Slovenija

'Kresalova vpeljala avtoritarno politiko'

Maribor, 09. 09. 2010 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz LDS so izstopili trije dolgoletni člani. Ob odhodu so bili ostri do Kresalove. Dejali so, da "je v stranki tako na lokalni kot nacionalni ravni prevladala politika pritiska, ki pozablja na načela demokratičnega odločanja".

Dolgoletni člani mariborske LDS Andrej Verlič, Milan Petek in Tone Vogrinec so na skupni novinarski konferenci sporočili, da zaradi nezadovoljstva s stanjem v stranki iz nje izstopajo. Pridružili se bodo novoustanovljeni nestrankarski listi Ekipa za Maribor.

Kresalova je vpeljala avtoritativen način vodenja stranke, menijo odhajajoči.
Kresalova je vpeljala avtoritativen način vodenja stranke, menijo odhajajoči. FOTO: POP TV
Verlič je zadnje desetletje vodil mariborsko LDS, prejšnji mesec pa ga je zamenjala Marjana Kreitner.

Petek je v tem mandatu vodil svetniško skupino LDS v mestnem svetu, bil pa je tudi član izvršnega odbora in sveta stranke.

Verlič je bil desetletje prvi mož mariborske LDS, prejšnji mesec pa je vodenje strankinega mestnega odbora prevzela Marjana Kreitner. Kot je dejal Verlič, so ga s predsedniške funkcije pregnali s "prevratom", pri čemer so uporabili nedemokratične metode. Po njegovih besedah takšno početje LDS v prihodnje ne bo prineslo nič dobrega.

Tudi po mnenju Petka in Vogrinca je zamenjava vodstva mariborskega mestnega odbora LDS posledica avtoritarne politike, ki jo je vpeljala predsednica stranke Katarina Kresal. Po njunih besedah je v stranki tako na lokalni kot nacionalni ravni prevladala politika pritiska, ki pozablja na načela demokratičnega odločanja.

Verlič meni, da  vodstvo LDS na čelu s Kresalovo s svojim početjem dokazuje, da si v Mariboru ne želi "samostojnih in odločnih" ljudi. Petek pa je dejal, da iz strankine centrale sicer nikoli ni prišla formalna zahteva, naj LDS odide iz mestne koalicije, bili pa so "namigi" v tej smeri. Oba sicer dopuščata možnost, da bi se še kdaj vrnila v LDS, če bi v njej znova prevladala demokratična politika in bi vodenje stranke prevzeli novi ljudje.

