Slovenija

Manj pritožb pacientov?

Ljubljana, 19. 12. 2007 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sprejet je zakon, zaradi katerega bodo morali bolniki tavati od Poncija do Pilata, da bodo uveljavljali svoje pravice, trdi opozicija.

Državni zbor je sklepni dan decembrske redne seje sprejel zakon o pacientovih pravicah. Glavni novosti, ki ju prinaša zakon, sta zagovornik pacientov in komisija za pacientove pravice. Zakon je podprlo 42 poslank in poslancev iz vrst koalicijskih SDS, NSi in SLS, nasprotovalo pa mu je 21 poslank in poslancev iz vrst opozicijskih LDS, SD in Zares ter koalcijske DeSUS. Poslanci SNS pa so celo napovedali obstrukcijo.

Z zakonom o pacientovih pravicah naj bi po mnenju ministrstva za zdravje prispevali k dolgoročnemu zmanjševanju pritožb pacientov in s tem povezanih stroškov ter preprečevanju kršitev oziroma sporov med pacienti in zdravstvenimi delavci.
Z zakonom o pacientovih pravicah naj bi po mnenju ministrstva za zdravje prispevali k dolgoročnemu zmanjševanju pritožb pacientov in s tem povezanih stroškov ter preprečevanju kršitev oziroma sporov med pacienti in zdravstvenimi delavci. FOTO: POP TV

Zakon ureja postopkovni vidik varstva pacientovih pravic. Med pomembnejšimi instituti, ki jih uvaja, so zastopniki pravic pacientov ter posebna komisija za pravice pacientov, kjer bodo na drugi stopnji obravnavani primeri kršenja pravic pacientov. Komisija bo delovala v tričlanskih senatih. Uvaja se nacionalni čakalni seznam, ki ga bo vodil inštitut za varovanje zdravja in pacientov zdravstveni pooblaščenec. Zastopnik pacientov bo svoje delo opravljal nepoklicno. Ko bodo ustanovljene, pa naj bi deloval v vsaki pokrajini vsaj eden zastopnik.

V komisiji bodo sodelovali predstavniki strokovnih kolegijev pri ministrstvu za zdravje, predstavniki nevladnih organizacij s področja varstva pacientovih pravic ali varstva potrošnikov, predstavniki pristojnih zbornic in strokovnih združenj, ki delujejo na področju zdravstvene dejavnosti in imajo javno pooblastilo, javni uslužbenci ministrstva za zdravje, predstavniki komisije za medicinsko etiko in javni uslužbenci ministrstva, pristojnega za pravosodje.

Opozicija za drugačno sestavo komisije

V okviru druge obravnave je opozicija vztrajala, da besedilo zakona ni dobro, z dopolnili pa je želela med drugim spremeniti sestavo komisije za varstvo pacientovih pravic. Vendar je njena dopolnila, tako kot dopolnila koalicijske DeSUS, večina zavrnila. Prav tako ni bilo izglasovano dopolnilo SNS, ki je predlagala ustanovitev varuha pacientovih pravic kot neodvisnega organa, ki bi skrbel za večjo transparentnost in lažje uveljavljanje pacientovih pravic.

Polemična razprava o zakonu se je ponovila tudi na današnji seji, ko so pred glasovanjem opozicijski poslanci napovedali, da bodo po njihovem mnenju slab zakonski predlog zavrnili. Barbara Žgajnar Tavš (SNS) je zaradi neupoštevanja strokovnih združenj in društev omenila celo, da se po njenih informacijah v slednjih zavzemajo za možnost zbiranja podpisov za naknadni zakonodajni referendum. Napovedala je tudi obstrukcijo poslancev SNS pri glasovanju o zakonu.

Po mnenju Ljuba Germiča (LDS) zakon ne opredeljuje v celoti pravic, Darja Lavtižar Bebler (SD) je predlagateljem očitala "zavožen koncept" zakona; bolniki pa bodo morali "tavati od Poncija do Pilata, da bodo uveljavljali svoje pravice". Po drugi strani so tako Ivan Grill, Franc Jazbec, Alenka Jeraj (vsi SDS) očitke zavrnili kot neupravičene in neutemeljene. Jerajeva je ob tem spomnila na visoko podporo, ki jo je bil zakon delež po prvi obravnavi, zakon pa bo prinesel veliko dobrega. Niso se uspeli poenotiti le glede koncepta, ali naj imamo enega varuha pacientovih pravic ali 14 zastopnikov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Puppy
19. 12. 2007 19.22
kaj pa zakon o pacientovih dolžnostih ?