Slovenija

Kredit bo treba vseeno odplačati

Ljubljana, 13. 08. 2009 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdaj je potrjeno: "Država bo mladim družinam, zaposlenim za določen čas in brezposelnim v času krize odprla vrata do bančnih kreditov, ki so jim sedaj zaprta".

Vlada je sprejela Uredbo o izvajanju Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije za fizične osebe, ki podrobneje ureja vladno pomoč ''prebivalcem, ki so v krizi najbolj prizadeti ter jim tako omiliti posledice gospodarske in finančne krize''.

Pazljivo pri nakupu
Pazljivo pri nakupu FOTO: iStockphoto
Najbolj vesele bodo banke, ki bodo denar zagotovo dobile. Kreditojemalec bo moral slej ko prej posojilo poravnati. Vlada nudi jamstvo do 10.000 za posamičen kredit. Ali bodo mladi res lažje prišli do stanovanja ali država le sili socialno ogrožene k zapravljanju? Več o tem ...

Država želi ''pomagati mladim družinam s stanovanjskim problemom, zaposlenim za določen čas in brezposelnim v času krize''. ''Odpreti jim želi vrata do bančnih kreditov, ki so jim sedaj zaprta. Upravičenci do kredita bodo lahko pridobili kredit pod približno enakimi pogoji kot ostali kreditojemalci, če pa zaradi specifične finančne situacij le-tega ne bodo mogli več odplačevati, lahko unovčijo jamstvo države. V tem primeru jim lahko država na njihovo prošnjo začasno odloži plačilo kredita do trenutka, ko ga bodo znova zmožni plačati.''

Kot je ob tem poudarila državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar, so za brezposelne predvideni predvsem krediti, namenjeni za financiranje življenjskih potrebščin, maksimalna vrednost takega kredita pa je 10.000 evrov z ročnostjo desetih let. "Verjetno bodo pri tej populaciji nastopili problemi s takojšnjim odplačevanjem kreditnih obveznosti. Domnevam, da se bodo teh kreditov posluževali zlasti tisti, ki pričakujejo, da bodo v nekem doglednem času dobili zaposlitev. Ne glede na to - dejstvo je, da tu zavarovanj ni in da država v celoti prevzema jamstva za poplačilo teh kreditov. To pomeni, da bomo s tem verjetno rešili marsikatero življenjsko stisko, seveda na breme državnega proračuna," je prepričana.

Ali bodo mladi res lažje prišli do stanovanja?

Za posojila za kreditojemalce, zaposlene za določen čas in mlade družine, je namenjenih 300 milijonov evrov jamstev, za tiste, ki so po 1. oktobru lani izgubili začasno delo, pa 50 milijonov evrov jamstev. SID banka bo na podlagi uredbe začela s postopki avkcije za banke, jamstvena shema pa bi lahko v praksi zaživela predvidoma v sredini septembra 2009. Prednost pri dodelitvi jamstvene kvote bodo imele banke, ki bodo ponudile odobritev kreditov z nižjo skupno efektivno obrestno mero od tiste, ki je določena v povabilu. Poleg ostalega mora pogodba s SIB banko vsebovati tudi zavezo druge banke, da ne bo pogojevala odobritve kredita iz jamstvene sheme s spremembo pogojev ostalih kreditov kreditojemalca pri isti banki, ki bi kreditojemalca postavili v neugodnejši položaj.

Izterjava z 'zamudo'

V Uredbi je tudi natančno določen način poplačila terjatev. Izterjava bo potekala tako, da bo banka svoje jamstvo unovčila pri SID banki, SID banka pa bo dolžniku posredovala zahtevek za plačilo zneska unovčenega jamstva. Če dolžnik ne bo ugovarjal, bo denar izterjala davčna uprava, kreditojemalec pa bo lahko podal prošnjo za odlog plačila kredita. V primeru ugovora na višino kredita pa bo SID banka poskrbela za izterjavo v postopku po Zakonu o izvršbi, pri čemer bo za dejanja v zvezi s tem lahko pooblastila poslovne banke.

