Slovenija

Nov zakon o zavarovalnicah

Ljubljana, 29. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z današnjim dnem je stopil v veljavo zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, s katerim se bo določilo razmerje med zasebnim in družbenim kapitalom v zavarovalnicah.

Zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic je DZ sprejel 7. maja z namenom, da se dokončno uredi lastniška struktura v zavarovalnicah, v katerih je 11 let po preoblikovanju v delniške družbe še ostal družbeni kapital. Nanaša se na šest zavarovalnic, veljal pa bo le za tiste, v katerih je bilo 1. januarja 1991 (temelj za ugotovitev razmerja med kapitaloma bo namreč bilanca stanja zavarovalnice na ta dan) več kot pet odstotkov družbenega kapitala.

Skupščina Zavarovalnice Triglav

Delničarji bodo tokrat odločali o razrešitvi dolžnosti in odgovornosti upravi in nadzornemu svetu, uporabi lanskega bilančnega dobička in imenovanju revizorja za letošnje poslovno leto. Vodstvo Triglava delničarjem predlaga, da se 554,56 milijona tolarjev od lanskega bilančnega dobička v višini dobrih pet milijard tolarjev nameni za dividende delniškega in nenominiranega kapitala. Dividende se razdeli delničarjem, ki so bili 27. maja vpisani v delniško knjigo, in sicer: za delnice, ki so bile vpisane v register pred dokapitalizacijo (pred 12. novembrom 2001) znaša dividenda na delnico 75.000 tolarjev bruto, za delnice, izdane po povečanju osnovnega kapitala, pa 25.000 tolarjev bruto. Del, ki pripada nenominiranemu kapitalu, ostane neizplačan.

Del bilančnega dobička v znesku 120 milijonov tolarjev se nameni za izplačilo nagrad 14 članom nadzornega sveta, sedmim članom uprave in 12 direktorjem območnih enot. O preostanku bilančnega dobička, ki ga je za približno 4,34 milijarde tolarjev, bodo delničarji po predlogu uprave, navedenem v sklicu skupščine, odločali v naslednjih poslovnih letih.