Slovenija

Nepotizem v novomeški šoli

Novo mesto, 02. 09. 2010 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Bojana Ksela
Komentarji
27

Učbeniški primer nepotizma si na Dolenjskem privošči družina direktorja visokošolskega središča Novo mesto Marjana Blažiča. Kar štirje člani družine sedijo na visokih stolčkih ustanove, ki jo sofinancira država.

Učbeniški primer nepotizma si na Dolenjskem privošči družina direktorja visokošolskega središča Novo mesto Marjana Blažiča. Kar štirje člani družine sedijo na visokih stolčkih ustanove, ki jo sofinancira država.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdenko92
07. 09. 2010 16.03
+1
Lahko samo upamo, da jim tudi tokrat ne bo uspelo vse skupaj spraviti pod predpražnik tako kot vse svinjarije do zdaj. Glede na vse njihove diplomante verjetno ni čudno, da imajo Blažiči v samem Novem mestu in pa tudi širše veliko število botrov. Nihče ne ve kako jim je uspelo prenesti nase ustanovne pravice (1/3), ki jih je imela Mestna občina, kako so za 70.000 € kupili prostore za katere zdaj pobirajo 150.000 najemnine mesečno Verjetno tudi sin ne ve in se zaklepa v pisarno pred novinarji. Kot Novomeščana me je pa strah, da bo kmalu diploma iz Novega mesta manj vredna kot tista iz Prištine kajti pojavljajo se že govorice, da bodo dipl. med. sestre diplomantke iz Novega mesta dobile službo doma le ob dobri vezi. Škoda, da ni več takih kot ga. Smode, ki si upa iz prve roke povedati kaj se dogaja v hiši. Ko pa vse preberem mi je pa jasno zakaj se k Blažiču na zagovor diplome prihaja z odvetniki, da se zaposlene ne upajo preveč lepo obleči, da ne bi bile lepše od Jasmine, da morajo dr. znanosti lepiti plakate in podobno.
janikaaa
06. 09. 2010 10.39
Fulll lepa reklama za študente pol si pa naj le mislijo da jih bo kdo zaposlil..... sramota
bla_m
03. 09. 2010 14.48
+2
sem eden redkih študentov oziroma verjetno edini, ki je to pred leti na seminarskih vajah povedal na glas zdajšnji dekanji Jasmini Starc (Blažič) zaradi česar je omenjena zahteval mojo izključitev, češ da sem javno blatil dobro ime šole.....na nek način ji je to tudi uspelo, vendar sem kasneje preko odvetnice in sodišča dosegel da sem lahko uspešno, sicer z zamudo končal študij........toliko o dobrem imenu....hvala bogu, da resnica vedno pride na dan....
mbel
03. 09. 2010 14.25
groza! hodu sm na to šolo v prvi letnik. jasno je da ni vse tk ko bi moglo bit, pa tist seznam z odpovedmi me je kr presenetu glede imen
Ana Colnar
03. 09. 2010 12.46
+1
ja no....si ne upa nihče od študentov nič povedat.....jasno da ne....KOMU PA LAHKO'? kar se tiče študentske problematike, previsokih vpisnin ( v katere naj bi bil vštet med drugim tudi FITNES(20€) ( ob vprašanju, kje naj bi se le ta nahajal nam je g. direktor Marjan Blažič odgovoril: ZA TO NISEM ODGOVOREN JAZ, OBRNITE SE NA KOGA DRUGEGA!!! - v referatu ne vedo, tajnice ne vedo, ga. blažič tudi ne. Vem, čemu je ta znesek namenjen......novemu avtomobilu in prenovi hiše družini blažič.) še v Ljubljani na univerzah nimajo tolikšnjih vpisnin, kot v Novem mestu.. tik pred začetkom novega študijskega leta pa se študentje sprašujemo, če se bodo sploh predavanja, ki so na urniku začela, ker kakor vemo(-preverjeno! ) na šoli sploh ni učiteljev. ostali so samo še tisti, ki tako kot gospod direktor in ostala banda imajo nekaj od tega !!!!!!
