Slovenija

Menjave na RTVS in Delu

Ljubljana, 28. 02. 2006 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Programski svet RTVS je za direktorja izglasoval Antona Guzeja, Peter Jančič pa je odgovorni urednik Dela.

Anton Guzej je bil doslej direktor podjetja Avto Celje, bil pa je tudi uslužbenec Krekove Banke. Zavrača namigovanja, da je politično blizu koalicijski NSi in da je koalicijsko usklajen kandidat. Kot pravi, ni član nobene stranke in tudi nikoli ni bil.
Anton Guzej je bil doslej direktor podjetja Avto Celje, bil pa je tudi uslužbenec Krekove Banke. Zavrača namigovanja, da je politično blizu koalicijski NSi in da je koalicijsko usklajen kandidat. Kot pravi, ni član nobene stranke in tudi nikoli ni bil. FOTO: STA

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je v drugem krogu z 19 glasovi za generalnega direktorja RTVS imenoval direktorja podjetja Avto Celje Antona Guzeja. Nekdanji pomočnik generalnega direktorja RTVS Igor Kadunc je dobil šest, sedanji v.d. generalnega direktorja RTVS Aleks Štakul pa dva glasova podpore. Glasovalo je 27 od 29 članov programskega sveta.

Nekdanji direktor STA in nekdanji veleposlanik v Sarajevu Tadej Labernik in Boris Remškar, ki je kot tehnični strokovnjak zaposlen v TV razdelilnici, sta v prvem krogu dobila po en glas, medtem ko novinar POP TV Vladimir Vodušek, nekdanji okrajni sodnik in vodja pravne službe na RTV Dragan Trivič ter nekdanji generalni direktor Slovenskih železnic Marjan Rekar niso dobili niti enega glasu.

Guzej je po izvolitvi članom sveta dejal, da je menil, da nima večjih možnosti za izvolitev, saj slabo pozna problematiko RTVS. Dodal pa je, da ima druge kvalitete. In kako pojasnjuje večinsko podporo članov sveta, čeprav je bilo poznavanje problematike RTVS eden od razpisnih pogojev? Po mnenju Guzeja je pretehtalo to, da so člani sveta iskali predvsem finančnika, ekonomista oziroma dobrega gospodarja, in da je ključno imenovati tudi dobra direktorja radia in televizije.

Antona Guzeja mora za direktorja javnega zavoda RTVS potrditi še državni zbor.

Nadzorni svet Dela podprl Jančiča in Bauerja

Peter Jančič, ki je bil doslej urednik notranjepolitičnega uredništva časopisa Večer, bo mesto odgovornega urednika Dela nastopil 2. marca. Na položaju odgovornega urednika največje časopisne hiše v Sloveniji bo zamenjal Darijana Koširja.
Peter Jančič, ki je bil doslej urednik notranjepolitičnega uredništva časopisa Večer, bo mesto odgovornega urednika Dela nastopil 2. marca. Na položaju odgovornega urednika največje časopisne hiše v Sloveniji bo zamenjal Darijana Koširja. FOTO: POP TV


Nadzorni svet Dela je danes dal soglasje k imenovanju Petra Jančiča za novega odgovornega urednika Dela. Zanj so glasovali štirje člani, eden je bil proti, en član pa se je glasovanja vzdržal. Jančič je povedal, da težave pričakuje, a ne zaradi glasovanja. "Novinarstvo je tak posel, ko konflikti morajo biti. V tem poslu je to čisto normalno," je dejal.

"Mislimo, da bo svoje delo profesionalno opravil, je strokovnjak na tem področju. Mislim, da se je predsednik uprave pravilno odločil in zaupamo njegovi izbiri," je o podelitvi soglasja Jančiču povedal predsednik nadzornega sveta Boris Zupančič. Ta težav z imenovanjem Jančiča ne pričakuje. "Dlje časa je v novinarskih vrstah in ve, kako se stvari streže," je dejal.

Imenovanju Jančiča je sicer nasprotoval aktiv novinarjev Dela, vendar pa njihovo mnenje za upravo ni bilo zavezujoče. Ker Jančič ni dobil podpore novinarjev, je predsedniku uprave Dela Danilu Slivniku ponudil odstop, ki pa ga Slivnik ni sprejel in je za odgovornega urednika nadzornemu svetu vseeno predlagal Jančiča.

Strinja se tudi predsednik uprave Danilo Slivnik. Kot je povedal, je v zadnjih dneh opravil več pogovorov z različnimi združenji oziroma predstavniki delavcev. "Strinjali smo se, da je čimprejšnje imenovanje novega odgovornega urednika nujno." "Prišli smo do sporazuma, da bo, ne glede na to, da je bila na glasovanju izražena neka skepsa, Peter Jančič lahko delal kot odgovorni urednik," je dejal Slivnik. "Pogovor s svetom delavcev je pokazal, da ta odločitev kljub vsemu ni napačna, ampak da je za standardizacijo razmer v hiši dobra," je dodal Slivnik.

Nadzorni svet je dal soglasje tudi k imenovanju Marjana Bauerja za odgovornega urednika Slovenskih novic.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.