Slovenija

Partnerstvo jih ne zanima

Ljubljana, 21. 03. 2007 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

LDS je ponovno zavrnila ponudbo premierja Janeza Janše, da naj se stranka pridruži partnerstvu za razvoj.

LDS ocenjuje, da vlade ne uresničuje ciljev partnerstva, temveč se od njih oddaljuje
LDS ocenjuje, da vlade ne uresničuje ciljev partnerstva, temveč se od njih oddaljuje FOTO: POP TV

V LDS sicer ocenjujejo, da partnerstvo vsebuje številne strateške cilje, ki jih podpira tudi LDS, vendar pa rezultati delovanja vlade dokazujejo, da se Slovenija oddaljuje od teh ciljev, je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec Dušan Keber. Kljub temu pa je stranka sicer pripravljena sodelovati pri posameznih projektih.

Nekdanja največja opozicijska stranka je tako pripravljena sodelovati pri tistih projektih, ki potrebujejo široko soglasje tudi opozicije. Tu gre za reforme na področju zdravstva, šolstva, pokojninske zakonodaje, določanju politike do Hrvaške in drugih področjih. "Če bodo predlogi posameznih zakonov, resolucij ali politik napisani v skladu z načeli partnerstva, ne vidimo nepremostljivih ovir za sodelovanje," je v odgovoru predsedniku vlade zapisal prvak LDS Jelko Kacin.

Predsednik stranke LDS Jelko Kacin
Predsednik stranke LDS Jelko Kacin FOTO: POP TV

Da se vse stranke vabi v neko pobudo, ki pripada vsakokratni izvoljeni oblasti, predstavlja nekakšen konflikt z načeli parlamentarne demokracije, je ocenil Keber. V parlamentarni demokraciji namreč opozicija predstavlja svoja drugačna videnja, "ne pa da so alternativni predlogi zadušeni v talilnem loncu poenotenih strank". V demokratični družbi mora biti nad delovanjem oblasti izvajan dober nadzor, prav tako pa morajo biti državljani po mnenju LDS ob reformnih predlogih seznanjeni tudi z alternativnimi rešitvami. "Vsaka oblast potrebuje svoj nadzor," je zaključil Keber.

Kot že omenjeno, LDS ocenjuje, da vlade ne uresničuje ciljev partnerstva, temveč se od njih oddaljuje. Kacin je opozoril, da vlada vodi slovensko družbo v "smer povečanja neenakosti med ljudmi in oženja polja svoboščin". Ob tem je predsednik LDS navedel primere ambruških Romov, izbrisanih ter zasedbo najpomembnejših javnih in zasebnih medijev. LDS vladajoči strukturi očita tudi to, da ne razrešuje afere, ki "nosijo znake koruptivnosti", med katere po njihovem mnenju sodijo afere Puh, helikopterski prevozi, operacijske mize in oklepniki.

Nepovezani poslanci še razmišljajo

Janša je vesel "v veliki meri pozitivnega odgovora" skupine nepovezanih poslancev, s katerimi bodo na delovnem srečanju prihodnji teden preverili, "ali obstaja dejanska pripravljenost za sodelovanje" v partnerstvu. "Žal mi je, da so v LDS povabilo ponovno zavrnili," je dodal.

Glede morebitnega sodelovanja v Partnerstvu za razvoj se bo premier Janša prihodnji teden sestal z vodjem poslanske skupine nepovezanih poslancev Matejem Lahovnikom. Nepovezani poslanci sicer niso zadovoljni z dosedanjimi rezultati partnerstva, a se bodo s predsednikom vlade na delovnem sestanku kljub temu izmenjali poglede o možnostih sodelovanja, so sporočili iz Lahovnikove poslanske skupine.

Sporazum o sodelovanju v Partnerstvu za razvoj so parlamentarne stranke z izjemo LDS podpisale 18. aprila 2006. Premier Janša je tedaj poudaril, da je podpis sporazuma pomemben, ker predstavlja osnovni vsebinski okvir, v katerem bodo partnerji iskali konkretne rešitve in odgovore na slovenski razvojni izziv. S pristopom k partnerstvu naj bi se partnerji zavezali k tvornemu sodelovanju pri iskanju najboljših odgovorov na prihodnje izzive in iskanju soglasja pri sprejemanju reform in njihovi promociji v javnosti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.