Slovenija

'Nakup v skladu z zakonom'

Ljubljana, 25. 10. 2007 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obrambni minister Karel Erjavec je poudaril, da je bil nakup oklepnikov izveden v skladu s predpisi.

Obrambni minister Karel Erjavec se je danes odzval na kritike, da naj bi ministrstvo kupilo deset novih turških izvidniških vozil Kobra. O nakupu oklepnikov naj ne bi obvestili niti parlamentarnega odbora za obrambo. Posel so sklenili poleti, v njem pa znova sodelujejo slovenski posredniki.

Po Erjavčevih navedbah je ministrstvo nakup izvedlo preko javnega razpisa, ki je bil objavljen tudi na evropski obrambni agenciji. "Na razpis sta se prijavili dve podjetji - Domida in Avtotehna. Domida ni izpolnjevala vseh pogojev, ki so bili navedeni v razpisu, zato smo izbrali Avtotehno," je dejal Erjavec.

Nakup oklepnikov predvidevajo vsi kratkoročni in dolgoročno vojaški programi, je dejal Erjavec.
Nakup oklepnikov predvidevajo vsi kratkoročni in dolgoročno vojaški programi, je dejal Erjavec. FOTO: POP TV

Po njegovih besedah je bil nakup izveden zato, ker se je Slovenija pred Natom zavezala, da bo do leta 2009 razvila polno operativen bataljon za biološko, radiološko in kemično bojevanje, del tega bataljona pa so tudi omenjena vozila. "Sam nakup sicer predvidevajo tudi vsi kratkoročni in dolgoročno vojaški programi," je dejal Erjavec.


Avtotehna bo aktivno sodelovala

Minister je ob tem zanikal navedbe, da naj bi bila Avtotehna pri poslu samo posrednik. "Gre za turška izvidniška vozila, ki se bodo sestavljala v Sloveniji, pri čemer Avtotehna ne bo samo posrednik, pač pa bo pri njihovi sestavi aktivno sodelovala," je še pojasnil Erjavec.

"Nakup je bil izveden v skladu z načrtovanimi sredstvi, je še zatrdil Erjavec.
"Nakup je bil izveden v skladu z načrtovanimi sredstvi, je še zatrdil Erjavec. FOTO: POP TV

"Pogodba je bila sklenjana z Avtotehno, pogodba za ta vozila je 22,7 mio evrov“, je v sredo poudaril predstavnik direktorata za logistiko Igor Nered.

V tujini objavljeni članki pa kažejo nasprotno. Dodatno opremo za oklepnike naj bi dobavilo ameriško podjetje Bruker. Vendar ne Avtotehni, temveč podjetju Em.Tronic, ki bo nato opremil turške oklepnike in jih posredoval Avtotehni, ki lastnih zmogljivosti nima. Avtotehna pa jih bo nato prodala Slovenski vojski.

V Avtotehni niso želeli pojasnjevati, kje bodo sestavljali vozila in ali ni njihov posel le posredništvo. Potrdili pa so, da so v posel vključili več slovenskih podjetij.

Cena ne bo višja

Erjavec je še zanikal navedbe člana parlamentarnega odbora za obrambo Antona Anderliča, da naj bi bila končna cena vozil za tri milijone evrov višja od tiste, ki je bila prvotno predvidena v razpisu: "Nakup je bil izveden v skladu z načrtovanimi sredstvi, res pa je, da smo namesto prvotno predvidenih dvanajst kupili samo deset vozil, ki pa so bolje opremljena. Ocenili smo namreč, da lahko bataljon vzpostavimo s samo desetimi oklepniki, zato smo razliko raje vložili v boljšo varnost in opremo vozil."

