Slovenija

Letos že 200 otrok žrtev spolnih napadov

Ljubljana, 23. 11. 2010 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Največje grožnje ne predstavljajo prikriti pedofili z bonboni, pač pa v kar 85 odstotkih ljudje, ki jih otrok pozna, so na posvetu o zaščiti otrok pred spolnimi zlorabami opozorili strokovnjaki.

Ste vedeli, da naj bi bil po raziskavah vsak peti evropski otrok žrtev spolnega nasilja? Da največje grožnje ne predstavljajo neznani pedofili z bonboni, pač pa v kar 85 odstotkih primerov bližnji sorodniki, sosedje, znanci oziroma ljudje, ki jim otrok zaupa? Otroci o tem molčijo, dokler za ovadbo ni že prepozno.

Družina – prizorišče spolnih zlorab

Z namenom zagotavljanja učinkovitejšega preprečevanja enega najbolj zavrženih človekovih dejanj je policija ter ministrstvo za notranje zadeve v sodelovanju z Informacijskim uradom Sveta Evrope v RS, Društvom SOS telefon in Društvom za nenasilno komunikacijo danes organiziralo strokovni posvet o dani problematiki. "Skrajni čas je, da naučimo otroke, kdaj dotiki postanejo zloraba in imajo pravico reči ne. Vsi mi pa se moramo naučiti verjeti,“ je ob pričetku dejala notranja ministrica Katarina Kresal. Poudarila je, da je družina, ki naj bi bila zatočišče, nakakšna oaza miru in zasebnosti, pravzaprav prizorišče zastrašujoče visokega odstotka spolnega nasilja. "Brazgotine, ki jih spolno nasilje pusti na duševnosti mladega človeka, izgube zaupanja, pa tudi upanja, ni zmožno odpraviti nobeno zdravilo,“ je dejala in postregla s pretresljivim podatkom, da je policija letos obravnavala že 200 primerov, v katerih so bili žrtve spolnega napada otroci.

Kresalova delila žoge na plaži
Kresalova delila žoge na plaži FOTO: Policija
Kakšne so posledice spolnega nasilja?

Prisotni strokovnjaki so pojasnili, da so posledice teh dejanj daljnosežne v vseh obdobjih žrtvinega življenja. Spolno nasilje v prvi vrsti prizadene duševno zdravje in družinsko blagostanje, med najpogostejšimi motnjami pri žrtvah pa so depresija in tesnoba, motnje spanja in hranjenja, težave v spolnosti, prekomerno uživanje alkohola ter odvisnosti od drog.

"Zagotavljanje pomoči tem žrtvam je naša skupna odgovornost!“ je na posvetu dejal minister Aleš Zalar in dodal, da si na pravosodnem ministrstvu že dolgo prizadevajo za izboljšanje dane problematike. Ravno s tem namenom so po njegovih besedah uredili zakon o odškodninah žrtvam ter uvedli video konferenčni sistem zasliševanj, pri katerih so udeleženi otroci.

Po novi konvenciji primeri ne bodo več tako hitro zastarali

Kot so še pojasnili sodelujoči, je pri preprečevanju zlorab pomemben korak doprinesla konvencija sveta Evrope proti izkoriščanju in spolni zlorabi. Ta je prvo orodje, ki spolno zlorabo otrok obravnava kot zločin, ne glede na to, ali do njega pride doma, v družini ali preko interneta. Poudarja pomen spolne vzgoje in poziva k oblikovanju služb, kamor otroci lahko prijavijo zlorabe. Od evropskih zakonodajalcev tako med drugim zahteva tudi, da omogočijo, da bo mogoče zločince pripeljati pred sodišče še dolgo po storjenem zločinu oziroma tudi potem, ko je žrtev že polnoletna. Konvencija je v veljavo stopila 1. julija letos, Slovenija pa jo bo po obljubah Zalarja kmalu ratificirala.

Spletna stran za otroke

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je danes predstavila posebno spletno stran Otrokove pravice, ki bo otrokom nudila informacije o njihovih pravicah in možnostih za njihovo varovanje ter jim predstavila delo ustanove varuha.

"Vsak mora poznati svoje naloge in jih opraviti takoj, ko zazna kaznivo dejanje. Ne smemo pa se zanašati na to, da bo namesto nas ukrepal nekdo drug,“ je dejala in dodala, da bodo otroci in mladostniki na tem spletnem mestu lahko našli tudi informacije o drugih vladnih in nevladnih institucijah, h katerim se otroci lahko zatečejo po pomoč.

Pobude varuhu s področja otrokovih pravic se sicer letno povečujejo za okoli 10 odstotkov. Letos so tako že presegli lansko število pobud, do konca leta bo tako po njihovih ocenah od 260 do 270 pobud s tega področja. To predstavlja od osem do deset odstotkov vseh pobud, naslovljenih na varuha človekovih pravic.

