Slovenija

Ministrstvo pred sodiščem?

Ljubljana, 14. 06. 2006 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sistemska tehnika bo zahtevala revizijo postopka izbire oklepnikov za Slovensko vojsko. Napovedujejo tudi tožbo.

Sistemska tehnika bo zahtevala revizijo postopka izbire proizvajalca oklepnikov za Slovensko vojsko.
Sistemska tehnika bo zahtevala revizijo postopka izbire proizvajalca oklepnikov za Slovensko vojsko. FOTO: POP TV
V Sistemski tehiki, ki trenutno zaposluje 320 ljudi, od tega jih je dve tretjini vezanih na vojaški del proizvodnje, se bi zaradi nepridobitve posla dobave oklepnih vozil 8x8 za Slovensko vojsko število zaposlenih zagotovo zmanjšalo, je dejal Studenčnik. Dodal je, da postopki napovedane gradnje nove proizvodne hale potekajo, lahko pa se zgodi, da bo zgrajena v manjšem od sprva predvidenega obsega.

V ravenski Sistemski tehniki, ki je sodelovala na razpisu obrambnega ministrstva za dobavo oklepnih vozil 8x8, na katerem je bil izbran trzinski Rotis, ocenjujejo, da obrambni minister Karel Erjavec ni razpolagal z vsemi potrebnimi informacijami in da je bila odločitev o izbiri premalo pretehtana in prenagljena. Zato bodo zahtevali revizijo postopka izbire in revizijo internega dela zaposlenih na ministrstvu, napovedujejo pa tudi tožbo proti ministrstvu.

"Ponudbo smo zelo kvalitetno pripravili. Po oceni s tiskovne konference ministrstva za obrambo pa se ne morem znebiti občutka, da je bila naša ponudba pavšalno pregledala," je dejal namestnik direktorja Sistemske tehnike Milan Švajger, ki je vodil projekt priprave na razpis. Vodstvo Sistemske tehnike je ob tem opozorilo na nekatere postopkovne neskladnosti in poudarilo, da svoje ponudbe niso imeli niti možnosti predstaviti, saj niso bili povabljeni na pogajanja.

Poslanec Aurelio Juri (SD) je na obrambnega ministra Erjavca naslovil odprto pismo, v katerem ga poziva, naj začasno zadrži vse aktivnosti v zvezi s sklenitvijo pogodbe o dobavi novih bojnih oklepnikov za Slovensko vojsko. Juri namreč od ministra pričakuje, da bo pred podpisom pogodbe odločitev o nabavi predstavil in utemeljil javnosti, poslanskim skupinam in pristojnemu parlamentarnemu odboru za obrambo. Svoj poziv Juri utemeljuje s tem, da je odločitev o nabavi, "tudi zavoljo zgroženosti izpadlega koroškega ponudnika in boleče izkušnje z operacijskimi mizami" sprožila v javnosti veliko ugibanj o pravilnosti odločitve. Juri sicer meni, da je 63 milijardna naložba v nekaj letih nepotrebna, saj ni ocen o večji ogroženosti Slovenije. To oceno pa je podal sam minister, je spomnil opozicijski poslanec.

"Revizjo postopka bomo zahtevali, ker je bilo nesporno ugotovljeno, da je postopek šel po neki zelo hitri poti in da ni počakal na rezultate ocenjevanja," je dejal direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik, ki meni, da je potrebna tudi revizija dela zaposlenih, ki so ministru podrejeni. Zato, ker so bili po Studenčnikovih besedah "na nefer način izločeni", pa napovedujejo tudi tožbo.

V zvezi s postopkom je vodstvo ravenske družbe razložilo, da v obvestilu, ki so ga prejeli, piše, da je komisija za izbor odločitev sprejela na seji 29. maja, to je na isti dan, kot so morali ponudniki oddati dopolnitve. To je Sistemska tehnika po zagotovilih vodstva pravočasno naredila in oddala za 1454 strani dopolnitev, zato menijo, da bi za preučitev in primerjalno oceno komisija potrebovala več dni.

