1
24. 11. 2009 20.16
Dragon_1324.11.2009, 15:2217 Kdaj pa je dan psihičnega nasilja nad moškimi, ki ga izvajajo nevrotične, psihično in emocionalno nestabilne ženske ??? Ta dan si boste morali šele izboriti...se pa strinjam s tabo, da je nasilje na obeh straneh in verjetno tudi enakovredno porazdeljeno. Čeprav sem ženska, se mi zdi, da večina žensk pretirava s tem jokanjem in jamranjen, same pa ne naredijo nič za izboljšanje odnosov. Če je partner nasilen (ne glede na spol), se je treba pač obrniti in oditi ter za sabo zapreti vsa vrata, druge rešitve ni. Moški ste pa tukaj na žalost v podrejenem polozaju...
Tonček Balonček
24. 11. 2009 18.36
Ta urad je dosegel nivo Ursada za zaščito potrošnikov, kr neki, brez zveze. Palčujemo milione EUR za to, da anm nakladajo, naj pazimo na zmenke, ceen jogurtov ter skretpapirja ter stereotipe! To je pač predrago! Nič od nič, stanejo nas pa milijone!! A za to,da me enkdo opozarja na možnost nasilja ob priliki zmenka, naj plačujem te ženske? Po možnosti sproti dela že magisterij, črpa študijske dopuste in s eudeležuje mednarodnih simpopzijev in kongresov v zvezi z zmenkarijami! To je bolno, še več, abotno, poniževalno do delovnih ljudi in občanov, še bolj perverzno kot je UNICEF zalega!
buco321
24. 11. 2009 16.16
x-Dragon To je vprašanje za naslednje rodove,ker inteligenca ljudi, ki se s temi stvarmi ukvarjajo ni še na taki ravni.
Dragon_13
24. 11. 2009 15.22
Kdaj pa je dan psihičnega nasilja nad moškimi, ki ga izvajajo nevrotične, psihično in emocionalno nestabilne ženske ???
polo19sdi
24. 11. 2009 15.13
Segi, se popolnima strinjam. Nerazumljiv članek.
d33pm1nd
24. 11. 2009 15.11
Malo je trajalo ampak sem se naučil ženski reči NE ko je rekla naj plačam vso pijačo.
miha.123
24. 11. 2009 15.06
Zopet si ene izmislijo problem, ponujajo rešitev, vlečejo donacije in imajo krasno službo,...
segi
24. 11. 2009 14.48