Slovenija

Največ snega na Gorenjskem

Ljubljana, 05. 03. 2008 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Občasno po Sloveniji rahlo sneži. Največ snega je zapadlo v Julijskih Alpah ter v predgorju Julijcev.

V Agenciji RS za okolje poudarjajo, da bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem močna burja. Jutri se bo od juga oblačnost spet povečala. Predvsem v jugovzhodnih in deloma osrednjih krajih bo občasno rahlo snežilo. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem močna burja.

V višje ležečih predelih Slovenije so ceste zasnežene.
V višje ležečih predelih Slovenije so ceste zasnežene. FOTO: Urša Zupan
Največ snega je zapadlo na Triglavu in na Krederici - 220 centimetrov, na Voglu je zapadlo 180 centimetrov snega, Vojsko 54 centimetrov, Rateče Planica 38 centimetrov in Lisca 32 centimetrov.

V petek in soboto bo večinoma oblačno z občasnimi manjšimi padavinami. Burja bo v noči na soboto ponehala. Na Primorskem se bo močna burja še krepila, najmočnejša bo od srede popoldne do četrtka dopoldne, ko bodo sunki v izpostavljenih legah dosegli hitrosti tudi do okoli 130 kilometrov na uro.

Na Madžarskem in v severni Italiji bo večinoma suho, drugod bodo občasno še rahle padavine. Ponoči se bo deloma zjasnilo, jutri pa bo od juga spet več oblačnosti, v sosednjih pokrajinah Hrvaške bodo rahle padavine. Ob Jadranu bo pihala močna burja.

Razmere na cestah

Na hitri cesti Podnanos - Vrtojba med začetkom avtoceste v Podnanosu in priključkom Ajdovščina je zaradi burje prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami in hladilnike, so sporočili iz Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Zaradi jutranje prometne konice je zgoščen promet med Lescami in Črnivcem od Medvod, Škofljice proti Ljubljani ter med Ptujem in Mariborom. Zastoji nastajajo pred izvozom Brod ter na koncu gorenjske avtoceste v Ljubljani.

Zaradi snežnih padavin in mokrih cest je priporočena previdnost in prilagoditev vožnje voznim razmeram. Med Razdrtim in Ajdovščino je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice in vsa vozila s hladilniki in ponjavami. Zapora za vozila nosilnosti do osem ton zaradi burje velja tudi med Ajševico in Šempasom.

V višje ležečih predelih Slovenije so ceste zasnežene. Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zasneženega cestišča zaprta, Korensko sedlo je prevozno samo za osebna vozila z verigami. Na cesti Ajdovščina–Col–Črni vrh–Godovič je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

Sneg ne povzroča težav

Le cesta čez prelaz Vršič je zaradi zasneženega vozišča zaprta, mejni prehod Korensko sedlo pa je prevozen za osebna vozila z verigami.
Le cesta čez prelaz Vršič je zaradi zasneženega vozišča zaprta, mejni prehod Korensko sedlo pa je prevozen za osebna vozila z verigami. FOTO: Nik Šavli

Na območju Gorenjske je v torek in v noči na danes zapadlo od pet do 40 centimetrov snega na višje ležečih predelih, kot so Kranjska Gora in Rateče ter Bohinj. Letošnje prvo močnejše sneženje v severozahodni Sloveniji pa večjih težav ni povzročilo. Tudi promet poteka normalno, saj so ceste večinoma splužene in posipane.

Cestno podjetje Kranj, ki s svojimi 60 vozili skrbi za več kot 800 kilometrov gorenjskih cest, je svoje delo že opravilo. Tako so ceste že splužene, kjer je bilo to potrebno, drugod pa so posute.

"Sneg nam ni povzročil večjih težav, saj smo ga čakali in bili nanj pripravljeni," je povedal direktor Cestnega podjetja Kranj Branko Žiberna. Pojasnil je, da so zimsko službo na Gorenjskem v letošnji zimi do tega tedna večinoma opravljali le na višje ležečih predelih, kot so mejni prehodi in Pokljuka, medtem ko nižje od 1200 metrov nadmorske višine večjega sneženja vse do torka ni bilo. Gorenjske ceste so večinoma normalno prevozne.