Uredba določa tudi način plačevanja nadomestila za stroške priprave in vodenja jamstev, ki ga plačujejo banke SID banki. Nadomestilo se plačuje letno, in sicer do 20. januarja za tekoče leto. Za prvo in zadnje leto se pri obračunu upošteva dejansko število dni v letu, osnova za obračun pa je stanje glavnice posameznega kredita za zadnji dan koledarskega leta. Uredba tudi podrobneje določa način evidentiranja jamstev, način, na katerega mora SID banka ministrstvo za finance obveščati o izvedenih avkcijah, sklenjenih pogodbah o dodelitvi jamstvene kvote ter o izterjavah unovčenih jamstev ter drugem.

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
18. 08. 2009 13.35
ti krediti so namenjeni odpuščenim delavcem mure,rogaške,istrabenza,pomurke,mipa itd to so novodobni socialarji.j država ve, da so v krizi in preko teh kreditov jim bo država odvzela še to zadnjo lastnino, ki so jo predelali v titovih časih.in z tem premoženjem bodo odplačavali te socialne kredite
Katarina Vrhovsek 1
14. 08. 2009 15.42
Glede na to, da je bil moj predhodni komentar izbrisan sklepam, da tole stran ureja nekdo, ki mu ni v interesu, da so ljudje obveščeni. VSI KI NAMERAVATE KUPITI STANOVANJE POČAKAJTE ŠE TOLIKO ČASA, DA CENE PADEJO NA MEJO NORMALE (vsaj 50%)-TO SE BO ZGODILO DO KONCA LETA.NAŠA VLADA VAS IMA NAMREČ TAKO RADA, DA VAS BO NAMENILA ZA 'POSPEŠEVALCE NEPREMIČNINSKEGA TRGA' ČEPRAV VE, DA NIMATE DENARJA IN DA VAM BO VERJETNO BANKA KASNEJE ZAPLENILA NEPREMIČNINO.
Katarina Vrhovsek 1
14. 08. 2009 15.27
Ja dragi brezposelni in mlade družine zapufajte se do obisti, da bodo nepremičninarji spet lepo in lagodno živeli. Seveda so zakon sprejeli pod nujno zaradi 'vaših koristi' (beri koristi nepremičninskega lobija). Nepremičninarji bodo morali do konca tega leta začeti odplačevati svoje kredite in spustiti v nebo navite cene nepremičnin... razumite jih da to raje ne bi storili...Resen nasvet - počakajte z nakupom in raje zbijte cene za 30%-60% ali še več, namesto tega da do konca svojega življenja plačujete bankam!!! Zato bojkotirajte nepremičninarje dokler lahko (in še 'prišparali' boste...). ZDA so zaradi takšnih posojil prišle na kant - ampak mi smo itak bolj pametni!
laserlight
14. 08. 2009 14.48
Brezupno slaba in populistična poteza države, od katere bodo še najmanj imeli ljudje, ki bodo najeli kredite. Pomagala bo samo bankam in nepremičninarjem, ki bodo lahko tako ohranili prenapihnjene cene stanovanj. Nepremičninski trg bi morali pustiti, da se sesuje, na pa da se ga umetno ohranja.
dusanb2
14. 08. 2009 14.02
Za stanovanje ali hišo res ni niti približno dovol obljubljeni kredit.Če pa ti manjka za opremo da dokončaš hišo kot jaz ko mi manjka kurilnica in elektrika pa je tudi nekaj.Za 10.000 EUR če se znajdeš in znaš kaj nareditzi sam se vse da.Sam prejemam dohodek za Družinskega pomočnika neto 450 EUR s tem kešom ne morem dobiti kredfita na banki,sedaj upam,da mi bo v tem primeru uspelo kaj iztržiti.
XIDIX
14. 08. 2009 09.56
Domnevam, da se bodo teh kreditov posluževali zlasti tisti, ki pričakujejo, da bodo v nekem doglednem času dobili zaposlitev. KAJ ZA DRŽAVO POMENI DOGLEDNI ČAS?? 1 LETO, 10 LET ALI 25 LET?? IN KAKO VEŠ DA BOŠ V TEM DOGLEDNEM ČASU DOBIL SLUŽBO ZA NEDOLOČEN ČAS DO PENZIJE DA BOŠ LAHKO VRNIL KREDIT???
germanny
14. 08. 2009 09.48
Aha kaj pa tisti ki smo zaposleni za nedoločen čas in prijemamo neto plačo 520€ur neto/mesec po izracunu lahko dobim stanovanjski kredit na dobo 30let 15,000€ a s tem si pa lahko gladko kupim stanovanje ali hišo mislim kake majo hiše stanovanje so itak nad 50.000€ o kaki hiši ali stanovanju lahko samo sanjam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tomaz07
