Slovenija

Pogačnik: Kakovostno skrbimo za kmetijstvo

Ljubljana, 19. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Minister se je odzval na trditve predlagateljev interpelacije proti vladi, da se razmere na področju kmetijstva slabšajo.

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik
Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik FOTO: POP TV

Na interpelacijo o delu in odgovornosti slovenske vlade, ki jo je skupina poslancev iz vrst SDS in NSi vložila konec julija, se je odzvalo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Minister Milan Pogačnik je zanikal, da bi se število kmetij v Sloveniji zmanjševalo. "Ti trendi sicer niso optimalni, so pa dovolj ugodni in ne kažejo na slabšanje na tem področju," je komentiral. Zmanjšuje se le število manjših kmetijskih gospodarstev s površino do pet hektarov, medtem ko večja uspešno rastejo, je zagotovil. Po njegovih besedah je država izjemno kakovostno skrbela za kmetijstvo, saj se je proračun kmetijskega ministrstva od leta 2000 povečal za več kot 70 odstotkov. Obljubil pa je, da bi izplačilo odškodnin za škodo v lanski suši lahko izvedli hitreje. je povedal Pogačnik.

Z njegovim prihodom na kmetijsko ministrstvo naj bi se začela razreševati tudi problematika Kobilarne Lipica. Zavrnil je očitek iz interpelacije, da Kranjska čebela ni zaščitena. Res pa je, da "nismo mogli vnesti ukrepov podpore za Kranjsko čebelo tudi v program razvoja podeželja do leta 2006".

Glede pojavljanja kloramfenikola v mleku je povedal, da so na kmetijskem ministrstvu ugotovili vzroke in sporna sredstva umaknili iz prometa.