Slovenija

Popoldne brez kršitev

Ljubljana, 28. 01. 2006 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred nedeljskim referendumom o občinah so zabeležili dve domnevni kršitvi referendumskega molka.

Referendumski molk bo trajal do nedelje do 19. ure.

Dežurne službe na referendumskih območjih, kjer bodo v nedeljo odločali o ustanovitvi novih občin oz. spremembi njihovih območij, do 18. ure niso zabeležile nobenih dodatnih kršitev referendumskega molka, so povedali v pristojnih službah. 

Dopoldne so zabeležili dve domnevni kršitvi referendumskega molka. Eno prijavo so prejeli v Kopru, kjer naj bi referendumski molk kršili v elektronskem mediju, drugo pa na Goriškem, kjer naj bi se nanašala na plakat, a so na tamkajšnji policijski upravi ugotovili, da kršitve ni bilo. 

Državljani, ki zaznajo kršitve referendumskega molka, ki na območjih, kjer bo potekalo glasovanje, traja do nedelje do 19. ure, lahko sporočijo domnevne kršitve dežurnim službam na pristojnih upravnih enotah ali policiji, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

V nedeljo bo imelo pravico glasovati okoli 51.000 volivk in volivcev
V nedeljo bo imelo pravico glasovati okoli 51.000 volivk in volivcev FOTO: Dare Čekeliš

Na dan glasovanja, tj. v nedeljo, bo na upravnih enotah, na območjih katerih bo potekalo glasovanje, od 7. do 19. ure organizirana dežurna služba tudi za nudenje strokovne pomoči volivcem pri uresničevanju volilne pravice.

Odprtih 138 volišč

Kot je znano, bo skupno na 21 referendumskih območjih med 7. in 19. uro odprtih 138 volišč. Na referendumih pa bo imelo pravico glasovati približno 51.000 volivk in volivcev. Na največ, in sicer 15 od skupno 21 referendumskih območij se bodo prebivalci odločali o ustanovitvi nove občine z izločitvijo iz stare občine. V dveh referendumskih območjih se bodo opredelili glede razdelitvi sedanje občine na dve novi občini. Na štirih pa se bodo izrekali o priključitvi posameznih naselij k drugi občini.

Referendumsko glasovanje bo potekalo o predlogih za morebitne nove občine Apače (izločitev iz občine Gornja Radgona), Cirkulane (izločitev iz občine Gorišnica), Kostanjevica na Krki (izločitev iz občine Krško), Sveta Trojica v Slovenskih Goricah (izločitev iz občine Lenart), Središče ob Dravi (izločitev iz občine Ormož), Sveti Tomaž (izločitev iz občine Ormož), Makole (izločitev iz občine Slovenska Bistrica), Poljčane (izločitev iz občine Slovenska Bistrica), Renče-Vogrsko (izločitev iz občine Nova Gorica), Straža (izločitev iz občine Novo mesto), Šmarješke Toplice (izločitev iz Mestne občine Novo mesto), Bizeljsko (izločitev iz občine Brežice), Ankaran-Hrvatini (izločitev iz Mestne občine Koper), Mokronog-Trebelno (izločitev iz občine Trebnje), Rimske Toplice (izločitev iz občine Laško) ter za razdelitev občine Dobrova-Polhov Gradec na dve občini (Dobrova in Polhov Gradec).

Shematski prikaz nekaterih predlaganih novih občin
Shematski prikaz nekaterih predlaganih novih občin FOTO: POP TV

Na referendumih se bodo tamkajšnji prebivalci odločali tudi o izločitvi dela občine Divača, ki obsega območje naselja Ostrovica, in njeni priključitvi k sosednji občini Hrpelje-Kozina ter v tej občini o priključitvi Ostrovice; odločali pa bodo tudi o izločitvi dela občine Litija, ki obsega območje naselja Zagorica, ter njeni priključitvi k sosednji občini Šmartno pri Litiji; v tej občini pa bodo odločali, ali so za priključitev naselja Zagorica v njihovo občino.

SORODNI ČLANKI