Slovenija

Novo poslansko vprašanje o BS

Ljubljana, 15. 03. 2007 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanec SDS Zvone Černač je na vlado naslovil novo poslansko vprašanje glede Banke Slovenije.

Viceguverner Banke Slovenije Samo Nučič
Viceguverner Banke Slovenije Samo Nučič FOTO: POP TV

Poslanec Zvone Černač (SDS) vlado sprašuje, ali ni obstajala kolizija interesov, ko je viceguverner Banke Slovenije Samo Nučič sodeloval kot član v privatizacijski komisiji za prodajo Nove Ljubljanske banke (NLB) v času vlade Janeza Drnovška. Dodaja, da bi kot viceguverner Banke Slovenije moral biti neodvisen, pri opravljanju nalog pa ne bi smel biti vezan na navodila državnih ali katerihkoli organov, niti se ne bi smel nanje obračati po navodila ali usmeritve.

Kot v poslanskem vprašanju navaja Černač, določa zakon o Banki Slovenije avtonomnost in neodvisnost centralne banke, saj v 2. členu pravi, da so "banka in člani njenih organov odločanja neodvisni in pri opravljanju nalog po tem zakonu niso vezani na sklepe, stališča in navodila državnih ali katerihkoli organov, niti se ne smejo nanje obračati po navodila ali usmeritve".

Iz tega razloga je še posebej pomembno, pa tudi zakon tako veleva, da se guverner in viceguvernerji vzdržijo ravnanj in da ne sodelujejo v postopkih, ki bi lahko njihovo neodvisnost postavili pod vprašaj. Še posebej to velja, ko gre za zelo občutljiva vprašanja oz. odločitve, kot je bila prodaja deleža v največji banki v državni lasti tujcem, glede katere je odločitev sprejela Drnovškova vlada, dodaja Černač.

Vlada še sprašuje, kako je lahko Nučič nadzoroval zakonitost svojega lastnega delovanja in ali taka ravnanja ne porajajo dvoma o avtonomnosti in neodvisnosti centralne banke in njenih organov in posledično ali ne porajajo dvoma o tem, da prodaja državnega deleža v NLB v času prejšnjih vlad ni bila izvedena optimalno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.