Slovenija

Odstop članov RTVS?

Ljubljana, 12. 01. 2006 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Člani sveta RTVS bi morali odstopiti, saj so bili izbrani po vzoru totalitarističnih praks, meni Liberalna akademija.

''Plonk listek'' (navodila koalicijskim poslancem):

3. točka: Predlog Sklepa o imenovanju petih članic oziroma članov Programskega sveta RTVS:
PODPREMO: Jože Hribernik (SDS), Tina Mamič (NSi), dr. Jan Bezenšek (SLS), dr. Vlado Miheljak (LDS) in Jernej Pikalo (SD).

4. točka: Predlog Sklepa o imenovanju 16 članic oziroma članov Programskega sveta RTVS:
PODPREMO V PRVEM KROGU 12 PREDLOGOV – Ivo Faganel, Hubert Požarnik, Tanja Koštrin, Danilo Roškar, Alenčica Marija Bole Vrabec, Gregor Pivec, Snoj, Bine Matoh, Boris Cipot, Stane Granda, dr. Ivan Janez Štuhec, Mito Trefalt.

Glede podpore v drugem krogu se bo dogovorilo. 5. točka: Predlog Sklepa o imenovanju petih članov Nadzornega sveta RTVS:
PODPREMO: Franc Orešnik (SDS), mag. Klemen Jaklič (SDS), Leopold Gregorač (DeSUS), Nikola Damjanič (LDS), Tomaž Glažar (SNS).

Liberalna akademija poziva včeraj potrjene člane programskega sveta RTVS k odstopu. ''S hvaležnostjo smo prejeli razkriti kronski dokaz o tem, da je vladajoča koalicija v okviru mandatno-volilne komisije predlagala tiste člane za programski in nadzorni svet RTVS, za katere se je že vnaprej dogovorila ali pa je za njihov izbor imela celo navodila političnih botrov z vrha oblasti. To nazorno dokazuje razkriti ''plonk listek'', o katerem poroča Delo in o katerem je tekla razprava včeraj v Državnem zboru,'' so zapisali v sporočilu za javnost. Časnik Delo je objavil ''plonk listek'', na katerem so pod Predlogom sklepa o imenovanju petih članov Programskega sveta RTVS napisana imena, ki jih je koalicija podprla.

Zaman so bila vsa zatrjevanja poslancev Jožeta Tanka, Alojza Soka in drugih članov te komisije, da bo izbira kandidatov za programski svet RTV potekala transparentno, po lastni vesti vsakega člana in avtonomno. Ne, kandidati so bili po vzoru totalitarističnih praks dogovorjeni in izbrani vnaprej po volji natanko ene politične opcije - člani vladajoče koalicije v mandatno-volilni komisiji niso mogli imeti pri tem nobene besede. Molčali so in uslužno izpolnjevali diktat nekoga drugega, medtem ko so bili preostali člani gladko preglasovani, so prepričani v Liberalni akademiji.

''S tem se je razkrilo, zakaj se v programski svet niso mogli prebiti ugledni in spoštovani strokovnjaki za medije in družboslovci, med številnimi drugimi niti eden izmed 11 predlaganih članov Liberalne akademije (dr. Slavko Ziherl, dr. Drago Kos, dr. Jože Vogrinc, Zdravko Papič, dr. Mojca Kovač Šebart, dr. Niko Toš, dr. Jože Kunič, Bojana Leskovar, dr. Jože Pirjevec, dr. Bogomir Kovač, Simon Kardum),'' so zapisali.

Ali bodo člani RTVS, ki so bili komajda izglasovani, kmalu tudi odstopili?
Ali bodo člani RTVS, ki so bili komajda izglasovani, kmalu tudi odstopili? FOTO: POP TV

'V Liberalni akademiji ocenjujemo, da je takšno ravnanje nova in zelo otipljiva zaušnica demokratičnim postopkom v celo tako ranljivi zadevi, kot je upravljanje z javno radiotelevizijo, zaradi česar menimo, da sicer že potrjeni kandidati programskega sveta RTV niso bili izbrani na legitimen in demokratičen način. Ker gojimo zelo malo upanja, da bo vladajoča koalicija uspela podati opravičilo za svoje arogantno ravnanje, pozivamo člane programskega sveta, ki so bili izvoljeni po takšni direktivi, da razmislijo o svoji moralni integriteti in dostojanstvu po tistem, ko so postavljeni v vlogo od oblasti dobesedno nastavljenih marionet. Nemogoče je pričakovati, da bodo svoje zahtevno in odgovorno delo lahko izpolnjevali v imenu vseh državljanov in še manj, da bodo po takšni javni obelodanitvi grotesknosti njihovega izbora državljani Republike Slovenije v članih programskega sveta sploh videli samostojne in odgovorne osebe, vredne zaupanja. Zato pričakujemo, da sicer ne po svoji krivdi, temveč zaradi farse v ravnanju dela mandatno-volilnega komisije, 16 članic in članov sveta po izboru gledalcev razmisli o svoji novi vlogi ter ponudi kolektiv en odstop. Ne bi si namreč želeli, da bi odstopili zgolj tisti zelo redki posamezniki v tej sestavi, ki imajo do oblasti in novega zakona o RTV kritično ali svoje mnenje,'' so še pojasnili.

S sestavo sveta RTVS nezadovoljni tudi borci

S sestavo sveta RTVS pa so nezadovoljni tudi borci. Zveza društev general Maister je namreč na mandatno-volilno komisijo Državnega zbora naslovila protest, saj se ne strinja z neizborom njihovega kandidata za člana programskega sveta RTV Slovenija Milana Lovrenčiča. V zvezi pričakujejo, da bo komisija njihov predlog ponovno obravnavala in pozitivno upoštevala ob prvem nadomestnem imenovanju članov sveta. Menijo namreč, da bi Lovrenčič lahko pomembno prispeval k oblikovanju programa javnega zavoda, piše v dopisu, ki ga je zveza naslovila na DZ.

Lovrenčič je po prepričanju članov Zveze društev general Maister zadostoval vsem formalnostim razpisa. Komisija pa kljub temu ni menila, da bi imenovala kandidata iz vrst civilne iniciative, ki se zavzema za utrjevanje domoljubja na področju celotnega slovenskega nacionalnega ozemlja, menijo člani zveze.