lana88
03. 09. 2010 11.27
Kje je pravica za študentko iz tujine ki je prevarana o ceni šolanja, vpisala se po eni drugo leto se je naenkrat izmenil zakon in po zakonu šolanje se nadaljuje po ceni kot je bla ob vpisu, AMPAK NE tudi to leto je bila ta cena samo so bili tako fini pa so me vpisali po nižji ceni!!! Če bi vedela na začetku da je šolnina 3.300e za rednega tujega študenta ne pa 1.200 seveda se nikol ne bi vpisala ane??
snifff
03. 09. 2010 10.46
+1
In to je samo košček v mozaiku javne uprave. Če bi vsi imeli dostop do vseh podatkov o javni upravi, bi videli da je nepotizma v več kot polovici javne uprave.
F2U
03. 09. 2010 10.39
Znani zagovornik pacifizma, sicer pa nekoč divji pevec skupine Budožer, ima zelo zanimiva besedila v svojih pesmih. Ena bolj znanih ima zaključni refren: ...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...stara plošča...
DAVOR P.
03. 09. 2010 10.29
Bravo Vera! :) Mogoče ni zanemarljivo dejstvo še, da so vsi politični veljaki Novega mesta zadnjih 20 let diplomirali in nekateri celo magistrirali na tej fakulteti. Zanimivo bi bilo to v prispevku poimensko objaviti! Gospod Blažič, na vašem mestu bi zbežal iz države, ker v naslednih dveh letih vam ne bo najlepše! Pa srečno!
mandibula
03. 09. 2010 10.11
V dopisu z dne 2.7.2010 je bilo navedeno tudi: »Prav tako niste sprožili ustreznih postopkov za podtaknjeno pogodbo (podpisana je z vaše strani za delo, ki sem ga korektno opravila). Ocenjujem, da je podtikanje pogodb hujša kršitev in da je naloga direktorja, da ustrezno ukrepa. Posledice zaradi podtaknjene pogodbe so že nastale in bodo nastale tudi v prihodnje, v primeru vašega neukrepanja«. »Prosim za pojasnilo, zakaj in v skladu s katero pravno podlago skoraj dva meseca nisem prejela pisne zavrnitve računa (izstavljenega na podlagi podtaknjene pogodbe). Vaše ustno pojasnilo, da je pogodba podtaknjena, sem prejela šele na moje posredovanje zaradi neizvršenega plačila po skoraj dveh mesecih«. Še en scenarij. Vaša izjava, da vam je bila pogodba podtaknjena v podpis. Naj ob tem izpostavim, da je zakonodaja s področja računovodstva o rokih za zavrnitev računov (z ustrezno utemeljitvijo) zelo jasna in nedvoumna. Prepričana sem, da boste razumeli mojo sedanjo in vse bodoče reakcije na vaša dejanja. Zgoraj navedene točke 4 o »nesnagi, ki je bila prikazana na posnetku«, ne bom komentirala. Mogoče se bo anonimni avtor odločil, podobno kot jaz, in »razkril svojo identiteto« z ustrezno utemeljitvijo za vsako »nesnago« posebej. Dovolite mi, da še utemeljim zakaj e-mail pošiljam tudi vsem zgoraj navedenim (sedanjim še zaposelnim, bivšim zaposlenim in bivšim zunanjim sodelavcem). Iz preprostega razloga, ker vsi vedo, da je vsebina, objavljena na 24 ur resnična. Želim pa si (in verjamem, da v tem nisem osamljena), da bi bilo vse kar se dogaja in kar se je dogajalo res samo »fikcija«. S spoštovanjem! Mag. Vera Smodej
mandibula
03. 09. 2010 10.11
