Slovenija

Nazdravili širitvi

Dublin/Bruselj, 01. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Voditelji 25 držav članic Evropske unije, med njimi slovenski premier Anton Rop, so v Dublinu skupaj obeležili največjo širitev Unije v zgodovini.

Voditelji 25 članic Evropske unije so nasmejano pozirali fotografu v Dublinu (foto: Reuters)
Voditelji 25 članic Evropske unije so nasmejano pozirali fotografu v Dublinu (foto: Reuters) FOTO: Reuters
1. maj je "dan upanja in priložnosti", dan, ki za Evropejce predstavlja "nov začetek", je dejal Ahern, ki je spomnil, da je prva skupna naloga Unije dogovor o ustavni pogodbi, s čimer sta se strinjala tudi predsednik Evropske komisije Romano Prodi in predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox.

Današnja peta širitev Unije ni le največja, ampak, z izjemo združitve Nemčije, prva širitev na vzhodno Evropo. "Danes je dan dobrodošlic," je novinke v evropskih vrstah uvodoma pozdravil irski premier Bertie Ahern, irska predsednica Mary McAleese pa si je zaželela, da bi "danes ustvarjene sanje uspevale naprej".

Irska predsednica je ob tej priložnosti dejala, da "smo priče takšni prihodnosti Unije, o kateri so njeni očetje sanjali, toda nismo le priče, smo tudi ustvarjalci" in dodala, da je potencial Unije brezmejen. Vsaka država v EU prinaša enkratnost in dediščino naroda - danes to Evropo podarjamo našim otrokom in upamo, da bodo iz nje naredili najbolje, je tudi menila.

Ahern pa je zbrane opozoril, da ne smejo oz. ne smemo pozabiti, kako je EU nastala - "iz vojne smo ustvarili mir, iz sovraštva spoštovanje, iz delitev unijo, iz diktatorstva demokracijo, iz revščine blagostanje." Širitev je po Ahernovem mnenju dokaz skupnega dela in uspeha članic, opomnil pa je, da je to delo treba še nadgraditi.

V Dublinu za varnost skrbi kar 5000 policistov, kar je več kot tretjina vseh pripadnikov irske Garde
V Dublinu za varnost skrbi kar 5000 policistov, kar je več kot tretjina vseh pripadnikov irske Garde FOTO: Reuters

Po uvodnih nagovorih je razširjeno EU pozdravil irski nobelov nagrajenec za literaturo Seamus Heaney, ki je posebej za to priložnost spesnil pesem Žarki maja, prebral pa jo je ob glasbeni spremljavi irskih dud, na katere je zaigral Liam O'Flynn. Nato je sledilo osrednje dejanje - dvig zastav 25 članic. Na prizorišče so jih ob glasbeni spremljavi kvinteta Alpha prinesli otroci, od katerih vsak ima korenine v eni od članic, ter jih izročili voditeljem 25 držav; premieru Ropu jo je podala 11-letna deklica iz Dublina Rachel Coulahan.

Voditelji članic EU tik pred dvigovanjem zastav v Dublinu - premier Rop je peti z leve (Foto: Reuters)
Voditelji članic EU tik pred dvigovanjem zastav v Dublinu - premier Rop je peti z leve (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Voditelji so zastave podali irskim kadetom, ki so jih dvignili na drogove in izobesili. V zraku je 25 zastav razširjene EU zaplapolalo hkrati, družbo pa jim je delala tudi evropska zastava z 12 rumenimi zvezdicami, medtem ko je filharmonični zbor irske televizije RTE zapel evropsko himno, Odo radosti Ludwiga van Beethovna.

Foto: Reuters
Foto: Reuters FOTO: Reuters

V Dublinu in drugih irskih mestih pa poteka še več drugih prireditev v počastitev razširitve EU, od evropske tržnice na osrednjem trgu irske prestolnice, na kateri se bodo poleg novih članic predstavile tudi kandidatke za članstvo Romunija, Bolgarija in Turčija, do ognjemeta, poimenovanega Zvezde morja. Po napovedih organizatorjev se je prireditev udelež okoli 100.000 ljudi.

Praznično pa je danes tudi v Bruslju, kjer ima sedež večina evropskih institucij. Te so danes odprle svoja vrata za obiskovalce, v mestu pa je tudi več drugih prireditev, na katerih se bodo udeleženci lahko seznanili predvsem s kulturo in značilnostmi novih članic Unije. V evropski četrti mesta pa so popoldne dvignili evropsko zastavo, veliko 150 kvadratnih metrov.

V rezidenci irske predsednice Mary McAleese slovesno dvignili zastave novih članic  (Foto: Reuters)
V rezidenci irske predsednice Mary McAleese slovesno dvignili zastave novih članic (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ob robu svečanosti protest

V Dublinu pa potekajo tudi mirne demonstracije. Nekaj sto protestnikov izraža svoje nasprotovanje vojni in imigracijski politiki povezave, ki naj bi vodila k spremembi Evrope v trdnjav.

Protestniki so se po Dublinu napotili kar na kolesih (Foto: Reuters)
Protestniki so se po Dublinu napotili kar na kolesih (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Osrednji protestni shod policija se je zgodil ob koncu osrednje širitvene slovesnosti. Protestniki so izpred glavne pošte odkorakali po glavni mestni ulici O'Connell. To je sicer kar nekaj kilometrov stran od prizorišča slovesnosti, na kateri bodo širitev obeležili voditelji na 25 držav razširjene povezave.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA