Slovenija

Konec študentskega dela?

Ljubljana, 16. 06. 2006 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Študenti in predstavniki servisov opozorili, da spremembe zakona o zaposlovanju posegajo v študentsko delo.

Ali so študentje kaznovani, ker so izrazili svoje mnenje na Črni sredi?
Ali so študentje kaznovani, ker so izrazili svoje mnenje na Črni sredi? FOTO: Dare Čekeliš

V primeru sprejetja novele zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, ki jo bo DZ obravnaval prihodnji teden, se bo del študentskega organiziranja, ki zajema obštudijske dejavnosti študentov, močno spremenil, je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Študentske organizacije Slovenije Univerze v Ljubljani Borut Kozan. Obenem je dodal, da gre za napad na študentsko organiziranje ter morebitno preglasno izražanje mnenj na Črni sredi in demonstracijah.

Finance študentskega organiziranja po Kozanovih besedah iz leta v leto usihajo, z novim predlogom pa se bodo prihodki iz tega naslova zmanjšali še za 30 odstotkov. ŠOU v Ljubljani nima drugih notranjih virov, zato bo primorana ukinjati nekatere svoje dejavnosti, je še dodal Kozan.

Cilj zakona je zagotoviti večje število štipendij ter preprečiti zlorabe in neupravičeno bogatenje na račun študentskega dela.
Cilj zakona je zagotoviti večje število štipendij ter preprečiti zlorabe in neupravičeno bogatenje na račun študentskega dela. FOTO: POP TV

Direktor Študentske založbe Igor Brlek pa je poudaril, da: "Če bo zakon sprejet v takšni obliki, kot ga je enostransko predlagala koalicija, bo marsikateri od teh zavodov primoran zapreti svoja vrata," je dejal Brlek in dodal, da "študentska organizacija ni samo politika. Je civilna družba".

Odgovor ministrstva za delo na kritike Študentske organizacije

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve poudarja, da je ključni cilj zakona zagotoviti večje število štipendij ter preprečiti zlorabe in neupravičeno bogatenje na račun študentskega dela.

Ministrstvo je predlagalo ustanovitev štipendijskega sklada, v katerega naj bi se poleg sredstev iz koncesijskih dajatev in proračuna stekala tudi sredstva delodajalcev in predvidoma tudi sredstva iz Evropskega kohezijskega sklada. "Ocenjujemo, da bi se lahko število štipendij povečalo za 15.000. Ministrstvo s tem sledi tudi prizadevanjem predstavnikov študentske organizacije, ki so se vseskozi zavzemali za povečanje števila štipendij. Obenem pa bi se sredstva, ki jih s svojim delom ustvarijo študenti, njim tudi
vrnila."

Študentski servisi napovedujejo, da bodo zaradi spremembe zakona morali prekiniti plačevanje nezgodnega zavarovanja za študente, ki delajo preko servisov in odpuščati delavce.
Študentski servisi napovedujejo, da bodo zaradi spremembe zakona morali prekiniti plačevanje nezgodnega zavarovanja za študente, ki delajo preko servisov in odpuščati delavce. FOTO: Dare Čekeliš

Na ministrstvu še navajajo, da so študenti in dijaki v letu 2004 z delom prek študentskih servisov zaslužili skoraj 82 milijard tolarjev, od tega so študentski servisi za svoje delovanje dobili 4,4 milijarde, Študentska organizacija Slovenije pa 3,7 milijarde tolarjev.

Mnenje predstavnikov študentskih servisov o predlaganem zakonu

Predstavniki študentskih servisov opozarjajo, da bodo ob uveljavitvi napovedanih sprememb zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti študentski servisi prisiljeni prekiniti plačevanje nezgodnega zavarovanja za študente, ukinjati regionalne poslovalnice in prenehati z zalaganjem zaslužkov študentov, so sporočili iz Modrega študentskega servisa Ljubljana.

