Slovenija

Kučan v Kazahstanu

Astana/Almaty, 23. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednika Slovenije in Kazahstana, Milan Kučan in Nursultan Nazarbajev, sta se na pogovorih v Astani zavzela za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama in podpisala dvostranski sporazum o trgovskem in gospodarskem sodelovanju.

Kučan se je udeležil tudi poslovne konference o možnostih investiranja v Kazahstanu, gospodarska ministra obeh držav, Tea Petrin in Mažit Jesenbajev, pa sta podpisala sporazum o trgovinskem in gospodarskem sodelovanju.

Predsednik Kučan je v Kazahstanu podpisal dvostranski sporazum o trgovskem in gospodarskem sodelovanju
Predsednik Kučan je v Kazahstanu podpisal dvostranski sporazum o trgovskem in gospodarskem sodelovanju FOTO: Reuters

Kučan se je v Astani srečal tudi s predsednikom zgornjega doma kazahstanskega parlamenta Oralbajem Abdikarimovom ter s profesorji, predavatelji in študenti Evroazijske nacionalne univerze v Astani, kjer je imel govor o Rojstvu in vzponu države Slovenije v globalnem svetu. Kot je poudaril, slovenska odločitev za samostojno državo ni bila dejanje nacionalnega egoizma, temveč izhod iz okostenele strukture prejšnje zvezne države Jugoslavije. Slovenija jo je sprejela zato, da bi se kot samostojna politična demokratična entiteta z manj ovir začela vključevati v vseevropski proces povezovanja in sodelovanja v okviru Evropske unije. "Lahko rečemo, da smo bili v pretečenih enajstih letih samostojnosti v tem pogledu uspešni," je poudaril.

Predsednika Kučana na obisku spremljajo soproga Štefka, ministrica za gospodarstvo Tea Petrin, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Jožko Čuk in predstavniki 19 slovenskih podjetij. V Astani si je predsednik ogledal tudi športno dvorano z drsališčem, pri gradnji katere so sodelovala slovenska gradbena podjetja.

Predsednik je zvečer po krajevnem času že prispel v mesto Almaty, kjer si bo jutri ogledal zimsko-športno središče Medeo in visokogorsko smučarsko središče Chimbulak.

SORODNI ČLANKI