Slovenija

S parolami nad Drobniča

Ljubljana, 17. 11. 2006 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina feministk in drugih predstavnikov civilne iniciative za pravico do splava je davi protestirala v prostorih ministrstva.

Čeprav strategija za dvig rodnosti, ki jo pripravlja ministrstvo za delo, predvideva tudi reformo sistema financiranja vrtcev, spodbujanje delodajalcev za odpiranje internih vrtcev in uvedbo prvega družinskega stanovanja za določen čas, je vsa pozornost kritikov usmerjena zlasti v spremembe na področju umetne prekinitve nosečnosti.

Predlogi ministrstva za delo, socialo in družino, ki naj bi šli v smeri poostritve meril za izvajanje splava in njihovo plačljivost ob določenih izjemah, so skupino ljubljanskih feministk in njihovih simpatizerjev vznemirili do te mere, da so davi pred poslopjem ministrstva razobesili svoje parole in vstopili v prostore ministrstva.

Protestnice so vhod na ministrstvo polepile s plakati in transparenti z napisi "Ženska - stroj za rojevanje", "Branimo pravico do splava zdaj - jutri je lahko že prepozno", "Včeraj migranti in izbrisani, danes Romi in ženske, kdo bo na vrsti jutri?"

Protestnice so zgodaj zjutraj presenetile uradnice in uradnike ministrstva za delo in družino ob prihodu na delo
Protestnice so zgodaj zjutraj presenetile uradnice in uradnike ministrstva za delo in družino ob prihodu na delo FOTO: 24ur.com

Skupina je uslužbencem, ki so ob zgodnji uri prišli na ministrstva, razdelila pisno izjavo, v kateri obsoja predlagano Strategijo za dvig rodnosti v RS.

"Ogorčene smo nad tem, da se bo splav uvedel kot plačljiv, kar pomeni, da bo dostopnost žensk do prekinitve nosečnosti veliko manjša," je za 24ur.com povedala Ana Jereb, predstavnica Feministične iniciative za ohranitev pravice do splava. "Država skuša ženskam onemogočiti poseganje v lastno telo," je še povedala Jerebova.

Transparenti pred ministrstvom za delo in družino.
Transparenti pred ministrstvom za delo in družino. FOTO: 24ur.com

Feministke so prepričane, da bo država kratila ženskam pravico do splava in jih spremenila "v naprave za rojevanje otrok". Tako naj bi strategija po njihovem mnenju ženski, ki razmišlja o splavu ponudila "obvezno svetovanje kopice strokovnjakov, ki ji bodo razložili, kjer se vse se moti, kako mora razmišljati in to, da ne bo postala le mati otrok svojega moža, temveč tudi mati sinov slovenske domovine."

protest splav
protest splav FOTO: 24ur.com

Prepričane so tudi, da se je vlada, potem ko naj bi "opravila" z izbrisanimi in Romi, lotila še pravic žensk do splava. "Nikoli si nismo predstavljali, da bomo kaj kmalu postali fašistični oddelek neoliberalne gmote, ki se imenuje Evropska unija," so med drugim zapisale v svoji izjavi, od predsednika vlade Janeza Janše pa zahtevajo, da "takoj jasno izrazi svoje stališče do splava".

splav protest
splav protest FOTO: 24ur.com
Uvedba prvega družinskega stanovanja

Strategija predvideva vzpostavitev sistema, v katerem naj bi mlade družine "dobile možnost zelo poceni najemniškega stanovanja za določen čas, v katerem bodo imele s tem stanovanjem minimalne stroške". Po preteku časa, ko naj bi si družina finančno opomogla in bi lahko samostojno reševala svoje stanovanjske vprašanje, bi stanovanje vrnila. Družinska stanovanja za določen čas bi bila po zamisli ministrstva "razmeroma skromna".

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je v sredo predstavil strategijo za dvig rodnosti, katere temeljna vodila so življenje, družina in otroci. Predvideni so tudi ukrepi za zmanjšanje umrljivosti in števila splavov, med katerimi strategija predvideva uvedbo nacionalnega programa za preprečevanje samomorov, vzpodbujanje humanega in pozitivnega odnosa ginekologov do nosečih in še nerojenega življenja ter vzpostavitev učinkovitega sistema pomoči nosečnicam in mladim materam v stiski, ki razmišljajo o prekinitvi nosečnosti.

Strategija tako predvideva poostritev meril zdravniških komisij, ki bi obravnavale predlagane splave. Iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja bi bili poravnani stroški splava samo v primeru, če je ta po oceni zdravniške komisije nujen za zdravje nosečnice. V nasprotnem primeru bi bila prekinitev nosečnosti izvedena na stroške nosečnice.

Ministrstvo za družino mora strategijo uskladiti z drugimi ministrstvi in vladnim uradom za enake možnosti. Zato ni znano, kdaj in če bi bili splavi sploh plačljivi, so za 24ur.com povedali na ministrstvu za delo in družino.


KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svobodnjak@email.si
19. 11. 2006 17.27
jsmazarot, Janša in Bavčar nista imela NOBENE ključne vloge pri osamosvojitvi. Bila sta samo izvrševalca in NIČ VEČ OD TEGA!! Idejne in operativne zasluge za osamosvojitev pa gredo Kučanu in njegovim sodelavcem, kar pa vi janšisti očitno ne boste nikoli priznali, saj vas preveč boli, da je desnica tedaj odigrala povsem stransko vlogo. Zato hočete tudi na tem področju spremeniti že dokazana zgodovinska dejstva, podobno kot pri drugi svetovni vojni! S svojim blatenjem Kučana pa dokazujete svojo majhnost in zatohlost.
johc
19. 11. 2006 16.54
zakaj pa se potem plačuje umetne oploditve tudi te hočemo zastonj, če nekatere ženske hočejo uporabljati splav kot kontrcepcijo...
jsmazarot@email.si
18. 11. 2006 17.58
Tako ja, 27.6.1991 sta hotela vreči DEMOS z oblasti, ko so prvi tanki prispeli, potem so pa rep med noge stisnili in začeli delovati za Slovenijo, ker se jim je TO, Milica in narod po robu postavil! Janša in bavčar sta bila še bplj ključna! Ona dva sta vedela kaj bo, ostali pa ne....
*Alien*
18. 11. 2006 17.55
Ana, res me zanima, zakaj se trudiš s temi tukaj? Toliko primitivizma in sovraštva.. Ravno zato imamo svoj Forum. Vidiš, tile tukaj poznajo naš Forum, pa vendar jim je lepše tukaj. Ti to da misliti..?
wizz33si
18. 11. 2006 17.36
ja, zelo argumentirano. ni kaj.
marjanka99
18. 11. 2006 17.25
Podpiram protestnike. Strinjam se, da nihče nima pravice odločati o življenju in smrti drugega, zato sem proti omejitvi splava z njegovo plačljivostjo. Prevzemite odgovornost za svoja dejanja, svoje splave ali rojstva in svoje otroke in se ne vtikajte v druge. Pa še nekaj. Jaz sem bil v času osamosvojitve že odrasel človek in lahko vam mladim, ki očitno ne veste, povem, da sta bila g. Kučan in g. Drnovšek ključna za osamosvojitev Slovenije. Saj vem Miha800 in ostali, da vas o tem ne učijo v šoli
miha800@email.si
18. 11. 2006 17.19
..in svizec zavije cokolado..
wizz33si
18. 11. 2006 17.04
miha, absolutno trdim, da sta bila kučan in drnovšek, skupaj s celo vrsto članov komunistične partije, zelo udeležena pri osamosvojitvi. ne vem pa, koliko je iz argentine lahko sodeloval bajuk in kje so bili vsi raznorazni sedanji ministri. na koncu koncev pa so vsi levi - eni po političnem prepričanju, drugi pa po svojih sposobnostih
miha800@email.si
18. 11. 2006 16.52
wizz33si: zdaj trdis sta bila drnovsek in kuncan kaj udelezan pri osamosvojitvi slovenije?? ne pripisuj jima zaslug ki jih nista delezna. ce pa govoris da je bila pod jugoslavijo svoboda? ja svoboda res.. ko si imel zme3raj samo eno opcijo. za znamko TV-ja, znamko avtomobila, kruh ki ga jes.. ne klobasaj. zivim ob meji in vem kako so se nam takart italijani smejali... ziveli smo v enodimenzionalnem svetu..
svobodnjak@email.si
18. 11. 2006 16.39
Normalno, če je pa povprečen volilec desnice slabo izobražen, posluša Turbo-folk in bere Direkt. Kako potem ne bi izvolili take vlade?
riba943
18. 11. 2006 16.12
Halo mačoti, ko berem te vaševeleumne komentarje in razprave o splavu, romih itd mi postaja slabo. Res je, imamo oblast, ki si jo zaslužimo. res je, da vsi skupaj, ki ste/so to vlado volili nimate/jo IQ večjega od70 , pa tudi vladajoči ga nimajo , res je, da so za to krivi vsi, ki niso šli na volitve. Pa vseeno, predlagam amandma k temu "veleumnemu" dosežku maloumnega ministra, splav naj bo plačljiv, cena 4000,00 EUR, plača naj mačo, ki je otroka spočel, če ta ni znan pa prvi v vrsti moških sorodnikov (oče, brat, bratranci itd).
wizz33si
18. 11. 2006 14.49
victoriosus, ad 1) tudi romi so državljani slovenije. ad 2) si upaš trditi, da noben slovenec ne vozi neregistriranega avta in ni nikoli nič ukradel? ali pripadnik kateregakoli drugega naroda? ad 3) strinjam se, da nihče nima pravice odločati o življenju ali smrti nekoga drugega.
