Slovenija

Na grad s panoramskim dvigalom

Ljubljana, 12. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Janežič
Komentarji
0

Panoramsko dvigalo na Ljubljanski grad bo zgrajeno poleti 2006, so povedali na mestni občini Ljubljana. To je seveda odvisno od denarja, o katerem bodo odločali mestni svetniki. V nasprotnem primeru bodo prenehali graditi in začeli iskati koncesionarja, ki bo to opravil namesto mestne občine.

Približno po tej trasi bo na grad vozila nova vzpenjača (Foto: POP TV)
Približno po tej trasi bo na grad vozila nova vzpenjača (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Milijardo in 160 milijonov tolarjev velika investicija v panoramsko dvigalo na Ljubljanski grad zagotovo ne spada med najbolj nujne projekte. Nanjo pa je, pravijo zagovorniki, potrebno gledati kot na infrastrukturo. Tako podžupan Ljubljane Slavko Slak pravi, da je na vzpenjačo potrebno gledati kot na neko novo progo mestnega potniškega prometa, ki prav tako niso vse ekonomsko upravičene. "Kljub temu pa imamo veliko mestnih avtobusov, ki vozijo po mestnih ulicah," še dodaja Slak.

V predlogu proračuna za leto 2005 je za vzpenjačo, ki naj bi vsako uro na grad prepeljala tudi do 500 potnikov, namenjenih 450 milijonov tolarjev. Od tega so jih do zdaj porabili že 332. Ljubljanska županja Danica Simšič je prepričana, da bi brez zapletov, komplikacij ali pritožb panoramsko dvigalo lahko začelo delovati nekako do poletja prihodnje leto.

Gradbišče pod gradom
Gradbišče pod gradom FOTO: POP TV

To pa je seveda odvisno od mestnih svetnikov, bi bodo proračun podprli. Če bi bila cena vožnje 1 evro in bi število obiskovalcev ostalo enako kot leta 2003, ko jih je bilo na gradu 400 tisoč, bi se milijardna investicija mestu povrnila v 13-ih letih.

Upravnik Ljubljanskega gradu Darko Brlek dodaja, da grad vidi vsak, ki se pripelje v Ljubljansko kotlino s katerekoli strani. "Mi se seveda ne bomo mogli izogniti temu povečanemu obisku. Poskušamo doseči le, da nas obiskovalci ne bi prehiteli in nas našli nepripravljene," je še poudaril Brlek.

Festival Ljubljana je ravno zaradi morebitnega povečanega obiska eden glavnih zagovornikov panoramskega dvigala. Kdo bi bil razen mestne občine še pripravljen prevzeti koncesijo za gradnjo vzpenjače, še ne vedo. Pri tem podžupan mesta Ljubljane pravi, da bi pogoj izgradnje ali sofinanciranja vzpenjače lahko bil kot koncesija za izgradnjo garažne hiše v bližini.

Upravnik Ljubljanskega gradu Brlek poudarja, da jih turisti s povečanim obiskom ne smejo presenetiti (Foto: POP TV)
Upravnik Ljubljanskega gradu Brlek poudarja, da jih turisti s povečanim obiskom ne smejo presenetiti (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Če mestni svetniki ne bodo potrdili predvidene postavke v proračunu, bo razpis za koncesijo objavljen še letos. V tem primeru bo potrebnih kar 20 let, da bo investicija začela prinašati dobiček.

SORODNI ČLANKI