Slovenija

O primeru Petek tudi v Bruslju

Bruselj, 17. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi resnih dvomov v kakovost preiskave o napadu na novinarja Večera Mira Petka, se je Mednarodna novinarska zveza (IFJ) odločila, da bo o primeru izvedla neodvisno preiskavo.

To je danes na sedežu zveze v Bruslju povedal njen generalni sekretar Aidan White. O svojih ugotovitvah bo zveza pripravila poročilo in ga slovenskim oblastem poslala z zahtevo po okrepitvi prizadevanj za odkritje storilcev, z njim pa bo seznanila tudi evropske in mednarodne inštitucije, med njimi Evropsko komisijo, Svet Evrope, Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi ter Združene narode.

"Odgovornih za napad sami ne moremo iskati, preučili pa bomo način, kako je policija preiskavo izvedla in zakaj storilci niso bili odkriti," je pojasnil White po današnjem pogovoru s predsednikom Društva slovenskih novinarjev (DNS) Grego Repovžem, novinarjem Rokom Kajzerjem in tudi samim Mirom Petkom. Z

Za izvedbo neodvisne preiskave se je IFJ po Whitovih pojasnilih odločila zaradi ocene, da policija primera ne preiskuje dovolj temeljito, in zaskrbljenosti, da so razlogi za to politični oziroma da gre za spor interesov. Petek je pri svojem poročanju o podkupovanju namreč opozarjal na povezanost lokalnih podjetnikov, oblasti in policije, je pri tem poudaril White.

Preiskavo bo IFJ začela v začetku prihodnjega leta, ko bo v Slovenijo poslala svojega predstavnika, ki se bo sestal z vsemi vpletenimi stranmi. Kdaj natančno bo končana oziroma kdaj bo pripravljeno poročilo, White ni napovedal, bil pa je prepričan, da bo to razmeroma kmalu, v nekaj tednih.