wizz33si
18. 11. 2006 14.27
miha800, bedarije govoriš. je kučan morda desničar? ali pa drnovšek? saj tudi janša ni, samo (kot se za pravega političnega kameleona spodobi) barve je zamenjal, ko je bilo to bolj oportuno. enako kot večina tvojih vrlih desničarjev. in ta teorija, da je bilo čisto vse prepovedano je tudi kar precej za lase privlečena.
Buucka
18. 11. 2006 13.42
sej lahko greš svobodnjak nazaj na balkan; kje ti bo bol mogoče v srbiji, bosni, hrvaški al mogoče v albaniji??? dej ne seri pa se spoki kamorkol hočeš
victoriosus
18. 11. 2006 13.39
In še nekaj: nihče nima pravice, da odloča o življenju ali smrti nekoga drugega. Splav bi moral biti prepovedan, razen v primerih, ko je življenje matere ali embrija resno ogroženo.
victoriosus
18. 11. 2006 13.27
Svobodnjak: fajn je brat tvoje komentarje :) Samo dokazuješ, da si zabit! Peronistična diktatura: a veš, kaj je sploh peronizem? Levičarska stranka, ti budalo! In mi ne širimo nestrpnosti. Sami si jo zrihtajo! Kdo krade, kdo ima neregistrirane avtomobile itd... Zakaj nikjer na svetu ne marajo romov? A je to zabit slovenski narod? NJET! Jaz sem ponosen na slovenski narod, ki je marsikaj dosegel! In prosim, bodite na nivoju: Cerkev pred 1000 leti ni isto kot Cerkev danes. Kar pljuvajte, vseeno mi je, ampak pazite, da ne boste popolnoma razkrili, kako zelo malo veste o določenih temah. Ali pa razkrijte, meni v smeh!
svobodnjak@email.si
18. 11. 2006 12.27
Poglej si malo v Sloveniji, kdo vse je največ širil nestrpnost, pa naj bo to proti homoseksualcem, Romom, izbrisanim, muslimanom, samskim ženskam, itd. Pa še to: meni bi bilo konec koncev bolje, če bi živel v Jugoslaviji, tam bi bilo vseeno bolje kot nam je zdaj pod peronistično diktaturo Janše.
miha800@email.si
18. 11. 2006 12.16
svobodnjak: prosil bi te za vecjo mero strpnosti. S tem tvojim pocetjem dokazujes samo tvojo veliko mero neodgovornosti in nezrelosti sprejemati razlicno mislecga/neenakega v tvoji druzbi. Ce ne bi bilo desnicarjev bi ti se vedno zivel pod jugoslavijo, kjer ti je bilo pod t.i. svobodo cisto vse prepovedano.
svobodnjak@email.si
18. 11. 2006 12.15
konjedic, kot sem že rekel, pometaj pred lastnim pragom. Ustava določa, da je odločanje o rojstvu otrok SVOBODNO. To pomeni, da je sem vključen tudi splav kot svobodna izbira. In če je to res svobodna izbira, mora biti BREZPLAČEN in to VEDNO!
anakos@email.si
18. 11. 2006 11.02
Cwerkev je delala napake. Kot so bile napake v vsaki družbi in so tudi danes. Zaradi napak, ki jih je nekdo naredil, letijo kritike na vse v tisti skupini, npr. Cerkvi, komunistični partiji. Pa vendar vsi veste, da so povsod dobri in slabi. Napake, ki jih je v preteklosti naredila Cerkev, še ne pomenijo, da je Cerkev danes zabita. Kdove kako bi delali komunisti, če bi v srednjem veku že obstajali. In bistven je Jezusov nauk o LJUBEZNI. Ene stvari so vezane na vsakega človeka in ne na neko ideologijo: zapovedi "ne ubijaj, ne laži, ne želi si svojega bližnjega žene (moža), ne kradi ..." veljajo za vse, niso vezane le na vernike. In to o spoštovanju življenja od začetka je splošna resnica, ki prinaša veselje tja, kjer se jo držijo. Pred rojstvom človek še ni človek, saj še ni sposoben živeti sam? Tudi po rojstvu še par let ne bo preživel, če ne bo kdo skrbel zanj! In če se otrok rodi kot nedonošenček? Po 23, 24 tednih nosečnosti ima zmeraj več možnosti, da bo preživel z medicinsko strokovno pomočjo. Ale je potem tedaj že človek? Jajčece je nekaj ur živo. Spermiji so živi nekaj dni. Ampak če ne prideta eno in drugi skupaj, ni nič. Ampak od tistega trenutka naprej pa je nekaj popolnoma novega, enkratnega. Plačljiv splav sam ni rešitev, rešitev je: ugotoviti, da je življenje nekaj čudovitega, delati za to, da bi vsak človek lahko živel človeka vredno življenje!