Slovenija

Otroci so na varnem

Kranj, 30. 01. 2007 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kranjski vrtec, kjer so odkrili legionelo, deluje ob poostrenih ukrepih. Morebitna okužba otrok ni mogoča.

Voda iz pipe v vrtcu Mavrica je bila okužena z bakterijo, vzorec iz sosednjega vrtca Čebelica pa je bil negativen
Voda iz pipe v vrtcu Mavrica je bila okužena z bakterijo, vzorec iz sosednjega vrtca Čebelica pa je bil negativen FOTO: POP TV
Kaj je legionela?

Legionela je bakterija, ki je prisotna v naravnih vodnih okoljih (reke, jezera in druge stoječe vode). Ker je število bakterij v naravnem okolju majhno, naravno okolje običajno ne predstavlja tveganja za ljudi. Legionele, ki se v topli vodi najbolje razmnožujejo, pa lahko iz naravnega okolja zaidejo v vodne sisteme, ki so namenjeni za oskrbo s pitno vodo ali druge namenske bazene. V tem umetnem okolju pa se ob primerni temperaturi močno razmnožijo in začnejo predstavljati nevarnost za zdravje ljudi.

Poznamo dve obliki bolezni legioneloze, ki jo povzroča bakterija legionela - lahko gre za blažjo vročinsko bolezen ali pa za težjo obliko - t.i. legionarsko bolezen. Bolnik z legionarsko boleznijo ima pljučnico.

Z legionelo se lahko okužimo le preko vdihavanja drobnih kapljic v zraku. S pitjem onesnažene vode se ne moremo okužiti, saj želodčna kislina omenjeno bakterijo uniči. Legionele se ne širijo iz človeka na človeka, kar pomeni, da nas bolnik ne ogroža.
Potem ko so v vodovodu kranjskega vrtca Mavrica v petek odkrili bakterijo legioniela, vrtec deluje ob poostrenih ukrepih. Ugotovljena koncentracija bakterije je tako nizka, da bi morali v vrtcu izvesti le preventivne ukrepe, vendar so izvedli vse stroge ukrepe, da bi preprečili morebitne okužbe otrok s slabšo odpornostjo ter pomirili starše. Te so o odkriti bakteriji in ukrepih že obvestili, tako da se starši niso ustrašili in je danes v vrtcu toliko otrok kot običajno.

Kot je pojasnila vodja sanitarno-živilskega nadzora Kranjskih vrtcev Marjeta Podpečan, so decembra dobili namig, da z vodo v vrtcu Mavrica ni vse v redu. Zato so v vrtcu pregledali črpalko in jo tudi zamenjali. Še vedno pa so zaposleni tožili, da voda ni dobra. V vrtcu, katerega stavba je bila zgrajena leta 1974, so se v začetku tega leta odločili za lastno vzorčenje, ki naj bi pokazalo, kakšna je voda. V petek so dobili potrjeno, da je bil vzorec, vzet iz pipe v vrtcu Mavrica, okužen z legionelo, medtem ko je bil vzorec, vzet v vrtcu Čebelica, ki ima skupen vodovod z Mavrico, negativen.

V obeh vrtcih so že v petek začeli z izvedbo obsežnih ukrepov. Čez vikend so izvedli toplotni šok, pri katerem so za 24 ur pregreli ozračje nad temperaturo 66 stopinj Celzija. V obeh vrtcih so očistili vodovod in vse pipe. Začeli pa so tudi s popisom vodovodnega omrežja, s katerim bodo poskušali tekom tega tedna najti morebitne mrtve vode. Predvidoma v četrtek pa bo izvedli ponovno vzorčenje, in sicer predvidoma iz 30 pip, s katerim bodo poskušali ugotoviti, ali je bakterija lokalizirana na eni pipi, ali pa je prisotna v celotnem omrežju.
Legionela se pojavi, kadar so vodovodni sistemi v zgradbi slabo vzdrževani, zato je priporočljivo redno čiščenje ter odstranjevanje kamna na pipah in tuših
Legionela se pojavi, kadar so vodovodni sistemi v zgradbi slabo vzdrževani, zato je priporočljivo redno čiščenje ter odstranjevanje kamna na pipah in tuših FOTO: POP TV

Kot preventivni ukrep, čeprav se legionela ne prenaša s pitjem vode, bodo na pipe namestili tudi filtre, ki zadržujejo vse bakterije. Za boljši občutek otrok in njihovih staršev pa so za otroke namestili tudi galone s pitno vodo. "Glede na to, da je koncentracija bakterije nizka in da izvajamo vse najstrožje ukrepe, ne obstaja niti teoretična možnost, da bi se kdo z bakterijo okužil," je zagotovila Podpečanova.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.