Po njegovih besedah bodo vozila lahko uporabili tudi pri nacionalni varnosti oziroma morebitnih izlivih kemičnih snovi v okolje, saj so opremljena s sistemi za zaznavo in prepoznavo nevarnih kemičnih snovi.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 10. 2007 09.23
Če bodo tako delali naprej, bodo morali za politike zamenjati vse limuzine s patriami in kobrami, sicer ne bodo več varni ne le pred teroristi ampak tudi pred ostalimi državljani.
desnaleva@email.si
25. 10. 2007 23.46
Jožajoža | 25.10.2007 | 16:05 RS slovenija,janša in njegovi bodo potrebovali tanke,letala,patrije,ić PROFI VOJSKO........., da bodo lahko ubranili pokradeno premoženje,pokraden kapital, mlade priležnice in cerkveno premoženje pred RAZJARJENIM ,PREVARANIM IN OKRADENIM SLOVENSKIM NARODOM. Bravo. Jožajoža, odlično, jasno razmišljanje. Pravi zaključki. Država vedno uporabi orožje PROTI LASTNEMU NARODU, včasih tudi proti sosedu.
badi 27
25. 10. 2007 21.20
Od kdaj se pa sposobnosti za ministrovanje merijo z tem če lahko izgovoriš črko r. Prvo borec upam da se ti bo gdaj ke takiga zgodlo da boš tudi ti mel tako hibo če je že verjetno nimaš. Za umsko že vemo da maš.
Prvo Bore
25. 10. 2007 19.57
hinko.murovec Dober večer Ti želim Potam se pa naj izogiba besedam, ki imajo črko R . LOL Kaj pa se gle javnega delavca, če ne mole lečt ministel eljavec. LOL
hinko.murovec@siol.net
25. 10. 2007 17.13
Harrison , 14:46, čeprav mi gre na živce trošenje denarja za vojsko v veliko primerih ne ravno gospodarno pa tvojega načina ne odobravam niti pod razno. Pošten človek svojega nadsprotnika ali sovražnika nikoli ne poskuša deskreditirati na način kot to počneš ti. To je do skrajnosti nesramno in niskotno in veš kaj je najlepše , da se takim zadeva rada maščuje , kar je edino prav. LP
Jožajoža
25. 10. 2007 16.05
RS slovenija,janša in njegovi bodo potrebovali tanke,letala,patrije,ić PROFI VOJSKO........., da bodo lahko ubranili pokradeno premoženje,pokraden kapital, mlade priležnice in cerkveno premoženje pred RAZJARJENIM ,PREVARANIM IN OKRADENIM SLOVENSKIM NARODOM.
matjaz@artoblikovanje.net
25. 10. 2007 16.04
blue-art.org, kaj tebe pegla ?. O kakšnih teroristih, policiji ti govoriš ?. A misliš, da nas bodo teroristi z tanki množično napadli ali kaj ?. A bo zdaj namesto policije kar vojska na cesti, se z oklepniki vozli okrog ali kako. Eh, brezvze, še imamo na oblasti jugo politike, ni čudno.
matjaz@artoblikovanje.net
25. 10. 2007 15.53
Ne razumem, a mi bomo šli v vojno počasi ali kaj bi tole naj predstavljalo. Letala, oklepnikov na pretek, še o nekšni ladji je bilo pred časom govora, neverjetno. Očitno ima država za vse drugo več kot dovolj denarja samo za smiselne stvari ne. Poirot, sploh se ne delaj norca, mislim da so več kot dovolj zadeti, da še bodo šli 100 tankov kupit. Pa še enga Euro fighter-ja.
blue-art.org
25. 10. 2007 15.49
