Slovenija

Nad zaostanke s spremembo ustave?

Ljubljana, 09. 05. 2006 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za pravosodje predlaga spremembo ustave, po kateri bi bilo mogoče imenovanje začasnih sodnikov.

S spremembo ustave do začasnih sodnikov?
S spremembo ustave do začasnih sodnikov? FOTO: POP TV

Ministrstvo za pravosodje je na spletnih straneh vlade objavilo predlog za začetek postopka za spremembo ustave, ki bi omogočila imenovanje sodnikov za določen čas z namenom zagotavljanja z ustavo zagotovljene pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja.

Ministrstvo predvideva nov 129.a člen ustave, po katerem bodo za zagotovitev omenjene pravice lahko izvoljeni sodniki za dobo petih let. S to spremembo ne posega v 129. člen ustave in ohranja dosedanjo ustavno ureditev trajnega mandata sodnikov, ki zagotavlja neodvisnost sodnika, pišejo v obrazložitvi.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica ministrstva Mojca Hardi, je gradivo obravnaval vladni odbor za državno ureditev in javne zadeve, vlada pa ga bo predvidoma obravnavala na četrtkovi seji.

155.000 nedokončanih zadev

V postopkih pred sodišči v Sloveniji je trenutno okoli 155.000 zadev, v zvezi s katerimi bi se morda lahko uveljavljala kršitev pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja oz. sojenja v razumnem roku. Zaradi zagotavljanja pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja in učinkovitega varstva le-te v povezavi z načrtno odpravo sodnih zaostankov bo po ocenah ministrstva v daljšem roku potrebno razpisati tudi ustrezno večje število sodniških mest.

V postopkih pred sodišči v Sloveniji je trenutno okoli 155.000 zadev, v zvezi s katerimi bi se morda lahko uveljavljala kršitev pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja
V postopkih pred sodišči v Sloveniji je trenutno okoli 155.000 zadev, v zvezi s katerimi bi se morda lahko uveljavljala kršitev pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja FOTO: POP TV

Pomisleki

Profesor ustavnega prava Igor Kaučič je v pogovoru za Večer izrazil pomislek, da bi imeli dve vrsti sodnikov, stalne s trajnim mandatom in začasne za omejeni čas, kar bi bilo po njegovem verjetno tudi v nasprotju z ustavo. Prepričan je, da se s spreminjanjem trajnega sodniškega mandata v omejenega tudi ne bi dalo odpraviti sodnih zaostankov. Kaučič težko verjame, da bi takšen predlog dobil dvotretjinsko podporo poslancev.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
10. 05. 2006 09.12
mene zanima, kdo so to začasni sodniki, kje se nahajajo sedaj, al so mogoče na zavodu za zaposlovanje,ali v čakalnici, zopet ena butasta s strani ministra. Spreminjat ustavo na hiter način ali kršit ustavo za tak problem je nesposobnost ministerstva kot vlade. Če bo šel postopek čez parlament potem lahko rečemo da imamo tudi v parlamentu same nesposobneže.....saj ni to nič novega....