Razmere v visokogorju

Včeraj in ponoči je snežilo. Sprva je bil sneg moker, nato pa se je, zlasti v višinah, hitro ohladilo, tako da je v gorah padal suh sneg. Med sneženjem je pihal okrepljen vzhodnik, ki je prenašal sneg v zamete, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Največ snega je zapadlo v Julijskih Alpah ter v predgorju Julijcev, do okoli 50 centimetrov, drugod pa od 10 do 30 centimetrov. Količina novega snega pojema v smeri proti vzhodu. Snežilo je na podlago iz preobraženega, uležanega snega. Višje se sneg s podlago ni dobro sprijel, ker se je prehitro ohladilo.

Trenutno je v Julijskih Alpah na 1500 metrih od 120 do 180 centimetrov snega, na 2500 metrih do okoli 250 centimetrov. V zahodnih Karavankah je snega do okoli 100 centimetrov, v Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah pa na 1500 metrih do 70 centimetrov.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
05. 03. 2008 20.21
Nujno se morajo na Brdu sestati EU ministri za okolje in sprejeti odločne ukrepe, da bo na Voglu zapadlo še kaj več snega, sicer naj Podobnik takoj odstopi!!! Izkoristimo vendar to predsedovanje, Janša je že večkrat izrazil skrb in globoko zaskrbljenost nad močnimi vetrovi in drugimi fnomeni, ki so posledica izčrpavanaja narave, zdaj čaka na premike! Jutri bo baje spet snežilo, a je to v skladu s smernicami z Balija?!
futom1@email.si
05. 03. 2008 20.10
inexslo@hotmail.com
05. 03. 2008 15.54
***Največ snega je zapadlo na Triglavu in na Krederici - 220 centimetrov, na Voglu je zapadlo 180 centimetrov snega, Vojsko 54 centimetrov, Rateče Planica 38 centimetrov in Lisca 32 centimetrov.** **Največ snega je zapadlo v Julijskih Alpah ter v predgorju Julijcev, do okoli 50 centimetrov, drugod pa od 10 do 30 centimetrov.** **Trenutno je v Julijskih Alpah na 1500 metrih od 120 do 180 centimetrov snega, na 2500 metrih do okoli 250 centimetrov. V zahodnih Karavankah je snega do okoli 100 centimetrov, v Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah pa na 1500 metrih do 70 centimetrov.** KAKO JE LAHK ZAPADLO NA VOGLU 180 CM SNEGA, ČE PRAVIJO DA JE V Z JULICIH GA ZPADLO DO 54CM!!!PIŠE TUDI DA JE NA 1500M DO 180 SNEGA, JA KAJ JE POTEM NA VOGLU BILO 0CM SNEGA???se samo meni zdi, da je tole zmešano..
Tonček Balonček
05. 03. 2008 15.52
Janša in Podobnik sta resno in odgovorno opozorila vso Evropo (na Baliju pa ves svet), da se moramo tega problema lotiti resno in z vso odgovornostjo, gotovo lahko pričakujemo zloženko z nasveti, kako lahko tudi posameznik prispeva k temu!! Proces mora biti stalen, priti mora v zavest posameznika!
impress_me_baby
05. 03. 2008 15.00
pa tok sm že prčakvala da bo iz dneva u dan bl sončn :( upam da bo čimprei konc tega grdga vremena..
sebak
05. 03. 2008 14.42
Sneg?! Sedaj ko bi morala biti že prava pomlad. Mislim, da je na vidiku nova afera, ki bo odnesla ministra za okolje :)
parefin@yahoo.com
05. 03. 2008 13.22
KU**C DEBELI GLEDA VSE SNEGOLJUBE!!!!
LiuMb
05. 03. 2008 13.12
Hvala za prvovrstni odgovor na moj post...Sem se morala nasmejati, Parefin....:-)
Mawsyy
05. 03. 2008 12.38
parefin, nehaj, nisi vec zabaven.
srecnii
05. 03. 2008 12.31
parefin: Sneg mora bit, nisem ga ravno vesel, ker sem si odrekel zunanja dela, ampak je pa dobro za naravo.
Tonček Balonček
05. 03. 2008 12.19
Ampak slike so pa res impresivne, snega kot na Kitajskem, bravo!! Kja takega pa še ne! Nekja bo treba s to klimo, sploh v času predsedovanja!!!