Podobno velja za oceno rezultatov testiranj obeh vozil, krpana iz Sistemske tehnike in finske patrie, ki jo je ponudil Rotis, ki so bila zaključena 26. maja. V ravenski družbi so, kot poudarjajo, takšna testiranja sami večkrat izvajali in vedo, da analize meritev trajajo več tednov. "Zato ugotavljamo, da je komisija zaključila izbor preden je pridobila vse potrebne podatke," je dejal Švajger.

Glede navedbe ministra Erjavca, da je bila konkurenčna ponudba za od 10 do 18 odstotkov cenejša, v Sistemski tehniki težko komentirajo, saj ne poznajo nasprotne ponudbe, lahko pa po Švajgerjevih besedah prihaja do razlik v oborožitvenih sistemih, pri čemer je Sistemska tehnika po njihovem ponudila modernejšo in boljšo opremo. Ob tem je poudaril, da niso imeli možnosti v okviru pogajanj predstaviti raven ponujenih cen.

Sistemska tehnika: Rotis ne pozna razmer na slovenskem trgu

Oklepno vozilo
Oklepno vozilo FOTO: POP TV

V Sistemski tehniki, ki je v zadnjih letih za Slovensko vojsko dobavila 85 oklepnih vozil valuk 6x6, ki imajo s krpanom 40 odstotkov izmenljivih delov, so prepričani, da bi bila njihova ponudba koristnejša za slovensko gospodarstvo. Rotisove navedbe, da bo pri projektu sodelovalo 50 slovenskih podjetij in da projekt prinaša skoraj 2.000 novih delovnih mest, pa lahko po mnenju vodstva Sistemska tehnika poda "nekdo, ki tovrstne proizvodnje in slovenske obrambne industrije ne pozna". Sami so predvideli neposredno 181 novih delovnih mest in 92 posredno ustvarjenih.

Poudarili so še, da je krpan, ki je plod domačega znanja, konkurenčno patrio premagal na testiranjih na Češkem in Portugalskem, kjer bodo skupaj kupili skoraj 500 krpanov. Izpostavili so še prednost krpana pred patrio glede nadaljnjih stroškov vzdrževanja in servisiranja vozil in zavrnili kakršnokoli možnost, da bi patrio sestavljali na Ravnah.

Zaskrbljeni civilni invalidi

Civilni invalidi vojn pa so izrazili zaskrbljenost, ker se v svetu povečuje vojaška sila pri razreševanju nesoglasij. Države v ta namen povečujejo učinkovitost in količine ubojnih sredstev, namenjenih ubijanju in pohabljanju ljudi. To potrjujejo tudi zadnji obsežni nakupi vojaških ubojnih sredstev v Sloveniji, so sporočili iz zveze. Menijo, da so kot civilni invalidi vojn dolžni opozarjati na posledice takega početja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
14. 06. 2006 21.36
Naj se novinarji pozanimajo,kaj je bil in kje je bil direktor ROTISA,preden je začel z Rotisom,pa bo vse jasno.Država se je tako maščevala za prevzem Viatorja nad Sistemsko Tehniko.Obadva podjetja sta pa itak malo čudna nastala,zato je pa prišlo do tega.Navijam Za Ravne
hefaist
14. 06. 2006 15.19
Jure imas point, ampak vseeno: Slovenija ima resne probleme z razpisnimi postopki. Po mojem bi moral tuki sprejet kako resno globalno spremembo. Reformo. Ce se ze vse reformira, naj se se to.
UrsicJure
14. 06. 2006 14.38
No kar se tiče vojske, nej se pa kr drkajo z revizijami u nedogled zarad mene, tut če jih sploh ne kupjo, važn da bolani ljudje spet ne najeb***!