14. 08. 2009 09.22
Kako nevarno je dajanje kreditov ljudem, ki niso kreditno sposobni, je z opisom dogajanja na ameriškem nepremičninskem trgu opisal William K. Black v knjigi The Best Way to Rob a Bank Is to Own One (Najboljši način za ropanje banke je da si njen lastnik). Močno poenostavljen opis ameriških prevar gre takole: prevarantski lastniki bank so namenoma posojali denar ljudem, ki so kreditno nesposobni pod pogojem, da kupijo njihovo nepremičnino po previsoki ceni. Malo ljudi z namenom vrniti kredit se je spustilo v tak posel, zato 90% kreditojemalcev ni vrnilo kredita. To je banko pripeljalo v globoko insolventnost, kar pa lastnikov banke ni motilo, saj je za vloge varčevalcem jamčila država, oni pa so dobro služili s prodajo predragih nepremičnin. Vsaka podobnost med ameriškimi prevaranti in našo vlado je zgolj naključna.
Presky
14. 08. 2009 08.26
zakon, sem že dvignil kredit za nov avto, jupiii
etul
14. 08. 2009 06.45
res bi rad videl junaka ki bo zgradil hišo za deset jurjev,s tem urepom bomo dobili novo armado siromakov kateri nebodo imeli volje do nove zaposlitvesaj ima ta zadeva zanko ko se zaposliš moraš začet vračevat kredit torej dobiš zopet eno sirotinjo od plače
kleopatra-1
14. 08. 2009 00.09
...pozabila sem dodati, da plačujem tržno najemnino, ne socialne ali neprofitne...
kleopatra-1
14. 08. 2009 00.08
nikoli ne bom razumela, zakaj se Slovenci zakreditirajo čez glavo za tiste 4 stene, ki ponavadi ne zadostujejo za dostojno bivanje, potem pa niti za kruh nimajo. Problem v Sloveniji je, da ni urejen najemniški trg - če bi bil urejen vsaj približno tako, kot v Švici, bi 80% Slovencev imelo stanovanje v uporabi v velikosti, ki ga potrebujejo. Jaz npr. za Slo razemere zaslužim dokaj dobro, imam v najemu stanovanje, ki je ravno dovolj konfortno, da se v njem dobro počutimo, če bi to, kar dajem za najemnino, preložila na kredit, bi lahko kupila 1/3 komforta, ki ga imam, pa še vzdrževanje bi padlo na moja ramena in zelo slabo bi se počutila iz najmanj dveh razlogov - 1. če bi šlo v teh 20 ali 30 letih kaj narobe in ne bi mogla odplačevati kredita, bi mi ga banka prodala in ostala bi na cesti, 2. v za 2/3 manjšem stanovanju bi se zelo slabo počutila...
kleopatra-1
13. 08. 2009 23.57
zanima me, kako lahko brezposelna oseba odplačuje stanovanjski kredit? Obrok kredita za 25 let odplačevanja za cca 45.000 € je cca 300 € na mesec - s povprečno slovensko plačo je to težko prenesti, kaj šele brez plače? In kaj za ta denar sploh dobiš? Hvala za odgovor.
reloaded
13. 08. 2009 23.25
dragi moji, sem iz tega področja. kako vam lahko tako lažejo. to kar pravijo enostavno ni res in je ena velika sama laž. mladi boido to videli ko bodo šli po prvi kredit. nateg na kvadrat, sam volilcem se pa res ne spodobi tok lagat, zna bit da te čez par let kaznujejo.
.eu.
13. 08. 2009 22.46
Še če si za nedoločen čas zaposlen ti ga ne dajo.
Abacus
13. 08. 2009 21.48
...tak pač je
Abacus
13. 08. 2009 21.48
prelepo je blo slišat ,dab blo res....
mori007
13. 08. 2009 20.30
Kje imajo stanovanja po 10 jurjev, jih 5 kupim takoj!!! LP
Buena Vita
13. 08. 2009 19.38
SEJ STE VEDELI KOGA VOLITEZDAJ PA V CERKEV MOLIT,NAJ SE VAS BOG USMILI PRED TO VLADO ,KI ŠTIMA SAMO LOPOVE IN KRIMINALCE
tanci_82
13. 08. 2009 18.52
In kaj dobim za 10.000€? Špajzo? Stanovanje stane 10 krat več!