Dovolite mi, da vas spomnim še na dopis, ki sem vam ga poslala 2.7.2010 (odgovora oziroma pojasnila nisem dobila, minilo pa je 2 meseca - ZUP!) v katerem je med drugim navedeno : »Vaše ukrepanje pričakujem tudi v segmentu, kjer javno navajate, da je bil moj odstop brezpredmeten, ker nisem bila ponovno imenovana za prodekanjo za študijske zadeve iz razloga, ker sem nesposobna. Na kateri formalni podlagi (sklepa o imenovanju nisem prejela) sem posledično kot nepooblaščena oseba opravljala dela in naloge prodekanje za študijske zadeve na VŠZ do 15.2.2010. Neimenovanje in hkrati dopuščanje opravljanja del in nalog prodekanje za študijske zadeve je zelo očitna nepravilnost na strani delodajalca. Ravno tako neukrepanje v primeru nesposobnosti. V času izvajanja del in nalog prodekanje za študijske zadeve do 15.2.2010 sem prejemala dodatek za uspešnost, prejela sem tudi enkratno nagrado za uspešno opravljeno delo, kar nikakor ni v skladu z vašo izjavo o nesposobnosti. Navedeno je razvidno iz plačilnih listov. Mogoče pa bi morala po vašem mnenju, enako kot za osnovne delovne pogoje, zaprositi tudi za ponovno imenovanje z ustrezno utemeljitvijo.« Ob tem bi vas želela spomniti ali pa opomniti, da so ravno formalno ustanovljeni organi (senat, disciplinska komisija, idr.) mesta, na katerih se praviloma izpostavljajo in formalno rešujejo tako pomembna dejstva, ugotovljena z vaše strani (nesposobnost, neimenovanje zaradi nesposobnosti, uničenje šole, odganjanje kadra....).
mandibula
03. 09. 2010 10.10
Scenarj vsebuje tudi vašo izjavo, dano prof. dr. Kralju, da sem morala zapustila šolo, ker sem od vas zahtevala da odslovite prof.dr. Kralja (jaz ali on) in seveda ste se vi odločili za njega in ne za mene. Kot sami vidite se ta scenarij bistveno razlikuje od zgornjega, ki ste ga predstavili na sestanku v Splošni bolnišnici Novo mesto po mojem nepreklicnem odstopu s funkcije prodekanje za študijske zadeve. V novejšem scenariju nisem bila več nesposobna in so bili razlogi za moj odhod povsem drugačni. Predvidevam, da ste se zavedali, da o moji nesposobnosti ne morete prepričevati prof.dr. Kralja. O dejanskih razlogih mojega odstopa so bili v pisni obliki obveščeni vsi člani senata in upravnega oBili ste prisotni na seji senata, na kateri sem podrobno pojasnila svoj odstop. Takrat niste pdbora ter predstavniki študentov v navedenih organih. Prav tako ste odstopno izjavo prejeli tudi vi. odali izjave pred senatorji, da je odstop brezpredmeten iz razloga, ker nisem bila ponovno imenovana od oktobra 2009 (seja je bila po 15.2.2010 ). Prav tako niste podali izjave, da je razlog za odstop prof. dr. Kralj, ali pa izjave, da sem zdravstveno šolo povsem uničila, da so navedbe v odstopni izjavi izmišljene itd. Na seji je bila prisotna tudi dekanja VŠUP Jasnima Starc, ki tedaj še »ni vedela tega, kar ve sedaj«. Takrat scenarija še ni bilo. Prepričana sem, da se bodo člani senata (razen vas in Jasmine Starc) spomnili navedene seje in njene vsebine. Člani senata so visokošolski učitelji, profesorji, s katerimi sem v svojem mandatu do odstopa sodelovala. Težko bi jih prepričali, enako kot prof.dr. Kralja, da sem nesposobna. Na seji so ravno člani senata soglasno izpostavili mojo sposobnost (razen vas in Jasmine Starc).
