Slovenija

Komisiji več časa

Ljubljana, 16. 08. 2006 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija bo o zahtevkih neizbranih ponudnikov za nabavo miz odločila do konca avgusta.

Državna revizijska komisija, ki bi sicer morala do danes odločiti o revizijskih zahtevkih neizbranih ponudnikov operacijskih miz s pripadajočo opremo za pet slovenskih bolnišnic Medicoengineeringa in Sanolaborja, je Ministrstvo za zdravje zaprosila za dodatno gradivo, ki so ga prejeli danes, zaradi česar se je rok za njihovo odločitev podaljšal na zadnji dan avgusta.

Ministrstvo za zdravje je s podjetjem Soča oprema prejšnji teden podpisalo pogodbo, potrjen pa je tudi že načrt montaže miz, ki naj bi jih bolnišnice dobile jeseni
Ministrstvo za zdravje je s podjetjem Soča oprema prejšnji teden podpisalo pogodbo, potrjen pa je tudi že načrt montaže miz, ki naj bi jih bolnišnice dobile jeseni FOTO: POP TV

Ministrstvo za zdravje, prepričano v pravilnosti svoje odločitve o izbiri najugodnejšega ponudnika, je sicer s podjetjem Soča oprema minuli teden že podpisalo pogodbo, potrjen pa je tudi že načrt montaže miz, ki naj bi jih bolnišnice dobile jeseni. Podpis 336 milijonov tolarjev vredne pogodbe kljub vloženima revizijskima zahtevkoma Medicoengineeringa in Sanolaborja je omogočila nova zakonodaja s področja revizije postopkov javnega naročanja. Slednja namreč določa, da se lahko postopek javnega naročanja v izjemnih primerih, ko bi zahtevek za revizijo in ustavitev postopka lahko povzročila ogrožanje življenj ali zdravja ljudi, nadaljuje.

Po besedah ministra za zdravje Andreja Bručana so spremembo zakonodaje predlagali v želji po čim hitrejši razrešitvi zapletov, ne le pri dobavi operacijskih miz, ampak tudi pri nadaljnjih javnih naročilih v zdravstvu. V skladu z novo zakonodajo je ministrstvo pridobilo soglasje vlade, nakar je sklep, da se odpravi začasno zadržanje postopka oddaje javnega naročila, sprejela državna revizijska komisija.

Neizbrani ponudniki so omenjali tudi morebitne odškodninske tožbe, vendar pa so tako v Medicoengineeringu kot v Sanolaborju dejali, da so njihovi nadaljnji koraki odvisni od odločitve državne revizijske komisije.

Minister Bručan je v komentarju nekaterih navedb v medijih o morebitnih milijardnih odškodninskih tožbah neizbranih ponudnikov proti državi dejal, da imajo ti teoretično res možnost, da zoper državo vložijo tožbo za plačilo odškodnine zaradi izgubljenega dobička, ki bi ga imeli, če bi bili izbrani. Vendar bo "najprej treba videti, ali je bila njihova pritožba na državno revizijsko komisijo upravičena." Poleg bi bila po njegovih beseda morebitna priznana odškodnina vsekakor precej nižja, kot bi znašali stroški naročnika zaradi nadaljevanja postopkov izbire najugodnejšega ponudnika na drugačen način. Poudaril je tudi, da je bilo ravnanje ministrstva racionalno in gospodarno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.