Slovenija

Požar na Komarči pogasili

Bohinj , 22. 08. 2024 09.38 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
5

Bohinjski gasilci in gorski reševalci so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske in dveh air tractorjev uspeli pogasiti požar, ki je izbruhnil na nedostopnem terenu na območju Komarče. Zjutraj so teren preverili s termovizijsko kamero, ki je pokazala, da gašenje ni več potrebno, je povedal poveljnik štaba CZ Dušan Pfeifer.

Kot je dejal poveljnik štaba civilne zaščite (CZ) Občine Bohinj Dušan Pfeifer, je jutranji pregled z dronom s termovizijsko kamero pokazal ustrezne temperature. Čez dva do tri dni bodo teren na podoben način še enkrat preverili. Trenutno pa kaže, da je požar pogašen.

Pri gašenju požara pomaga tudi helikopter Slovenske vojske.
Pri gašenju požara pomaga tudi helikopter Slovenske vojske. FOTO: Žiga Ogrin

Pfeifer je pojasnil, da je bila velikost požarišča 100 kvadratnih metrov, kar se ne sliši veliko, vendar pa je bilo žarišče pod zemljo, saj je termovizijska kamera na površini, ko so zaznali požar, kazala kar 360 stopinj Celzija. Šlo je za talni požar, kakršen se širi pod podrastjem in po kraških pojavih, kjer lahko kljub gašenju z vodo tli dlje časa.

Pfeifer upa, da so žarišče zalili z dovolj vode. Helikopter, ki je vodo zajemal v Bohinjskem jezeru, je vodo odvrgel 14-krat. Air tractorja pa sta vodo pripeljala vsak po šestkrat. Po vodo sta hodila v letalsko bazo na Brnik, kjer so letali polnili iz hidrantov prek cevi. Za to so se odločili, ker pilota terena in jezera ne poznata ter zaradi varnosti, saj je bilo v jezeru veliko ljudi.

Glavnino dela na terenu so opravili bohinjski gorski reševalci, saj se je bilo na požarišče treba spustiti po vrvni tehniki. Razkopali so teren, da so odkrili žarišče požara, nato pa usmerjali helikopter in letali. Moštvo gasilcev je varovalo območje, kjer je helikopter zajemal vodo.

Kaže, da je požar že prejšnjo sredo zanetila strela, saj so med gašenjem našli drevo s sledmi, značilne za udar strele. Že prejšnji četrtek so z dronom preverili teren, ko so mimoidoči na relaciji Črno jezero–Komna zaznali vonj po dimu. Isti dan so pobočje Komarče dvakrat temeljito pregledali, a sledi o požaru niso zaznali.

Ta torek pa so naključni pohodniki ponovno zaznali dim. Termovizijska kamera na dronu je pokazala veliko anomalijo, zato so pristojni začeli gasiti. V sredo zjutraj je pregled požarišča pokazal, da požar še ni pogašen in se širi, zato so nadaljevali z gašenjem.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
22. 08. 2024 16.10
+1
Kaj bi mi brez tega cugerja
Sulica 81
22. 08. 2024 10.12
-3
ta je dobra pilota ne poznata dovolj jezera kaj bi mogel pilot poznat vsak milimeter jezera😄
oježeš
22. 08. 2024 10.56
+3
Pomembna je varnost ljudi, kako se nekateri obnašajo, pa ni treba posebej razlagati.
Grma53
22. 08. 2024 16.46
Je že bolje, če Hrvatom in Italijanom krademo vodo iz morja, ki je nekoč bilo naše, kot da praznimo naša jezera.
sebak81
22. 08. 2024 19.54
Še vedno gasita španska pilota, naši pa se ob tem izobražujejo..