Slovenija

Lipa: Krivde se otepajo

Ljubljana, 30. 12. 2005 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./T.B./S.V./STA
Komentarji
0

Še vedno ni jasno, kdo je zatajil v primeru nelegalnega kluba. Odvetnik Zavašnika je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

Klub je do nadaljnjega zaprt
Klub je do nadaljnjega zaprt FOTO: POP TV

Še vedno ni jasno, kdo vse je zatajil v primeru nelegalnega kluba Lipa, kjer so prejšnji petek umrla tri dekleta. V primer se vse bolj vključuje tudi vlada. Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je od glavnega tržnega inšpektorja Romana Kladoška zahteval podrobno poročilo o ukrepih pri zapiranju lokala, ki je deloval na črno. Kladošek je sicer zavrnil trditev župana Medvod Stanislava Žagarja, da bi lahko inšpekcija Lipo zaprla sama.

Primer Zavašnik tudi na vrhovno sodišče

Potem ko je senat Okrožnega sodišča v Ljubljani v četrtek zavrnil pritožbo zoper odrejeni pripor za Roberta Tomaža Zavašnika, upravnika diskoteke Lipa v Spodnjih Pirničah, je Zavašnikov odvetnik Milan Vajda danes na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

Vajda je prepričan, da Zavašniku nikakor ne morejo očitati kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, zato ker fizično takrat tam ni bil prisoten. Odvetnik tudi poudarja, da ne gre povezovati v javnosti predstavljenih nepravilnosti pri poslovanju lokala s tragedijo, češ da tu ni nobene povezave.

Zver predlaga obeležitev spomina na preminule dijakinje

Šolski minister je ravnateljem in učiteljem predlagal, da izkoristijo to priložnost za pogovor z učenci in dijaki. Predlagal je še, da skupaj spregovorijo o odgovornem preživljanju prostega časa mladih in da se pogovorijo o skrbi za lastno varnost in varnost bližnjih tudi med razposajenostjo in zabavo.

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je vsem osnovnim in srednjim šolam v Sloveniji poslal okrožnico, v kateri se je pridružil želji dijaka, da se v vseh šolah v torek, 3. januarja 2006, poklonijo spominu na nedavno preminule dijakinje, ki so življenje izgubile zaradi norenja množice pred lokalom Lipa. Skupna tiha podpora naj bo tudi izraz sočutja tistim, ki zaradi te tragedije praznične dni preživljajo v trpljenju, je v okrožnici zapisal Zver.

Lipa po tragediji sameva
Lipa po tragediji sameva FOTO: POP TV

NSi: Ukrepati je treba še danes

Poslanska skupina NSi izraža sožalje vsem prizadetim ob tragični smrti treh mladih deklet pred diskoteko Lipa, hkrati pa izraža zaskrbljenost nad reakcijo nekaterih neposredno ali posredno odgovornih za tragedijo. V NSi predvsem pričakujejo ustrezne sankcije s strani pristojnih ministrstev v zvezi z delovanjem njihovih inšpekcijskih služb, ki očitno niso uspele preprečiti nepravilnosti, ki so se kopičile, so sporočili iz NSi.

V NSi pričakujejo preiskavo ustreznosti reagiranja pristojnih organov na samem kraju dogodka in seveda dosledno preiskavo ustreznosti ravnanja posameznih pristojnih institucij in služb v preteklosti.

Poslanska skupina NSi poziva vse pristojne ustanove in službe, da na podlagi znanih jim podatkov za lokale, ki ne upoštevajo predpisov, predvsem glede odnosa do mladoletnih oseb in ustrezne varnosti gostov, ukrepajo danes in preprečijo morebitno novo tragedijo v teh prazničnih dneh. Vse državljanke in državljane pozivajo, da se v znak spoštovanja in solidarnosti do prizadetih ob teh tragičnih dogodkih, zabavajo z mero in spoštovanjem do sočloveka, predvsem do mladih.

Pred Lipo so ugasnila tri mlada življenja
Pred Lipo so ugasnila tri mlada življenja FOTO: POP TV

Od krivca do krivca

V petek, 23. decembra, je pred klubom Lipa v Spodnjih Pirničah prišlo do tragedije. Množica je do smrti poteptala dve mladoletnici, eno pa so še isti večer hudo poškodovano prepeljali v ljubljanski klinični center. V torek, 27. decembra, je zaradi hudih poškodb glave umrlo tudi tretje dekle.

Po tragediji se je začelo mrzlično iskanje krivca. Eni krivijo lastnika kluba Roberta Tomaža Zavašnika, ki je trenutno v priporu. Spet drugi so prepričani, da so odgovorni varnostniki službe, ki so varovali lokal. Varnostno službo Enigma Bagarič so kaznovali inšpektorji, ker ni imela dovoljenja za varovanje ljudi. Mnogi so s prstom kazali na občino, ker naj ne bi predlagala zaprtje spornega kluba, župan Stanislav Žagar pa je trdil, da je zaprtje diskoteke izključno v rokah tržne inšpekcije. Solastnica Lipe, Milena Zavašnik, je obtoževala mladino, odzvala pa se je tudi politika - SLS se je zavzela za ostrejšo zakonodajo. Kdaj, če sploh, bo kdo odgovarjal za smrt treh deklet, bo pokazal čas. Sicer pa je za nesrečne mladenke že prepozno ...

SORODNI ČLANKI