Sploh ne veste koliko dobrega je ta človek že naredil za vas. Zamislite si spodnjega nezadovoljnega prebivalca RS bolj za šalo kot zares in njegovo izjavo, kaj če bi bilo več takih, to sploh ni v nobenem nasprotju z nobenim veljavnim zakonom ali ustavo RS kolikor vem, ker ne gre za odcepitev ali rušenje suverenosti RS ampak samo za nadaljevanje nečesa kar je že prej bilo, a na teroriste kdo pomisli, policija me razen na cesti povsod razočara: "Ko so razglasili samostojnost nas nihče ni vprašal ali svoje ozemlje ali lastnino vpisujemo pod RS ali ostane v SFRJ in do danes je tako ostalo. Torej če nadaljujem z izvajanjem izvršne, zakonodajne in sodne veje oblasti na svojem ozemlju ker noče noben drug, bo RS potrebovala tanke. :-)"
Poirot
25. 10. 2007 15.21
Naročenih je tudi 100 ruskih tankov
Jožajoža
25. 10. 2007 15.18
IZDAL JE ŽE ENO NAŠO DOMOVINO,izdal je svojo družino in zavedajte se, da vas bo izdal še enkrat. kdor je enkrat izdajalec, je izdajalec za vedno.in ta nas sedaj vodi.
badi 27
25. 10. 2007 15.03
Harrison privoščim tebi in tvoji ščerki da bi imela govorno napako pa da bi se vama norca delal narod. Obični bedaki se delajo norca iz takih stvari. Očitno nimaš niti osnovnega bontona in pameti
Harrison
25. 10. 2007 14.46
Malo morgen g. Erjavec. Moja hči, ko ni hotela izreči črko "r" ni dobila željenega radia. Danes ga že ima. Ga imate Vi g. Erjavec?
chequl8er@email.si
25. 10. 2007 14.27
sledijo F 16 in MIG 29:)))))))))))))))))
Tonček Balonček
25. 10. 2007 14.23
Odkar smo svobodna in neodvisna država imamo stalno pripombe na obrambne ministre, češ za kupujejo neumnosti. Začelo se je z Zanšo, ki je sicer res več ali manj prodajal, resnici na ljubo pa je šlo za razprodajo in akcije, kupil je arbruste in gasmaske ter še par stvari, potem se je pa začelo in še zdaj ni konca, ne glede na letme čase in barvo, rdečkarji, penzionisti itd. so le kupovali in kupovali, obnavljali itd., pa še ko smo bili zunaj NATA in zdaj, ko smo tam. Res, zakaj nas ta NATO ne dokapitalizira, saj nujno rabimo strateškega partnerja!! Smo pa srečni, da bodo z novo opremo lahko kvalitetneje oprezali za morebitnimi sovražniki, ki prežijo in se jim cedijo sline po naši ljubi domači zemlji. Bravo naši!!!
Palantir
25. 10. 2007 14.11
Po mojem skromnem mnenju je edini, ki tu ne opravlja dela je gospod Erjavec, kajti ko se vprašamo koliko denarja je že šlo za nakup takih pizd*rij kot so oklepniki je preprosto nezaslišno. Mi, ki smo samo glavica bucke na globusu sveta ne rabimo vojakov, ki skupaj z erjavcem pretečejo 3km in so odlično fizično pripravljeni, še manj pa oklepnikov, kajti če bi se naša državica zamerila katerikoli velesili, bi nas izbrisala že pasja bombica, ki bi jo odvrgli.
bonsai9@email.si
25. 10. 2007 13.52
V glavnem temačni, da si ti popit dovolj kravjega mleka v rajnki mladosti. Saj zato se je zdej tko podražalo.
123_Zoke_vec_ni
25. 10. 2007 13.29
Edini, ki v tej zgodbi ni opravil svojega dela, SO NOVINARJI ! ! ! ! ! ! ! Kako ob vsej svoji deklarirani raziskovalni naravi niso izvohali, da se nekje izvaja mednarodni javni razpis za nakup novih oklepnikov???!!! Možni sta le dve opciji: A) Niste vedeli, ker pišete zgolj po nareku, B) Vedeli ste, pa niste posredovali novice, da bi jo lahko naredili potem bolj bombastično, ko bi do nakupa že prišlo. Pod točko A izpadete bukslji, pod točko B pa se greste politko. Nič od tega pa nima zveze z novinarstvom.