Opozarjajo, da je odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide sprejel amandmaje, ki močno posegajo v delovanje agencij za posredovanje začasnih in občasnih del - študentskih servisov.

Študentski servisi se s predlaganimi spremembami ne strinjajo, saj s predlaganimi priznanimi stroški ne bodo več mogli posredovati študentskega dela na enako kakovostni ravni kot zdaj. Ena od posledic tega ukrepa bo prekinitev plačevanja nezgodnega zavarovanja za študente, ki delajo preko servisov, s tem pa se bo zmanjšala varnost študentov oz. varnost pri delu.

Zaradi nižjih priznanih stroškov bodo študentski servisi morali ukinjati regionalne poslovalnice, kar bo vodilo v večjo centralizacijo storitve. Opozarjajo, da bodo pri predlaganih priznanih stroških primorani odpuščati zaposlene.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
20. 06. 2006 13.04
V KONČNI FAZI: Jest mislm da bi morala študentska dela obstajat še naprej kajti nekateri ko so še v srednji šoli (POSEBAJ TISTI K SO V 1.2.3. LETNIKU )nimajo poklica in brez poklica se ne bi dalo delat, če nebi bilo servisa. Drugi nimajo nobenega dohodka le kje bi živeli, če nebi bilo študentskega servisa, nekateri imajo gromozanske stroške na mesec. Tretji pa komaj živijo od štipendij pa še to so karte drAge, ki pa ti ostane na mesec samo 10.000 sit pa še malica in si brez financ. Eni imajo bogate starše in se lahko zafarkavajo pa hvaljo s ne vem kakšnimi avti. Drugač pa kar nekaj folka poznam ko bodo do študiral šli v tujino, ker tukaj v Sloveniji je katastrofa vsaj zaradi Yugosl. bivših državljanov. Se vam opravičujem zaradi napak, če so kje. JEST MISLIM DA ČE BI UKINLI DELA BI BILA KATASTROFA PA SEJ SMO VENDAR V EVROPI v razviti državi
tadej.mrak@s5.net
18. 06. 2006 13.31
a se niste pogruntal da reforma ni naperjena proti studentskemu delu ampak proti tistim k sedijo na sou in studentskih servisih, se po ritih praskajo pa vsak mesec ksn miljoncek pokasirajo. studenti bi se mog tem zoperstavit ne pa da nas taki kvazi vodijo.
trnvpeti
18. 06. 2006 12.48
doki: delo otrok je bilo misljeno ironicno na vaso trditev, da vsak, ki gre studirat pac ze mora imeti 'poslihtano' financno stanje. Kako naj si ga pa pred tem uredi, drugace ? Place nekaterih del so definitivno visoke samo razlika je v temu da student ponavadi dobi delo za uro, dve, tri, ce ima sreco za dan ali celo teden. Redki so tisti ki delajo "redno" vsak dan 8 ur in to cel mesec. Pa tudi ob studiju (kjer so predavanja razmetana cez cel dan) ni casa za 8 ur dela, mogoce ob vikendih (ce se seveda dobi). Sedaj pa se enkrat zracunajte bajne mesecne zasluzke z delom ob vikendih in ne polnim delavnim casom. Bodo se tako bajni ?
srecnii
18. 06. 2006 12.04
rijo27: No vidš da majo študentje tud dobr plačan sam delo je odvisno kok moraš ti dejansko delat-vložit v delo če ti skladaš blago v trgovin ti novjo dal po 1200h, če pa delaš na recimo gradbeništvu voziš ne vem beton v šajtrgi ti bodo pa valda dal po 1200h pa še recimo polet k je zunaj tud 35 stopinj... lp
doki007@email.si
18. 06. 2006 11.58
Ne govorim, da sem jaz finančno ogrožen ampak študenti, dijaki ......, saj oni to govorijo g .pkucler,... ZMERAJ JE VPRAŠANJE FINANČNE EKSISTENCE,..
