Slovenija

Načrt za zbiranje podpisov pripravljen

Ljubljana, 17. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki Sindikata delavcev trgovine so se danes s sekretarji območnih odborov dogovorili o aktivnostih zbiranja 40.000 podpisov, ki jih potrebujejo za razpis referenduma o odpiralnem času, in sicer kljub temu, da predsednik DZ Borut Pahor še ni določil roka za začetek zbiranja.

Tako sindikat kot državni zbor čakata na odločitev ustavnega sodišča, ki mora odločiti, ali je referendumsko vprašanje ustavno ali ne, odločitev pa bo najverjetneje znana prihodnji teden.

Po besedah predsednika sindikata delavcev trgovine Francija Lavrača pri zbiranju zahtevanih 40.000 podpisov ne pričakujejo večjih težav.

"Z območnimi sekretarji smo se dogovorili za akcijski načrt zbiranja podpisov za razpis referenduma. Pokrili bomo čisto vse upravne enote. V vsaki upravni enoti bomo s propagandnim materialom seznanjali ljudi z našimi zahtevami, predvsem pa bomo s pomočjo sindikalnih zaupnikov poizkusili prepričati volivce, da nam naklonijo svoj glas," je za 24ur povedal Franci Lavrač.

Odpiralni čas trgovin: Pogajanja o dodatku za delo ob sobotah in nedeljah doslej niso obrodila sadov
Odpiralni čas trgovin: Pogajanja o dodatku za delo ob sobotah in nedeljah doslej niso obrodila sadov FOTO: POP TV

Kot je znano, pa predsednik državnega zbora Borut Pahor še vedno ni razpisal roka za začetek zbiranja podpisov, saj ustavo sodišče še ni poslalo odgovora na zahtevo po ustavni presoji, ki jo je vložil državni zbor. Da ustavno sodišče tokrat končno sprejme sklep, ali je referendumsko vprašanje skladno z ustavo ali ne, so zahtevali tudi člani republiškega odbora sindikata delavcev trgovine.

Delodajalci in delavci še vedno brez dogovora

Predstavniki delodajalcev in delavcev v trgovini so se v ponedeljek sicer znova sestali na ministrstvu za gospodarstvo, vendar pa pogajanj o dodatkih za delo v manj ugodnem času niso mogli nadaljevati, saj pogajalski strani nista prišli z ustreznimi pooblastili. Predsednik sindikata delavcev trgovine ZSSS Franci Lavrač na četrtkovi seji minuli teden namreč ni dobil pooblastila republiškega obora sindikata, ki pa se je odločno zavzel za nadaljevanje aktivnosti za referendum. Brez pooblastil za nadaljevanje pogajanj so prišli tudi predstavniki delodajalcev v Združenju za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Kot je znano, je sindikat referendumsko pobudo v državni zbor poslal že konec februarja. Poslanci so takrat sklenili referendumsko vprašanje poslati v presojo ustavnemu sodišču, ki pa je zahtevo zavrglo, ker niso bili izpolnjeni procesni pogoji iz zakona o referendumu in ljudski iniciativi za vložitev zahteve za oceno ustavnosti vprašanja, ki je zapisano v zahtevi za razpis referenduma. Državni zbor je nato sindikat pozval, da referendumsko pobudo dopolni, kar je ta tudi storil, dopolnjeno pobudo pa je državni zbor ponovno poslal v presojo ustavnemu sodišču.