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delboske
20. 12. 2010 16.24
ni RKC Ni komentarjev...
zdrava.pamet
26. 11. 2010 12.49
Pravzaprav bi bilo potrebno sprožiti postopek proti sodniku, ker ne ščiti otrokovih pravic.
zdrava.pamet
26. 11. 2010 12.47
ŠOKANTNI PRIMER IZ KOROŠKE V tem primeru sodnik sploh noče vedeti za dejstva, ker noče počakati na izsledke preizkave. ZELO neodgovorno od njega.
Darja Vajdl
26. 11. 2010 07.40
svinjarija slovenska,vprašanje za "sodnico" ali ima normo kolikokrat mora pedofil zlorabit otroka da reagira??????Ubogo nedolžno bitje,ki ga zaradi svinjarije,ki smo jo priča, NE MORE oče zaščitit!
zora_
25. 11. 2010 06.36
Že vse lepo in prav kar piše v tem članku, vendar žal pa je tudi nehote zelo zavajajoč, namreč: če otrok spregovori o spolni zlorabi v okviru družine, mu center za socialno delo in skoraj vedno tudi sodišče povesta, da ni res to kar se mu je zgodilo (!!). Otrok doživi še en šok. Poleg tega pa ima ves čas spolne zlorabe stike s to osebo, čeprav bi ga že na osnovi kazenskega zakonika lahko zaščitili (!!). Ne vem sicer iz koga se naši uradniki norčujejo, ko tako blesteče prikazujejo situacijo. Jaz osebno sem prizadeta, da živimo v taki državi, ker namreč poznam kar nekaj otrok in niti eden ni dobil podpore s strani uradnih inštitucij!!! Posledice pa so še malo hujše, kot jih opisujejo tukaj: stradanje do hospitalizacije, nefunkcioniranje v običajnem življenju - zopet sledi hospitalizacija in nato zavod itd. Zakaj se to prikriva??? Zakaj se prikazuje, da se pri nas zadeva ureja z novimi zakoni - če pa še obstoječe ne izvršujemo???
super_man
24. 11. 2010 19.09
od kar je ta NLB reklama, ki naglas klika med branjem, ne morem niti članka do konca prebrati, ker me tako nervira, da zaprem okno.
lila.ayla
23. 11. 2010 21.03
pa kaj če Miley Cirus ali Lady Goska skačeta na pol goli okoli? pakaj če jih najstnice posnemajo? to je vprašanje okusa, samospoštovanja in vrednot. jaz grem lahko naga ali pa v korzetu s samostoječimi najlonkami čez celo ljubljano, pa se me nihče NE SME dotaknit!!
Odpri.oci
23. 11. 2010 20.23
@robba 23.11.2010, 19:03 . V Sloveniji je skoraj 500 župnij... v vsaki so posiljeni vsaj štirje otroci.... izračunaj si sam !!!!!
robba
23. 11. 2010 19.03
Odpri.oci 23.11.2010, 15:00 Realna številka je 2000 žrtev, a RKC pač prikriva svoje *..... in varuje pedofile v svojih vrstah !!!! a vodiš statistiko, al si blizu virov?
cicogna
23. 11. 2010 18.51
TineBaline je pa res, da ko oblečejo osemletnice v neke seksi oblekce, da je ful neokusno, čeprav se jim to zdi nedolžen hec. Sam pedofili so EVDNO bili, tud ko ni bilo niti seksualizacije odraslih, kaj šele otrok. . ja sej to je isto....če ima ženska mini krilo jo lahko posiliš itd...je izivala..itakkk.....kaj ženske lahko spolno zlorabijo tipa ki izziva?????????? ZDI SE MI ZELO NEOKUSNO, NE OPPAZIM OTROK KI SO OBLEČENI V MINICE ALI KAKORKOLI IZZIVALNO......TO JE STVAR MENTALITETE LJUDI... NE MORE ODRASLEGA PAMETNEGA, POŠTENEGA, PREDUSEM PA ZDRAVE KMEČKE PAMETI PRIVLLAČITI OTROK V MINICI , PA NAJ IMA OSEM ALI MANJ OZ. VEČ LET... JE PA TUDI RES, DA DANES (NE PA OSEMLETNICE) PREDUSEM 12,13, 14 LETNICE PRESTOPAJO MEJE, KRIVI SO PA STARŠI........
Nita11
23. 11. 2010 18.30
Ja Katarina Kresal in kolikšna je zaporna kazen za take ljudi? Žalostno nizka! Glede tega pa ni nobenega ukrepa. Pa da procesa po prijavi ne omenjam.
mjolnir
23. 11. 2010 18.22
TineBaline Ja, sam Miley Cyrus je v letih kjer je v nekaterih državah meja za za soglasne spolne odnose- in to že ko je začela z takim oblačenjem!! Poleg tega, nima telesa deklice, pedofile pa ravno nezrelo telo vzburja!! Primer je zgrešen, ker ona NI otrok, pa čeprav je , mislim da še par mesecev, mladoletnica. Je pa res, da ko oblečejo osemletnice v neke seksi oblekce, da je ful neokusno, čeprav se jim to zdi nedolžen hec. Sam pedofili so EVDNO bili, tud ko ni bilo niti seksualizacije odraslih, kaj šele otrok. .
slosap@yahoo.de
23. 11. 2010 17.35
@svnuk: se popolnoma strinjam, sam sem sel skozi to Golgoto, nazadnje pa sm bil jaz tisti, ki bi se v bistvu moral zagovarjati...Da zakaj nisem prej povedal...
cicogna
23. 11. 2010 17.31
pijanec22 POVEJ RAJE SVOJE MNJENJE GLEDE NA ČLANEK, NE PA SAMO KOMENTIRAT KOMENTARJE DRUGIH.....PEBERI ŠE ENKRAT MOJ KOMENTAR.....NI POSPLOŠEN, JE PA REALEN...TUDI JAZ NE VZAMEN OZ. SPREJMEN OD NEZNANCA, KAJ ŠELE OTROCI....KAR SE TIČE PA , DA SO STORILCI BLIZU OTROKA, DRŽI...AMPAK, TUDI UGRABLJENI, ZLORABLJENI IN POTEM UMORJENI OTROCI SO DEL SVETA (SVETOVNA TV- NE SAMO 24.UR, SLO ITD..),VSI OTROCI SO ENAKI, NEDOLŽNI, VREDNI OTROŠTVA , IGRE.....VESELJA. VEŠ, VČASIH BOMBONČEK STANE, PA NAJ BO OD SOSEDA ALI NEZNANCA..........KO JE PREPOZNO JE PREPOZNO.......čakam komentar
User71754
23. 11. 2010 17.25
@pijanec22 Ni problem golota. Problem je seksualizacija golote. Ja, včasih so se otroci goli kopali itd, danes pa razne pre-teen medijske senzacije na odru nastopajo na odrih naličene in oblečene kot *. In otroci v pre-teen letih preko FB in preko mailov, MMSov itd pošiljajo naokrog slike svojih genitalij in prsi itd. Otroška golota ni problem. Problem je, ko ti otroci začnejo to goloto uporabljati za namene, ki jih niti ne poznajo - in so jim vsiljeni. S strani medijev, tistim nastopajočim otrokom pa s starni menedžerjev in založb, da se zadeva bolj prodaja. Sexy = kul. Očitno že takoj od rojstva dalje. Se ti ne zdi to malce prezgodaj?
pijanec22
23. 11. 2010 16.22
@flashdance: Kot ti tudi zgornji članek govori, je večina storilcev tistih, ki so otroku blizu. Ti pa na tak način kriminaliziraš ostale ljudi, ki ne mislijo nič slabega in ki je minimalna verjetnost, da bi otroku kaj storili. Ta fanatizem, da je vsak, ki kaj otroku reče ali ponudi, kriminalec, ustvarja ameriško družbo, kjer se otrok utaplja, odrasli pa poleg gledajo, ker več nihče noče pomagat.
pijanec22
23. 11. 2010 16.16
@TineBaline: kakšna seksualizacija s strani Miley Cirus? Včasih so se ljudje (odrasli in otroki) kopali goli ob rekah in v vsakih drugih toplicah, pa ni bilo nobene seksualizacije. Danes pa se samo kopira to, kar slišite iz Amerike: golota je slaba, golota je spolni napad - in ker to neskončno ponavljate, začenjate razmišljat kot Američani in ustvarjati fiktivne težave, ki to niso.
zMorrigan
23. 11. 2010 16.07
Katarinca, koliko pa je bilo spolnih napadov na živali?
svnuk1
23. 11. 2010 16.06
imam samo en komentar.ko zadevo enkrat prijaviš postaneš žirtev sam in otrok trpi še bolj. kaj vse prestaneš v tej zadevi od kriminalistov pa do tožilstva si nemorete predstavljat. in seveda si želiš da bi otrok zraven čimmajn trpel. ampak zadeve se vlečejo tako zeloooooo dolgo,najprej preiskovalno sodišče in šele nato katensko. in to v našem primero od prijave naprej traja že od decembra 2008 in še do kazenskega sodišča nismo prišli. imamo dokaze,sodna izvedenka je podala mnenje in zadeva se ne premakne nikamor .tko da nakoncu bi bilo bolje storilca pospravt in se rešiš vsega trpljenja,si pač v zaporu zadeva pa je rešena.
User71754
23. 11. 2010 15.59
Naši otroci so pogosto spolno zlorabljeni s strani drugih otrok. Posredno. Razne Miley Cyrus, Justini Bieberji, Hanne Montane, Lady Gage in podobni "posiljujejo" otroke s seksualizacijo že v rosnih otroških letih. Gledaš 10 letnice ali še mlajše, ki se obnašajo in oblačijo kot pocestnice. In staršem se to zdi celo kul. Ja, tako je to, ko imajo otroci otroke. Tisti, ki otroke zlorabljajo neposredno pa: poleg zapora še obvezna kastracija. Nehumano? Res? Kaj je pa potem posilstvo in zloraba otroka?