Po besedah Verliča, Petka in Vogrinca so se za izstop iz stranke odločili še nekateri drugi dolgoletni člani mariborske LDS. Trojica o konkretnih imenih ni želela govoriti, ker za to ni imela pooblastila. Petek je le spomnil, da se je že pred časom za izstop iz stranke odločila mestna svetnica LDS Jasmina Vidmar in o tem tudi obvestila javnost.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
09. 09. 2010 22.13
ha ha petdan, so videli kako so nagnusne "lublanske" slovenačke partije.
saintjozef
09. 09. 2010 20.06
@pajtletblanka ti hov hovi so zate pravi blagoslov.
petdan
09. 09. 2010 19.19
Kaj je narobe z Mariborom, da do danes niso ustanovili vsaj ene močne stranke s "štajerskim predznakom"?
jurimuri1
09. 09. 2010 18.44
katica ma prov, kaj pa bojo gobcali vsevprek
LANGHURJA
09. 09. 2010 18.01
pod sliko: ˝Kresalova je vpeljala AVTORITATIVEN način vodenja stranke, menijo odhajajoči.˝ v tekstu:˝Tudi po mnenju Petka in Vogrinca je zamenjava vodstva mariborskega mestnega odbora LDS posledica AVTORITARNE politike, ki jo je vpeljala predsednica stranke Katarina Kresal.˝ Besedi avtoritaren in avtoritativen se med sebo ZELO razlikujeta!!! avtoritativen=demokratičen avtorit... vsiljiv, strog
tv1
09. 09. 2010 17.54
a Vogrinec ni zadovoljen z državno penzijo, katero su je krvavo prislužil in priboril za somišljenike, mora še po politiki posegat .-)))
Martian
09. 09. 2010 17.49
Katarinca ne poslušat kritike,ne se bat...ti kr naprej uničuj to umazano stranko...želim ti veliko uspeha...upam da bo ta stranka kmalu izginila na smetišču zgodovine..
Zatarra
09. 09. 2010 17.23
No, in če potem takšna stranka, kot je LDS, prisrčno podpre vsestransko superlativnega kandidata za župana MOL, sedanjega župana Zorana Jankovića, potem seveda z vami ni nič narobe, če boste premišljevali kavzalno! :> (Velja le za one, ki potrebujejo nek zunanji dražljaj, da sploh začno premišljevati (z lastno glavo).)
Xspot
09. 09. 2010 17.13
Stranka LDS, ki je nastala kot neposredna naslednica komunistične Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS), je sramotno propadla, izgubila številno članstvo in šla celo na dvoje (Zares), pa ji še ne zmanjka članov, kapitala ter vpliva. Očitno obstaja jedro, ki mu nič ne more do živega. Podobno se je dogajalo tudi z današnjo SLS, ki šteje članstvo v promilih, vendar še vedno obvladuje svoja družbena strateška področja, kot bi bila njihova osebna last. Takšnemu sistemu ne rečemo avtoritativna politika ampak policijska država, prav to je bil red, ki je številne lokalne samodržce in gospodarje, pripeljal v te stranke. V LDS so lahko vladali in sanjali svojo zgodbo o uspehu, medtem ko se je država spreminjala v nočno moro. To bi vendar lahko vedeli vsaj starejši člani, mentorji današnjih avtoritet, ki skupno slišijo na ime "pravna oseba" in tudi gospodarji plena, ki so ga koruptivno nagrabile ta in ostale stranke. Naše sodstvo in policija, so namreč danes tako močni, da so edina avtoriteta v tej državi. Policija vendar ja ne laže.
tron3
09. 09. 2010 17.12
Še nikoli niso do sedaj poznali demokracije, prej jih je Drnovšek nadzoroval, kar se je potem izkazalo kot dobro, ker bi že prej čist podivjal, ljubezenski par pa itak vemo iz katerga šmorna je zrasu he,he...... vrli LDS-ovi Senica vas je kupil, se še spominjate ko vam je dolgove poplačal, ste lastnina iz njo se lahko dela kar se hoče, završe in odvrže kadar se lastniku zahoče
Salmonela88
09. 09. 2010 17.10
koga briga LDS, ta stranka čez 2 leti tako ali tako ne bo videla več parlamenta, prav tako kot stranka zares!
Mihec.pihec
09. 09. 2010 17.09
Predhodnik Kresalove je začel potapljati LDS, Kresalova bo stranko dobesedno storpedirala....LDS naslednje leto po vsej verjetnosti ne bo več v parlamentu. Se še spomnite Kavčičevih besed? Gospod ni prav nič pretiraval, povedal je resnico!
rrobert
09. 09. 2010 17.07
manc.ga09.09.2010, 17:040 To pa je res velika škoda..., Verlič Petek in Vogrinec, trije šalabajzarji, še iz Maribora bi morali odit hlabci Kanglerjevi !!!! ej...hlapci se piše...ziher si močvirnik
odbogaposlan
09. 09. 2010 16.57
brigajo nas te neoliberalci, čez dve leti bodo tko in tko popušl in odleteli iz parlamenta!
ZeroGravity
09. 09. 2010 16.55
bolj bo avtoritativna, diktatorska manj bo članov stranke in njenih privržencev prej bo konec stranke LDS...katarinca kar tko naprej
liv_pool
09. 09. 2010 16.54
res dolgoletni člani, gredo k kanglerju? Saško je že tam
imenik
09. 09. 2010 16.52
čudn da so šele zdej opazl
Gosposvetski
09. 09. 2010 16.15
saintjozef // Ne ! Iz LDS bežijio, jih v SDS ne želijo, je res ?
xedos13
09. 09. 2010 16.00
Ja Tone Vogrinec, samooklicani oče slovenskega smučanja je celo življenje užival draginjo davkoplačevalskega denarja, sedaj pa je užaljen, ker je odmaknjen od blagajne, haha. Se še kdo spomni akcije PODARIM/VZAMEM, ufff, pardon PODARIM/DOBIM, kamor so stekali miljončki. Na gospod Vogrinec pojasni, kašen delež ima v ŠPORTNI LOTERIJI in OD KOD MU TA DELEŽ??? Zadnji čas je, ta se takšni okostnjaki umaknejo v zapeček.
am_staff
09. 09. 2010 15.51
Samo nadaljuje komunajzarski način vodenja, nič ni uvedla, samo zadržala.