Rijad Proši?
18. 06. 2006 11.30
V podjetju, kjer delam študentje dobijo 1200 sit/h za fizično delo, naredijo pa preko 200h/ mesečno. Preko zavoda ne dobimo delovne sile za vleko el.kablov.
srecnii
18. 06. 2006 11.30
doki007. Nisi sam ti finančno ogrožen.
doki007@email.si
18. 06. 2006 11.23
Najbolj, da začnejo poleg študentov delat še dijaki in mogoče tut osnovnošolci ( 7,8,9 razred seveda),... da bodo imel za šolanje, kajti VSI NIMAJO BOGATIH STARŠEV,...... to je načelo nekaterih študentov.
srecnii
18. 06. 2006 11.19
damek1a: Ja no to imaš prov. Lejte takole je eni dobijo 200.000 sit/mesec eni pač dobijo 100.000 sit/mesec to je sam odvisen kje delaš...je pa res da študete sam izkoriščajo za slabo delo.....kvečem pomoč pri delu......pol pa še ta hudičev davk -25%
damek1a@email.si
18. 06. 2006 11.08
Daj daj, kake bajne zaslužke. Malo misli kaj pišeš. Redno zaposlen delavec dobi najmanj 80 tisočakov neto plače malica potni stroški regres božičnica plačan dopust plačana bolniška,... Če vse to preračunaš tudi prideš do lepe urne postavke, tam nekje 800-1000sit za navadnega delavca. Poleg tega študente ponavadi izkoristijo za najslabša dela, lahko jih pošljejo domov kdaj se jim zaljubi(nobene varnosti), ni nobene delovne dobe, marsikoga tudi nategnejo pri plačilu, plačano dobiš samo takrat ko delaš, itd. Če zaslužiš nad 100 tisočakov, ti nabijejo še 25% davka, če letno presežeš limit, ti nabijejo preko 200 tisoč dohodnine za plačat,... Če je nekdo prepričan, da je študentsko delo tako super, naj pač prekine delovno razmerje, gre študirat in potem proba to delo pa bo videl. Šele takrat boste lahko pametovali tukaj, kako bajni so zaslužki študentov.
srecnii
18. 06. 2006 10.39
No pa če pogledamo delovca v proizvodnji sestra dela tam in dobi 80.000 sit plače pa še to ma pol nočne če pa gre študent delat ma pa plačan po cca 700 sit/h po 8h pa zračunajte....mislm da majo študenti bajne zaslužke sam če delaš po cca 10h dnevno in še sobote dobiš 200.000 sit plače. Kdaj bo delovc dobil tako visko plačo. Nikol
srecnii
18. 06. 2006 10.34
Totomaribor to je pa tvoj problem ampak eni majo tud po 1000 sit plačani na uro samo poglej na gradbeništvu kok majo plačan al pa bilo kje, prek študenta sem vsa dela zasledil da so plačan po 700-800 sit pa še to ene vrste dela pomoč pri delu.....ti raje svojih komentarjev ne dajaj, ker imaš tudi glupe. Jest pravim tako štuenti majo plačan več kot pa en navaden delovc in sem zato....vsak ima pravico dat komentar,
svastapickarodi
18. 06. 2006 00.08
pkucler, ce je za tebe bajni zasluzek 500 al 600 sit na uro v tovarni akumulatorjev al pa v strugarnici pol si bolan !! takim ko si ti je treba ukinit internet, da ne pisejo gluposti po netu. Po tvoje je student nepošten, ce se znajde. sam sem delal skoraj vse sorte dea, pa ti povem, da je vseprej, kot pa to kar ti praviš... SRAM NAJ TE BO !
srecnii
17. 06. 2006 23.59
Misilm da majo študenti prek servisa bajne zaslužke. Sej še delovc dobi 2X manj plače kot pa študent na delu.Če gledamo delovca v proizvodnji.lp
srecnii
17. 06. 2006 23.54
