Slovenija

Nov strateški razvojni program ZZZS

Ljubljana, 22. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je predstavil predlog strateškega razvojnega programa zavoda Tradicija solidarnosti in spremembe po meri zavarovance, ki je tretji od ustanovitve zavoda pred desetimi leti in zajema petletno obdobje do leta 2007.

Njegov osnovni razvojni cilji bodo doseči novo vsebino in kvaliteto zdravstvenega zavarovanja, večje zadovoljstvo zavarovancev in učinkovito izvajanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, izboljšanje preglednosti financiranja izvajalcev zdravstvenih storitev, nadaljnja širitev in uveljavitev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, zagotovitev usposobljenega in motiviranega kadra za uspešno poslovanje zavoda ter s prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje zagotoviti obseg javnih sredstev v višini najmanj 6,9 odstotka BDP.

Bodo poslanci potrdili Franca Koširja za direktorja zavoda?
Bodo poslanci potrdili Franca Koširja za direktorja zavoda? FOTO: 24ur.com

Še vedno pa ni znano, kdo bo prihodnja štiri leta vodil ZZZS. Podporo sedanjemu direktorju zavoda, Francu Koširju, je z večino glasov izrekla skupščina zavoda, vendar ga mora potrditi še državni zbor. Košir je zavod vodil zadnjih deset let, v tem času pa je bilo vse preveč poudarkov na financiranju izvajalcev in oblikovanju pogojev za pravice zavarovancev.

Dosedanji razvojni program zdravstvenega zavarovanja

Na strateško-razvojni konferenci so predstavili tudi dosedanji strateški razvojni program zdravstvenega zavarovanja v obdobju od leta 1997 do 2001 ter stanje in trende na področju zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji in Evropski uniji. Po besedah generalnega direktorja ZZZS Franca Koširja so konferenco priredili zato, da bi zavarovancem strokovnjaki z različnih področij predstavili svojo vizijo razvoja zdravstvenega zavarovanja kot neke posebne kvalitete, ki jo vsi potrebujemo, poleg tega pa želi zavod s sistematičnim, strokovnim in projektnim načinom dela doseči novo kvalitetno raven na področju zagotavljanja pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Predsednik upravnega odbora ZZZS Roman Matek je v pozdravnem nagovoru povedal, da so se v desetih letih delovanja zavoda na področju zdravstvenega zavarovanja uveljavile vrednote, kot so solidarnost, splošna pokritost, dostopnost, stabilnost in avtonomnost zdravstvenega sistema. Hkrati z uvedbo prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja so v minulih letih uspeli ohraniti evropsko primerljivo raven zdravstvenega varstva. Tako so uspeli uresničiti precej ciljev, ki so si jih zadali ob sprejetju prejšnjega strateškega razvojnega programa, nekaj nalog pa je ostalo še nedokončanih, saj ni bilo mogoče v celoti preseči zaostanka za razvitimi evropskimi državami.

Po besedah pomočnika generalnega direktorja ZZZS Martina Totha so bile glavne usmeritve drugega strateškega razvojnega programa leta 1997 ohraniti in nadgraditi obvezno zdravstveno zavarovanje, ki bo zagotovilo enake možnosti, pravičnost in enakost, ter omogočiti postopno širitev pravic zdravstvenega zavarovanja v skladu z materialnimi možnostmi zavarovancev. Poleg tega so želeli zagotoviti stabilna sredstva za uresničevanje zdravstvenega zavarovanja ter dograjevati obračunske modele, ki bi bili vzpodbudni za izvajalce.