mandibula
03. 09. 2010 10.10
»Dne 27.5.2010 je gospa Zdenka Seničar posredovala spodaj navedene informacije, ki so bile podane z vaše strani na uradnem sestanku, na katerem je bila prisotna skupaj z gospo Zlato Rebolj: - da sploh niste vedeli kaj kot prodekanja počnem na zdravstveni šoli; - da sem delala (vodila zdravstveno šolo) povsem samostojno, brez nadzora in vaše vednosti o dogajanju na zdravstveni šoli; - da sem zdravstveno šolo povsem uničila in da sedaj mag. Ana Blažič, ki je sicer upokojena, brez plačila za svoje delo rešuje nastalo situacijo; - da zaposlenih strokovnih sodelavk na zdravstveni šoli ni samo zato, ker sem jih intenzivno odganjala; - da je vse kar se sedaj dogaja posledica moje užaljenosti, ker me niste hoteli ponovno imenovati za prodekanjo, ko ste ugotovili mojo nesposobnost; - da so navedbe v moji odstopni izjavi izmišljene; - da ste v groznem položaju in skušate rešiti kar se rešiti da, in seveda zelo prosite za pomoč in sodelovanje bolnišnice. V uradnem zapisniku, ki ste ga sestavili po sestanku, zgoraj navedenega niste zapisali. Zapisano bi lahko predstavljalo osnovo za mojo subjektivno in materialno odgovornost za nastalo škodo na zdravstveni šoli. Zakaj v skladu z navedenimi trditvami proti meni ne sprožite delovno pravnih in odškodninskih postopkov?«
mandibula
03. 09. 2010 10.09
Spoštovani prof. dr. Marjan Blažič! Dovolite mi, da potrdim kot pravilno zgoraj napisano navedbo (predvidevam Boštjana Blažiča) v delu, kjer navaja, da sem podatke posredovala novinarki (točka 2). V delu (točka 3), kjer navaja oz. dvomi v kompetentnost navedenih podatkov z moje strani (fikcije???), sami dobro veste, da so vsi podatki resnični ter da jih je mogoče vsak trenutek preveriti v kadrovskih evidencah šole ali pa kar konkretno pri osebah, ki so bile navedene - vsi smo oz. so učili na VŠZ (mogoče bi bilo zanimivo tudi vsakega od navedenih vprašati »zakaj je odšel«). V kolikor pa kljub nespornim dejstvom ocenjujete, da podatki niso točni, predlagam, da proti meni sprožite ustrezne formalne pravne postopke. Posredovanje navedenih podatkov z moje strani je reakcija na izjavo prof.dr. Kralja, da je šolo zapustila samo ena zaposlena. Mišljena sem bila jaz v skladu z vašim že pripravljenim scenarijem, ki ga v nadaljevanju utemeljujem: Vsebuje vaše (in članov vaše družine) podane izjave na številnih neformalnih mestih (in žal na nobenem formalnem mestu oz. organu šole ali organu izven šole) o moji nesposobnosti v času izvajanja funkcije prodekanje za študijske zadeve na VŠZ. Scenarij vsebuje tudi vaše izjave o odgovornosti mene in prof.dr. Kralja za vse nepravilnosti na Visoki šoli za zdravstvo. Navedeni scenarij dokazuje (ni fikcija) tudi e-mail z dne 28.6.2010, v katerem vaša hči Jasmina Starc navaja (v funkciji dekanje), da nisem bila ponovno imenovana na mesto prodekanje po oktobru 2009, in da torej posledično nisem mogla podati odstopa 15.2.2010. Prav tako navedeno dokazujejo izjave oseb, katerim ste ustno posredovali scenarij s poudarkom na moji nesposobnosti. Še enkrat vam posredujem del e-maila z dne 28.5.2010:
Nagasaki
03. 09. 2010 09.24
+1
