Slovenija

'Naša volja ne sme biti prezrta'

Ankaran/Mirna, 29. 04. 2010 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krajani Mirne in Ankarana so na ustavno sodišče vložili pritožbo na postopek ustanavljanja občin. Zaradi jesenskih lokalnih volitev so prosili za prednostno obravnavo.

Referendum o novih občinah
Referendum o novih občinah FOTO: Dare Čekeliš

Predstavniki krajevnih skupnosti (KS) Mirna in Ankaran, Neodvisnega strokovnega odbora za ustanovitev Občine Mirna in Pobude za ustanovitev Občine Ankaran so na ustavno sodišče vložili pritožbo na zakonodajni postopek ustanavljanja omenjenih občin. Pritožbi so priložili prošnjo za absolutno prednostno obravnavo.

Pravni interes, kot so zapisali pritožniki, izkazujejo z referendumsko izraženo voljo prebivalcev za ustanovitev samostojnih občin 8. novembra lani. Za prednostno obravnavo sodišče prosijo zaradi jesenskih lokalnih volitev.

"Po razglasitvi neuradnih referendumskih rezultatov sem rekla, da tako odločnega za ne morejo spregledati niti v vladi niti v državnem zboru, a sem se zmotila. Ker smo dobili možnost, da se o svoji občini odločamo na referendumu in ker smo svojo voljo tam jasno pokazali tako z visoko volilno udeležbo kot z odločno večinskim za, je prav, da svet krajevne skupnosti izkoristi vse pravne možnosti, da bi naša volja ne bila prezrta," poudarja predsednica sveta KS Mirna Barica Kraljevski. Ob tem dodaja, da o morebitni občini Mirna pripomb skoraj niso slišali, a ker so bili v paketu, jih je doletela ista usoda kot Ankarančane.

Referendum-4
Referendum-4 FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik neodvisnega strokovnega odbora za ustanovitev Občine Mirna Anton Kotar pojasnjuje, da so tako kot Ankaran tudi sami izbrali pravno pot, ker so v paketu. Sicer pa je izrazil upanje, da bo državni zbor njihovo referendumsko voljo čim prej potrdil z obravnavo in sprejetjem ločenega zakona o ustanovitvi Občine Mirna in določitvi njenega območja.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

m0dridirkac
29. 04. 2010 14.28
Tudi moja volja po zmanjšanju DDVja in dohodnine ne sme biti prezrta!
Morbidje
29. 04. 2010 14.03
Demokracija do podna.
MERDE-AVE-MERDE
29. 04. 2010 13.07
Morali bi upoštevat referendumsko voljo prebivalcev Ankarana in mirne. Posebej ob takšnem referendumu z visoko volilno udeležbo in odločno večinskim ZA