Slovenija

Lažna avtovleka na slovenskih avtocestah

Ljubljana, 27. 06. 2024 20.53 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Sandra Boršič
Komentarji
10

Pomoč ali goljufija? Na naših avtocestah se pojavljajo prevaranti, ki voznikom - večinoma tujcem - ki obtičijo na cestah zaradi pokvarjenega vozila, ponudijo najprej ugodno avtovlečno pomoč, potem pa jim izstavijo previsok račun, nekateri zneski naj bi segali tudi več kot pet tisoč evrov. In ker nekateri tega niso mogli plačati, so ostali brez svojih jeklenih konjičkov. AMZS, Dars in policija zato pozivajo k previdnosti, so pa o goljufijah na slovenskih cestah poročali tudi nekateri tuji mediji. Kakšno luč to meče na državo? In kaj storiti, če do vas pristopijo avtovlečni prevaranti?

Klasični primer prevare je takšen: Okvarjeno vozilo na avtocesti pokliče na pomoč, nekaj minut kasneje pa se mimo pripelje avtovleka. "Te lažne avtovleke patrulirajo in ko najdejo primerno vozilo se ustavijo ter poskušajo dogovoriti z voznikom tega vozila o tem, kako bo potekal postopek," opozarja Miha Kapelj z Darsa.

"Voznik avtovleke oškodovanca prepriča, da je bil poslan v reševanje njegove situacije, in ga povpraša, ali potrebuje pomoč ter ali je klical na pomoč. Seveda tujec, ki je nevešč glede prevare v Sloveniji, situacijo razume kot da je to ta pomoč, ki je bila poslana," pa komentira Davorin Smodiš, v. d. generalnega sekretarja AMZS. A za prijazno pomočjo stoji prevarant, opozarja Smodiš: "Vozilo odpelje na določeno lokacijo, iz katere pa voznik vozilo zelo težko odpelje ven. Zneski se nato vedno višajo v višave in postanejo nerazumni."

Avtovleka
Avtovleka FOTO: Shutterstock

 

Žrtve so večinoma turisti, o primerih zlorab na slovenskih cestah so namreč poročali celo tuji mediji, in sicer avstrijski in pa tudi romunska Prima TV, ki je situacijo opisala tako: "Na stotine romunskih voznikov je postalo žrtev zelo uspešne prevare v Sloveniji." Smodiš na to dodaja: "V pogovoru z veleposlanikom republike Romunije je bila podana informacija, da naj bi nekateri zneski segali preko pet tisoč evrov. V večini primerov vozniki ostanejo brez vozila in nimajo denarja, da bi poravnali to kupnino." 

In kaj lahko vozniki sploh naredijo in komu zaupajo odvoz vozil? Policija svetuje, naj vozniki preko klicnega centra preverijo, ali je avtovleka res prava. DARS bo lahko napotil tudi nadzornike, ki so upravičeni preverjati in izrekati kazni. Bodo pa javnost, med drugim turiste, obveščali tudi z letaki. "Vsak voznik mora preveriti, ali je vozilo, ki je prišlo na kraj okvare, pravilno vozilo in ali ima delovni nalog za pomoč ter ali ta voznik, ki je poslan, pozna stranko," zaključi Smodiš.

Sicer so lani žalski policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije na Okrožno državno tožilstvo v Celju podali eno kazensko ovadbo in dve poročili. Nekaj prijav pa so policisti prejeli tudi letos.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki36
28. 06. 2024 18.48
+2
Po ac se fura mali bel ww od zonte....in po pocivaliscih....isce tezave....ampak brez notranjih info od nekoga podmazanega iz darsa ....vseeno ne bi tako hitro bla avtovleka na kraju....pa to
videmc1
28. 06. 2024 17.22
Polivija ni prisotna na avtocestah, verjetno gre za kadrovsko podhranjenost, ne spomnim se kdaj sem nazadnje na avtocesti videl policaje.
videmc1
28. 06. 2024 17.23
Na pol ovca
28. 06. 2024 16.55
katastrofa a tujec naj bere slo medije in blebetanje nesposobe policije in darsa kaj in kje naj preverja !!
zdravkob
28. 06. 2024 09.35
+1
Kakšna neumnost. Če tega ne znajo rešiti, potem pa naj vrnejo značke. Temu pol rečejo prevaranti?! Članek je res neumen. In da ostaneš brez avta. Tako delajo uradne avtovleke, kot smo brali malo nazaj.
Slovener
28. 06. 2024 09.03
+1
Tisti iz Šentjerneja delajo popoldne na fuš !
zajebant1
27. 06. 2024 21.42
+4
Nesposobna policija
SlobodaNE
27. 06. 2024 21.02
+0
Hrvati so najhujši v tem
metaloh
27. 06. 2024 21.00
+7
Ja dajte jih no že enkrat poloviti..
NeXadileC
27. 06. 2024 20.57
+10
Če tuji mediji ne bi o tem poročali, se pri nas še nič o tem ne bi pisalo...