Živjo vsem. Danes je svet drugače morda krut,treba bo prijet za vsako ponujeno delo ne pa tle gledat kdo bo več mel šole narejen, .Nemci rabjo delavce ne pa unive.diplom....bl blblbl pa tako naprej.
srecnii
17. 06. 2006 23.50
Bomo šli pa v kuhno pomivat posodo pa na gradbenišvo delat a je problem
damek1a@email.si
17. 06. 2006 22.05
Točno tako! To je kot da bi zdaj vsem prepovedali vožnjo z avtomobili, zato ker eni prehitro vozijo in tako kršijo zakon. Tudi sam se strinjam, da je potrebno močno poostriti nadzor in bo vse ok. Saj zlorabe se dogajajo tudi v politiki, pri vrhu marsikaterega podjetja in še marsikje drugje(milijonske vsote) pa noben ne ukrepa kaj prida. Ni druge rešitve, kot da dajo prav vsakemu študentu kakih 50 jurjov štipendije ali pa možnost dela. Tako bi bilo vse ok.
trnvpeti
17. 06. 2006 21.24
Seveda premaknimo delo na srednje sole ali pa mogoce osnovno solo, ah najbolje da v vrtec. Verjetno vse drzave, ki uporabljajo otroke kot delavno silo, samo mislijo na studente, da bodo imeli ze 'poslihtano' financno stanje za studij. Kot so ze mnogi pred mano povedali nimajo VSI DENARJA pred zacetkom studija. Seveda prihaja do veliko zlorab napotnic, samo to ni problem v napotnicah to je problem v INSPEKCIJI. Naj poostrijo inspekcijo tako da bo vsako delo resnicno zasluzeno in ne utaja davkov, potem pa naj nas (studente) pustijo pri miru. Kdor ne rabi denarja NE bo delal kdor pa ga, pa vsaj ima moznost ce to zeli.
tomi 2
17. 06. 2006 20.04
bomo delal pa preko "društva" kar je prav tako mogoče pa še dajatev ni al pa na črno:)še vedno pa lahko delaš pogodbeno in ti delodajalec deva denar na roko kot že poteka v praksi
damek1a@email.si
17. 06. 2006 17.59
Nevem zakaj gre to študentsko delo vsem toliko v nos. Itak ima študent pri delu daleč najmanj pravic in praviloma slabšo plačo kot redno zaposleni. Dosti podjetij ravno na račun študentov drži konkurenčnost, nekateri pa seveda to tudi izkoriščajo. Vendar se izkorišča povsod - tudi nekateri penzionisti hodijo delat prek različnih pogodb, razni umetniki, da o raznih politikih, menedžerih, ki prejemajo po 10 milijonov na mesec niti ne govorim. Če pogledamo, bomo samo za vojsko dali po 60 milijard našega denarja in je kao vse ok, če pa študent zasluži 50 tisočakov da lahko preživi je pa problem. Če pač ne bo več študentov po firmah, bodo pa redne malo privili, ker namesto vsakega študenta prav gotovo ne bodo zaposlili enega novega delavca in tudi obseg dela se ne bo manjšal. ----------------- Jaz recimo študiram 80km od doma in nimam prav nobenega prihodka. Dobim toliko, kolikor zaslužim z lastnim delom. Imam pa vsak mesec vsaj 50.000sit stroškov za stanovanje, hrano, prevoz, ipd. Če preneham delati ali več ne bom mogel, lahko spakiram kufre in grem domov, ker več ne bom mogel kriti stroškov. Drugače je tistim , ki živijo pri starših, par metrov stran od fakultete in praktično nimajo nobenih stroškov. Mi pa ni težko delati, ker vem da z vsakim delom dobivam tudi nova znanja in izkušnje, ki so še tako potrebne. Danes podjetja poleg papirja zanima predvsem kaj znaš delati. Če ne znaš nič, nimaš pogojev da delo dobiš. Poleg tega po podjetjih navežeš stike z različnimi ljudmi, ki ti lahko prav pridejo pri iskanju službe. Saj veste, da gre večina prek vez in poznanstev...