parefin@yahoo.com
05. 03. 2008 11.47
Snegoljubi kot so tip-top,gar.alenka bodo izgnani nazaj na sever evrope! SMRT SNEGOLJUBJU, SVOBODA SONCU!!!
LiuMb
05. 03. 2008 11.36
Kje je sneg...pa tko ste ga napovedovali...:-), sem se veselila, sedaj pa ni nič od tega...le POhorje. Lp
srecnii
05. 03. 2008 11.11
Jaz sem ga danes nameril 48 cm. To pa je 35 km iz Ljubljane proti Zahodu na andmorski 800m. Sem pa vesel, da je sneg.
parefin@yahoo.com
05. 03. 2008 10.40
parefin | 05.03.2008 | 00:42 Današnjim rodovom je težko razumeti izredno težke pogoje, v katerih se je razvijala takratna partizanska borba proti snegoljubju, ko je Snegoljubna okupacijska oblast nastopala z vso krutostjo – že julija so pobili prvih deset partizanov v Krškem – pa tudi narava je z zgodnjim SNEGOM oteževala premike partizanskih enot. Najtežji problem pa je bil Gestapo, ki je organiziral tako imenovane "raztrgance", ki so se skušali vriniti med partizanske vrste in se posluževal dobro organizirane pete kolone Kulturbundovcev ter organiziral Wehrmanschaft kot pomožno policijsko silo. Toda Čreta ni samo veličasten spomin, ampak je tudi opomin: v tej težki borbi so se rodile vrednote, iz katerih je zrasla naša samostojna-snega svobodna država. Največja vrednota je, da je NOB, ki se je razvila na celotnem slovenskem ozemlju, omogočila ozemeljsko celovitost Združene Slovenije svobodne Snega. Ne smemo namreč pozabiti, da je Snegoljub hotel ne samo genocidno uničiti slovenski narod, ampak je hotel predvsem slovensko zemljo, in tako razširiti svoj Sneg do levega brega Save. Partizanska borba, ki se je razvijala na tem delu Slovenije štiri leta, je ta njegov načrt preprečila. Toda ta borba ni samo zajamčila strnjenega ozemlja slovenski državi, ampak je zakoreninila tudi čvrsta načela človekovih pravic in socialne pravičnosti, ki naj bi bila temelj neodvisne slovenske države svobodne senga. parefin | 05.03.2008 | 00:38 V času, ko so prvi slovenski partizani umirali pod streli Snegoljubov - okupatorjev, ko so snegoljubi z rodne zemlje izseljevali vlak za vlakom slovenskega življa, ko so samo na Štajerskem pozaprli in izgnali preko 250 duhovnikov, se je najvišji predstavnik nekdanje oblasti na tak sramoten način poniževal pred fašističnim okupatorjem! Ker se Natlačenovo klečeplazno kolaborantstvo ni zaustavilo ob teh sramotnih izjavah in kolaborantstvu v Konzulti, ampak je skupaj z nadškofom Rožmanom sodeloval pri ustanavljanju Bele garde, odnosno kot so jo imenovali snegoljubii, MVAC, so ga varnostni orani OF obsodili na smrt. Likvidacija je bila izvršena 13. 10. 1042. Ta likvidacija pa je naletela na različna stališča tudi znotraj najvišjega predstavniškega organa OF. Vdova je prosila italijanske oblasti, da za represalijo ne bi streljali talcev. Žal je niso poslušali. Toda dejstvo da se nekateri člani Vrhovnega plenuma niso strinjali z likvidacijo – in likvidacije političnih osebnosti so bile potem prekinjene – pa nikakor ne pomeni, da bi v vrhovnem vodstvu odporniškega gibanja obstajal kakršenkoli dvom v pogledu Natlačenove krivde za izdajalsko kolaborantstvo.
sandistar
05. 03. 2008 10.25
mi ga na goričkem na srečo nismo dobili...ufff.... :)
Mali Suzenj
05. 03. 2008 09.29
danes ko pa pravite da bo ponehalo pa pri nas sneži kot za stavo :) včeraj pa niti snežinke