Vse v prispevku je res. Kdor koli je imel kaj posla z Blažiči, nima lepe besede o njih. Najbolj žalostno je pa, da Ročević - na posnetku, ki je delal tam, sam počne isto. Zgleda da ga je Marjan dobro naučil posla. Z ravno tako bivšim zaposlenim Janezom Povhom, Matejem Makarovič in Matevž Tomšičem ustanovil INŠTITUT ZA INTERDISCIPLINARNA IN APLIKATIVNA RAZISKOVANJA, ki je ustanovitelj FUDŠ - fakultete za uporabne družbene študije. Kjer seveda vsi predavajo,.... Spet Borut Rončević kot direktor URS, je skupaj z zopet bivšim zaposlenim na VŠUP Borisem Bukovecem, ki je za te namene ustanovil INŠTITUT ZA ODLIČNOST MANAGEMENTA, ustanovil FOŠ - Fakulteto za organizacijske vede, kjer zopet predavajo vsi. Boris Bukovec je sevda dekan FOŠ. No v ta sklop pa spada še FIŠ Fakulteta za informacijske študije, katere dekan je že prej omenjeni Janez Povh. Seveda vsi omenjeni povsod predavajo, so dekani, izredni profesorji, docenti,... Opravljajo raziskave, pridobivajo EU sredstva, kar vse konča v njihovih žepih. Pa naj mi nekdo pove da to ni nepotizen, korupcija, gnila izraba državnih sredstav,..
izdelanc
03. 09. 2010 08.55
Kdo jim pa kaj more! Preljuba SLOVENIJA oz. Banana republik!
jurimuri1
03. 09. 2010 07.13
včasih so rekli, kako boš skrbel za druge, če še zase ne moreš
Spetsnaz
02. 09. 2010 22.48
ZGODOVINA SE POBAVLJA ! Ponavlja !
Spetsnaz
02. 09. 2010 22.47
Zanimivo ! Vsi izobrazenci, ki jih je brezplacno solala veliko let pokojna Yugoslavija, so sedaj najvecji zagovorniki pravice, postenosti in ukinjanja studenstskih pravic..cesa se pa bojijo dinozavri? ce dobro piogledamo, odkrivamo te izobrazence na polozajih z slabimi osebnimi dohodki in ogromnimi dezurstvi, dodatnimi svetovanji, komisije, upravni odbori..blablabla..skratka sluzijo tristo na uro... Saj jih razumem !!! Pritisk mladih, (treba onemogocit brezplacno izobrazevanje, saj lahko potem vsak kmet-policaj postane dober odvetnik).Treba zascitit svoje druzine..kapital, polozaje... Kljub vsej inteligenci pozabljajo..ZGODOVINA SE POBAVLJA !
KZNU
02. 09. 2010 22.30
Pompozna napoved o nepravilnostih, ki potem nikjer niso omenjene, torej vsebine brez realnosti (razen nekaterih dejstev, ki naj bi delali prispevek verodostojen). 1. Klub za nadarjene učence je obstajal leta pred Kakršnim koli visokošolskim zavodom na Dolenjskem. Če bi novinarji, ki se gredo neko raziskovanje, pogledali v javne registre bi to ugotovili praktično takoj. 2. Glede na posnetek ne gre za nobeno anonimko ampak direktno pisanje Vere Smodej (žene Josipa Smodeja, prikazanega na posnetku) novinarki Bojani Skeli, kar se vidi brez neke hude muhe direktno iz posnetka t.i. "anonimke": 00:53: ... bom posredovala imena. Zamenjalo... 01:02: Torej dekanu lahko pop... mislil mene)... 01:05: ... ti posredujem dodatno informacijo, ki sva jo z M... ...Smodej, bivša prodekanja, učila sem na VŠUP in... Torej, pisano v prvi osebi v naprej znanemu naslovniku. 3. O kompetentnosti pisca t.i. "anonimka" že veliko pove zmešana dejstva in fikcije, ki so bila posredovana novinarki. 4. Ja, okrog t.i. Blažičeve šole se res nabira nesnaga. Prikazana je bila na posnetku!